Jun 28

Le-a venit rândul comisarilor de Gardă Financiară să plângă şi ei, nu numai patronii pe care i-au amendat ani la rând şi i-au şpăguit cum au ştiut ei mai bine. De ieri, comisarii Gărzii Financiare au primit ţidulă cum că sunt liberi de contract. Numai că înnădiţi la şpaga consistentă de atâţia ani, nu se dau duşi din funcţie.
De ani de zile scriu că patronii plătesc lunar către comisarii Gărzii sume de bani cuprinse între 500 şi 1000 lei cu titlu de taxă de protecţie. Aceste sume se plătesc numai ca să nu fie amendaţi cu zeci de mii de lei, ci cu sume de până într-o mie de lei. Ştiu patroni care plătesc lunar la câte un comisar o mie lei taxă de protecţie şi o mie lei amendă, chipurile pentru deficienţele constatate.
S-a ajuns până acolo încât amenzile se negociază. Dacă fapta comisă este sancţionată cu amenzi de zeci de mii de lei, atunci patronul negociază o amendă mult mai mică şi un plus de taxă pe lângă.
Singura autoritate a statului în plan judeţean care a recunoscut că la Garda Financiară se practică încasarea taxei de protecţie a fost prefectul Cristian Roman. El i-a atenţionat public pe comisari în mai multe rânduri, dar n-a mers şi mai departe de faza atenţionărilor, adică să dea pe mâna legii vreun comisar mai lacom, deşi deţine o listă întreagă de nume.
Până şi cei din cadrul Direcţiei generale a Finanţelor Publice Botoşani, care nu sunt cheie de biserică, recunosc că cei de la Gardă taxează patronii c u sume lunare negociate.
Să mai adaug faptul că printre comisarii Gărzii se află şi câţiva care înainte de a obţine huzmetul de comisar s-au îndeletnicit cu fel de fel de activităţi de evaziune fiscală. Sunt evazionişti de alcool, de produse alimentare iar alţii au afaceri ascunse pe numele unor apropiaţi sau rude de familie.
Când au primit hârtia că le încetează contractul de muncă i-au cuprins fiorii. Nu că ar ajunge muritori de foame, ci din cu totul alte cauze. Oficial, ei vor trebuie să dea examen şi vor rămâne pe funcţie doar cei care vor reuşi. Dar ştim că aceste examene sunt doar de decor. Comisarii tremură pentru că va trebui să dea cotă parte din ce-au adunat până acum. Cine va oferi un pachet mai mare de euroi, acela va trece examenul.
Să nu uităm că vin alegerile şi partidele au o nevoie acută de bani. În primăvara şi vara lui 2008 au trecut botezul focului. Atunci au fost „examinaţi” de liberalul Florin Ţurcanu, care prin şeful lor Liviu Mihai a fixat suma cu care au contribuit la campania electorală a PNL.
Acum problemele sunt mai complicate. Vor trebui să contribuie la PDL dar şi la USL-ul care va prelua puterea de la anul. Iată de ce şi comisarii Gărzii Financiare plâng! Plâng că trebuie să dea din muncuşoara lor de patru ani şi nu le este defel pe plac.
Încă cel mai mult vor plânge patronii, pentru că ei vor suporta în final taxa de examene şi ceva pe deasupra.

written by Ioan Rotundu


4 Responses to “Şi comisarii plâng, nu-i aşa?!”

 1. 1. Comisaru' Says:

  Stimate domn,
  Apreciez ce ai scris aici dar am si eu cateva comentarii. Eu de exemplu lucrez in Garda Financiara de 20 ani, adica de la inceput. Nu am reusit in toti acesti ani sa strang avere asa cum lasati sa se inteleaga. In 20 ani de munca nu am cerut nimanui nimic si aici ma refer la spaga. In schimb in 20 ani de munca eu am vazut doar patroni care ofera spaga, Si asta pentru ca au facut destule …….. si cand vine scadenta ….. vor sa scape. Nu mi s-a cerut in acesti 20 ani sa contrubui la vreun partid cu ceva …….. si nici nu am facut vreodata distinctie intre cei pe care i-am verificat dupa culoarea politica. Nu-mi este frica de munca sau de examen. Dar vad ceva ………. NIMENI …………. dar absolut NIMENI nu spune nimic de faptul ca exista o Lege nr. 161/2003 care la art. 94 SPECIFICA faptul ca un functionar public cu atributii de control nu poate profesa 3(trei) ani de la plecarea din corpul functionarilor publici. Dupa cum am scris mai sus nu-mi e frica de munca ………. stiu si am invatat destule in acesti 20 ani de munca aici. Dar daca plec de aici …… dupa dvs. ce ar trebui sa fac ? Imi este ingradit dreptul la munca. Si sa stiti ca am terminat o facultate pe vremea cealalta cand se invata carte nu ca acum ………Si mai vreau sa stiti ceva ……. NIMENI dintre patroni nu va angaja pe cineva din acest sistem indiferent de cat de bine pregatit profesional este ……… Am incercat eu ……… si m-am convins de asa ceva. Am trecut nenumarate teste profesional dar cand aflau unde lucrez se termina orice discutie.

 2. 2. Tralala Says:

  Omule, ori eşti un mare pezevenchi, ori prost de cinstit. Dar să ştii că cinstea ta nu ţine loc de ştiinţa de care au nevoie patronii. Ai urmat o facultate de tip comunist şi acum se cere alte cunoştinţe. Apoi, cei care lucrează la stat sunt şi funcţionarii cei mai înguşti la minte. Dacă ai văzut cum se dă şpagă la colegii tăi, ce atitudine ai luat? La partide banii se strâng şi se dau de şef şi nu de toată turma de controlori.
  Cu aşa mod de gândire vei cădea la examen şi vei ajunge un ratat al societăţii.

 3. 3. dana Says:

  Va admir domnule comisar Says.Si aveti dreptate.Intre dumneavoastra sunt si oameni capabili.Eu am cunoscut si astfel de comisari.

 4. 4. Azazel Says:

  ::))) Garda financiara ……. Urmeaza nume grele ::)

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia