Jul 19

 vacanta.jpg Multe mi-au fost date să văd în viaţă, dar ce-am putut filma ieri pare să fie de domeniul fantasticului. Precum am anunţat, de luni întreaga redacţie suntem în vacanţa de vară până pe 18 august. Numai că mie mi-au rămas o serie de codiţe de filmat la Lumea lu’Rotundu, emisiunea săptămânală de pe Tv SOMAX.
O astfel de codiţă am rezolvat-o ieri, filmând un reportaj în satul Aurel Vlaicu, comuna Avrămeni. Numai că ce mi-a fost dat să filmez n-am putut să las să comentez după venirea din vacanţă, aşa că am comentat acum.
Am fost sesizat că în satul Aurel Vlaicu există familia Petruşcă, o familie generatoare de conflicte şi bătăi sângeroase. Cum reclamaţiile venite la Lumea lu’Rotundu erau mai multe, am decis să filmez cele ce se petrec în acest sat.
Petruşcă este un ţâr de om, dar are un palmares mai bogat ca al boxerului Bute. Prezint isprăvile sale în rezumat, pentru a nu strica surprizele pe care le va oferi privitorilor difuzarea reportajului intitulat „Bătăuşul satului”
Un prim sătean bontănit de Petruşcă se numeşte Alexandru Ababei. De la o altercaţie verbală cu Petruşcă, nea Sandu s-a ales cu capul spart. Enervat, Petruşcă a pus mâna pe o şină de fier şi l-a trosnit pe nea Sandu în moalele capului de l-a făcut una cu pământul. De faţă era şi Dumitru Dorohonceanu, un alt sătean şi vecin de-a bătăuşului Petruşcă.
După ce l-a altoit cu şina pe nea Sandu, Petruşcă s-a dus iute la Botoşani cu nevasta şi i-a scos certificat medico-legal cum că a bătut-o nea Sandu. Iar poliţiştii, procurorii şi judecătorii au constatat că vinovat este nea Sandu, aşa că l-au amendat cu patru milioane lei vechi.
Pentru că Dumitru Dorohonceanu a văzut cum Petruşcă i-a dat cu şina de fier în capă lui nea Sandu şi a mers martor la proces. Petruşcă n-a lăsat gestul martorului nerăsplătit.
Aşa că într-o seară din vara anului trecut l-a aşteptat pe Dorohonceanu sub un gard şi la plesnit cu toporul în cap de trei ori. Dorohonceanu, ditamai muntele de om, fost poliţist, a ajuns la reanimare şi s-au mirat medicii că a scăpat cu viaţă la cât sânge pierduse.
Au venit nişte poliţişti de la Botoşani, un procuror şi au notat pe-o ciornă declaraţia lui Dorohonceanu despre cum a fost lovit.
Iniţial Petruşcă s-a ales cu un dosar penal pentru lovituri ce au pus în pericol viaţa victimei. Apoi lucrurile au luat o altă întorsătură, iar din dosarul lui Petruşcă s-a ales praful.
Am reuşit să-i dau de urmă, găsindu-l la Chiorăscu, agentul şef de poliţie din comuna Avrămeni. Poliţistul a recunoscut că a primit dosarul în noiembrie anul trecut dar n-a avut timp să finalizeze cercetările. Tare ocupat agentul nostru şef de poliţie încât n-a avut timp. Vreme de opt luni, să cerceteze un agresor ce a pus în pericol viaţa unui om!
Aş pune pariu că dosarul se va soluţiona extrem de repede, după difuzarea reportajului, iar Dorohonceanu va fi amendat pentru că a băgat capul sub toporul lui Petruşcă.
O altă victimă a lui Petruşcă  este vecinul său Mircea Axinia pe care a încercat să-l înţepe cu furca. Mai ager, Axinia i-a smuls furca din mână şi o ţine şi acum mărturie. Numai că poliţistul Chiorăscu a avut grijă să întocmească acte din care să nu rezulte mare lucru. Iar procurorii au constat că vinovat este Axinia, pe care l-au amendat.
O săteancă, Emilia a fost bătută de Petruşcă şi lăsată într-o baltă de sânge pe propriul ogor. Femeia a fost salvată cu greu de medici. Ştiţi cum s-a finalizat dosarul? Femeia a fost chemată la poliţiştii şi procurorii din Săveni şi ameninţată că dacă nu se împacă cu Petruşcă va fi găsită ea vinovată. Femeia s-a speriat, mai ales că ştia ce au păţit celelalte victime ale lui Petruşcă şi s-a împăcat cu acesta pentru suma de 14 milioane lei vechi. Iar Petruşcă a scăpat de dosarul penal.
Mai sunt şi alte persoane agresate de Petruşcă, pomelnicul este lung, iar sătenii din Aurel Vlaicu nu prea se dau să vorbească despre isprăvile lui Petruşcă pentru că „are relaţii înalte”.
Toţi cei agresaţi de Petruşcă au declarat, filmaţi fiind, că Petruşcă se laudă cu relaţii la poliţia din Avrămeni, Săveni şi cu procuroarea şefă Nicoleta Arpinte de la Săveni, cărora le-a cărat porci, viţei şi plicuri cu bani.
Dorohonceanu, înainte de a-l lovi Petruşcă cu toporul în cap, i-a cărat poliţistului Achiţenie, de la Serviciul rutier din Săveni, un portbagaj de carne ca să-l scape pe Petruşcă de un alt dosar.
Înainte poliţiştii din Avrămeni erau oamenii de casă ai lui Petruşcă. Acum vin mai rar, dar îi vizitează  la post mai des Petruşcă.
Cert este că toţi cei cu care am stat de vorbă au declarat pe cameră că Petruşcă este extrem de violent dar şi om cu relaţii înalte, de aceea nu se teme pentru faptele sale.
Şi am mai descoperit ceva interesant despre familia Petruşcă. El, Petruşcăââ este pensionat ca nevăzător, dar a văzut la ceas de noapte capul lui Dorohonceanu ca să-l lovească cu toporul. Concubina lui Petruşcă, fostă nevastă, este şi ea pensionată ca nevăzătoare. Pe noi ne-a văzut din capul străzii şi a venit glonţ spre noi, fără a lăsa să se înţeleagă că este nevăzătoare. Petruşcă are o soră nevăzătoare. Pentru a încasa pensia de întreţinere, nevasta lui Petruşcă a divorţat de acesta şi a devenit întreţinătoarea fostei cumnate, încasând lunar o sumă frumuşică. Petruşcă mai primeşte o pensie. Dar n-am reuşit să aflu pentru ce.
Agentul şef Chiorăscu mi-a declarat senin că ştie de pensionarea familiei Petruşcă şi că aceştia văd să aleagă, la cea de noapte macul din nisip, dar nu-i treaba lui să cerceteze cazul. Mai mult, Petruşcă este nevăzător dar are carnet de tractorist.
Poate măcar după difuzarea reportajului vor avea curiozitatea procurorii care instrumentează cazul medicului Teodoriu să afle cum au ajuns aceştia pensionari nevăzători, dar văd extrem de clar să-şi lovească victimele alese.
Şi am mai făcut o constatare. Am început filmările pe la ora 11.00 dimineaţa. Absolut toţi cei intervievaţi, dar absolut toţi, femei şi bărbaţi, miroseau puternic a rachiu de sfeclă, samahoancă cum mai este botezată. Până şi agentul şef de poliţie, Chiorăscu care s-a dat jos de la volanul maşinii chiar în faţa noastră, tot a samahoancă mirosea.
Pe Petruşcă nu l-am găsit acasă. Cel puţin aşa ne-a spus guraliva de nevastă-sa, deşi noi l-am filmat mai devreme în fundul grădinii, unde trebăluia la nişte cai. Nevasta lui Petruşcă susţine că nu soţul ei i-ar fi bătut pe cei care au reclamat, ci ea şi soţul ei au fost cei bătuţi pentru că au avere iar sătenii sunt invidioşi pe starea lor materială.
Iar ca totul să fie perfect normal pentru viaţa satului Aurel Vlaicu, am fost atenţionaţi că familia Petruşcă este o familie de pocăiţi. Asta da, statutul lor de pocăiţi şi isprăvile comise primesc acum legitimitate!
Ce nu-mi explic eu este faptul că o familie de pocăiţi poate avea o aşa mare influenţă asupra poliţiştilor, procurorilor şi judecătorilor care sunt creştini curaţi şi cinstiţi, buni de cheie la  uşa bisericii. „Ezistă” o explicaţie, ar spune Leana lu’ Costel, dar n-o dezvălui pentru a face reportajul mai interesant. Îl puteţi viziona pe Tv SOMAX, sâmbătă la ora 17.00 cu reluare luni la ora 10.00 şi cu posibilitate de accesare pe internet de pe site-ul Jurnalului, dând clik pe imaginea pe care scrie SIMNAX. Vizionare plăcută, că aveţi ce vedea şi la ce vă cruci! 
 

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia