Jun 25

Săptămâna aceasta m-am trezit cu mai multe invitaţii de a participa la licitaţii pentru a publica în Jurnalul articole publicitare despre programele cu finanţare europeană care se derulează prin judeţ.
Este un lucru ştiu că orice program finanţat din bani europeni are şi o sumă destinată publicităţii, numai că suma respectivă dispărea prin buzunarele managerului de program sau a altor isteţi. Iar ca să justifice cheltuirea sumei, transmitea presei locale spre publicare  fel de fel de comunicate  Eu ştiind ce se ascunde în spatele acestor comunicate, nu le-am publicat niciodată. Alţii, neavând cu ce să-şi umple ziarul sau site-ul, s-au grăbit să le publice, înlesnind beneficiarilor de program şterpelirea banilor care s-ar  fi cuvenit presei.
Abundenţa de invitaţii de a participa la licitaţii mi-a atras nu numai atenţia, dar şi curiozitatea de a afla ce anume s-a întâmplat. Aşa am descoperit că declanşarea controalelor, la cererea UE, privind derularea programelor, i-a speriat pe managerii de programe şi acum caută să se acopere cu hârtiile doveditoare că au organizat licitaţii.
Regula spune că la licitaţie, chiar dacă este cu încredinţare directă, trebuie să participe minim trei ofertanţi. M-am interesat dacă la astfel de licitaţii participă şi publicaţiile on-line. Domnul Agache, funcţionar în Prefectura Botoşani, mi-a spus că participă numai presa scrisă. Cică aşa cere regula UE. Mă surprinde o astfel de cerinţă, când UE ştie foarte bine că presa locală tipărită din Europa de Est s-a îndreptat spre on-line, renunţându-se la tipăritul pe hârtie. Apoi, presa on-line ajunge şi acolo unde abonamentele nu mai ajung: la ţară şi în orice colţ de judeţ.
În Botoşani, în momentul de faţă, există numai două ziare tipărite. Cum va fi validată licitaţia dacă se cer minim trei oferte? Iată o întrebare legitimă.
Eu cred că nu UE a impus regula cu presa scrisă ci funcţionarii din instituţiile noastre, care se feresc de publicitatea în presa on-line pentru că n-au ce anexa la factură.
Vă dau un exemplu. La Paşti, o instituţie serioasă din Botoşani a transmis o felicitare funcţionarilor şi colaboratorilor. Contabila cu plăţile nu mi-a plătit factura pentru că… nu i-am dus ziarul să-l anexeze la actul de plată. Faptul că apar on-line n-a schimbat cu nimic poziţia ei. Voia ziar şi gata. M-am dus la şeful ei, care a chemat-o şi i-a explicat să intre pe site-ul Jurnalului şi să printeze felicitarea, după care s-o anexeze la actul de plată. Numai aşa s-a dumirit funcţionara cum vine cu publicitatea on-line.
Eu am scăpat uşor cu acea funcţionară, dar cei de la Telem nu ştiu cum ser vor descurca, că spotul lor publicitar cu felicitarea nu poate fi printat şi anexat la dosar.
Revenind la aceste invitaţii de licitaţie, pe lângă faptul că sunt organizate anapoda, ele nici nu sunt legale. De exemplu, Primăria Havârna mă roagă să particip la o licitaţie organizată pentru 9 iunie, urmând a depune oferta până la 26 iunie. Adică organizează o licitaţie antidatată. Nu particip la astfel de matrapazlâcuri şi sper ca cei vinovaţi să răspundă pentru faptele lor.

written by Ioan Rotundu


2 Responses to “Spaimă printre şterpelitorii de bani europeni”

  1. 1. Андрей Says:

    the same problems are in Russia…

  2. 2. Bunelu Says:

    Bunelu te inseli amarnic. La orice procedura si repet orice procedura nu trebuie minim 3 oferte daca procedura se desfasoara prin SEAP. Ca de aia a impus UE aceasta platforma ca fie transparenta in tot ceea ce inseamna licitatii si achizitii publice, fie ca ele sunt cumparari directe si nu incredintari cum eronat mentionezi in letopiset, cereri de oferta sau licitatii deschise. Asa ca fii mai documentat inainte de a publica un articol. In rest de acord cu smecheriile dezvaluite ale borfasilor!!!

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia