Jun 29

Ieri m-am întâlnit cu un magistrat ieşit din activitate şi un fost ofiţer de poliţie. Cum nu ne întâlnisem cam de multişor, în discuţia noastră au fost abordate mai multe subiecte, printre care şi reducerea numărului de poliţişti.
Interesant este faptul că şi magistratul şi ofiţerul au fost de comun acord că reducerile de poliţişti sunt necesare, pentru că-i plină Poliţia de incompetenţi care papă degeaba banii statului tocând frunză la câini.
Din vorbă în vorbă am ajuns şi la cei care ar trebui reduşi din Poliţia Botoşani. Numele comisarului Zmău a fost rostit cu insistenţă. Miluţă Zmău este considerat cel mai agramat poliţist provenit din rândurile miliţienilor. Iar în privinţa competenţei profesionale sunt multe lucruri de povestit, el având în palmares multe grafe profesionale devenite proverbiale. Ca miliţian, Miluţă a fost considerat un mic găinar care se mulţumea cu câte o sacoşă de legume luate de pe vreo grădină, lucru pe care l-a şi recunoscut public la un post local de televiziune.
Profesional n-a efectuat niciodată o cercetare la faţa locului de la cap la coadă, cu stabilirea unor concluzii ştiinţifice: N-a făcut acest lucru ca miliţian şi nu l-a făcut nici ca poliţist.
Cu un discurs sărac în exprimare, Miluţă se face greu de înţeles şi nu de puţine ori devine temă de discuţii printre agenţii de poliţie rutieră, rostind câte o prăpastie profesională ce devine deliciul zilei. Cu toate acestea, Miluţă n-a putut fi clintit din funcţia de şef nici de către conducătorii Miliţiei, nici de către cei ai actualei Poliţii.
O fi el sărac în vocabular, sărac în cunoştinţe profesionale, dar este extrem de bogat în plan material. Soţia sa are o farmacie prosperă. La Cucorăni are o fermă de animale la fel de prosperă, are omul heleşteu cu peşte iar mai nou îşi ridică o mândreţe de pensiune care se anunţă a fi un puternic concurent pentru Popasul Cucorăni. Dse toate aceste activităţi se ocupă feciorul său.
În curând Miluţă va împlini 55 de ani şi se va pensiona de drept, urmând a beneficia de o pensie frumuşică. Cum să-i mai pese de reducerile actuale de poliţişti, când el se poate considera o persoană împlinită profesional, urmând a se pensiona cu gradul de comisar şef,  şi în plan material
Cu ce s-au ales în viaţă cei cu studii universitare, cu o cultură generală impresionantă, cu uşurinţă în exprimare? Doar cu respect în societate şi cu sărăcie la bătrâneţe, ducând o viaţă plină de privaţiuni. Miluţă a dus-o bine ca miliţian, a dus-o şi o mai duce bine ca poliţist şi o va  huzuri ca pensionar. Aşa stând lucrurile, în mod firesc te întrebi: La ce-.o fi bună cartea?

written by Ioan Rotundu


2 Responses to “Zmău – ultimul miliţian şef aflat pe baricade”

  1. 1. Scorilo Says:

    Bravo ! Dar trebuie să continuaţi şi să spuneţi cine l-a susţinut la nivel local pt funcţia respectivă… pentru că ştiţi cu siguranţă.

  2. 2. Kelemen Hunor Says:

    O sa-l ajute viitorul ginere (fost contrabandist cu alcool, actual samsar de masini) sa uite de supararea pensionarii cu niste rachiu de pufoaica best quality.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia