Sep 02

 Guvernul Boc s-a decis să ridice bugetarilor orice facilitate financiară de natura veniturilor suplimentare salariului de bază. Mai toate categoriile de bugetari s-au rostuit, pe lângă salarul de bază, şi cu ceva sporuri unele trăsnite rău de tot.
Să ne amintim de sporul pentru xerox dat de unele primării funcţionarului care lucrează cu acest aparat, spor de zâmbet sau spor de mirosuri pestilenţiale pentru cei din Justiţie.
Însă nu la aceste categorii vreau eu să fac referire în comentariul meu. Inspectorii financiari, comisarii financiari, poliţiştii rutieri cât şi instituţiile lor beneficiază în prezent de cotă parte din sumele atrase la buget sau din amenzile aplicate.
Numai la Direcţia de Finanţe, anul trecut, prin vară, au fost funcţionari care au ridicat şi 40 mii lei. Tăindu-li-se aceste venituri, ce for face respectivii funcţionari? Simplu, nu vor mai confisca mărfurile de contrabandă, nu se vor mai omorî să aducă bani la buget, nu vor mai aplica amenzi şi multe altele.
În schimb, îşi vor comanda la croitor costume cu buzunare secrete ca să poată dosi ciubucul. Căci în lipsa acestor venituri, controlate de stat, îşi vor complini veniturile din ciubucurile primite şi necontrolate de nimeni.
Nu ştiu dacă tăierea acestor venituri suplimentare aduc economii bugetului de stat. Vom putea şti cam peste jumătate de an, când se va trage linie la nivelul Ministerului de Finanţe şi se va stabili dacă nu cumva economiile făcute sunt mai mici decât veniturile la buget neîncasate din confiscări şi amenzi.
Măsura în sine este una corectă şi etică. Nu este corect ca un bugetar care aplică amenzi să primească stimulente lunare de până la trei  salarii iar bugetarul profesor să facă foame ca să-i ajungă banii pentru alte nevoi.
Dar tăierea acestor suplimente ar trebui compensate cu majorări de salarii. Altfel măsura nu va face decât să netezească acestor funcţionari drumul spre şperţ.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia