Sep 03

„Dorohoianul de Spania” este un român în carne şi oase, de loc din Dorohoi, fost secretar de primărie înainte de 1089. Imediat după 1990 a plecat în Spania, mai exact în insulele Canare, unde a iniţiat o afacere care-i asigură existenţa şi viitorul copiilor, întreaga familie fiind acum în insulele Canare.
Cu ani în urmă m-am întâlnit cu dorohoianul în Botoşani. Venit în România, acasă la Dorohoi, el a ţinut să mă cunoască personal şi a venit până la Botoşani.
De câţiva ani însă nu l-am mai regăsit printre comentatorii din străinătate şi am crezut că şi el a devenit o victimă a crizei economice ce zguduie Spania. Dar, iată, dorohoianul nostru este bine mersi. Furtunile de nisip care vin din Sahara şi învăluie insulele într-o ceaţă densă nu l-au sufocat iar soarele care dogoreşte insuportabil peisajul selenar al insulelor nu l-a topit din peisajul spaniol.
Mă bucur că este plin de viaţă şi-i doresc să treacă cu bine criza economică. În ce mă priveşte, n-am am face griji. Am primit câteva ameninţări dar nu le-am băgat în seamă şi lucrurile s-au liniştit.
Avem o clasă politică ticăloşită, avem canalii politice, dar, deocamdată, n-avem criminali şi sper să fie aşa şi în continuare.
Redau mai jos comentariul „Dorohoianului din Spania”, postat la comentariul meu intitulat “De unde tupeu la „Moş Teacă” de la ISU?” pentru a constata şi botoşănenii de acasă cum gândesc cei plecaţi în afară.

Domnule Rotundu va felicit si sunt mandru ca …inca…mai exista cineva in Botosani care sa spuna lucrurilor pe nume. Va urmaresc si va citesc mereru, de ani si ani de zile, cu toate ca cu ani in urma ma “incalzeam” si mai comentam, acu m-am mai linistit pentru simplul motiv ca mi-am dat seama o data in plus, daca mai era nevoie, ca zicala ”cainii latra caravana trece” e inca valabila.
Dv desigur aveti mai multa putere prin mijloacele ce le aveti la indemana, pe cand comentariile mele (daca va amintiti de ele)l asau indiferenti pe mai mult de …unul. Ne-ar trebui un Vlad Tepes,nu numai in Botosani ci in Romania in general.Si cred ca exista dar…cine sa-l voteze?
Moldova e pe moarte cu FSN-ul si de aceesa PDL-ul nu prea investeste aici in Nord,c ei de jos, sunt mai PDL-isti insa cum n-au majoritatea (si bine e ca nu o au) politica tarii e la mana UDMR, de parca tara nu e a tuturor marilor politicieni din marile partide. Dar ce-i intereseaza pe ei, altceva decat  “plantarea baronilor proprii “ acolo unde le revine o bucatzica de tara?
Problema e ca nu de asta va scriu. Voiam sa va atrag atentia asupra faptului ca trebuie sa aveti mare grija de integritatea dvs, sa va uitati bine in jur si sa nu mergeti prin locuri …nepopulate.Insa toate aceste masuri nu cred ca sunt suficiente, marii baroni sau cei care  “fac cartile la Botosani” si pe care mereu ii deranjati, nu cred ca s-ar da la o parte de la o marsavie, impotriva unei persoane care le “sta in cale” (acu ma gandesc la ce spunea M Eminescu in scrisoarea a III a) Si trebuie sa mai spun ca stiu ca nu va e frica, v-ati asumat acest risc atunci cand ati pornit pe acest drum si sa stiti ca va apreciem si suntem cu dvs, si va impartasim ideiile si punctul de vedere in tot ce spuneti si in tot ce faceti.
Ca unul ce am fost mereu (atat cat am putut) impotriva celor ce au puterea si o folosesc in interes propriu sau clientelar, incerc sa fiu la curent cu tot ce se intampla in lumea politica si economica, nu numai in Botosani ci si aici unde sunt (insulele Canare) unde mai comentez in presa locala unele evenimente.Insa mai cunosc si din culisele politicii de aici cum le cunoasteti dvs pe cele de acolo si de ce nu chiar unele aspecte din cloaca acestui sector.
Asta e si motivul pt care va scriu. Era aici un mare arhitect, Cezar Manrique, cunoscut chiar si de copii de la gradinita pana la cei ce inceap sa piarda uzul ratiunii ,insa numele lui e inconfundabil. Era un Rotundu de Botosani, nu-i scapa nimeni si nimic, de lua la “tranta” cu cei mai mari, indiferent de functie sau banii ce-i avea fiecare.
A lasat multe lucruri in urma lui, monumentale as putea spune. A fost un Gaudi al insulei unde sunt…Lanzarote.
Insa n-a trecut neobservata atitudinea lui…de a se infrunta cu toti cei certati cu legea, cei ce construiau hoteluri ilegale (aici sunt mai multe hoteluri decat case particulare)cu marii imbogatiti peste noapte din speculatii de moment, intr-un cuvant (doua) …”baietii destepti” Ei bine…vorbeste lumea…si stiti ca gura lumii nu minte, omul de rand spune lucrurilor pe nume insa nimeni nu-l asculta din cei indriduiti sa o faca, deci vorbeste lumea, si in unanimitate, n-am auzit alte variante, ca l-au asteptat intr-o dimineatza, cand ca de obicei mergea la serviciu, si la un sens giratoriu i-au inscenat un accident de masina, care i-a fost fatal.
S-au musamalizat lucrurile (cum e si pe la noi) si toti au ramas linistiti pentru ca …altul ….nu mai era care sa le incurce ploile. De fiecare data cand va citesc,nu pot sa ma gandesc la asemenea marsavii. Bine, faptuitorul n-a ajuns procuror general al Spaniei, ca cel din Romania, dar nici n-a dat socoteala. Sa dea Domnul (daca exista?) sa o iau eu…razna…. sa fabulez….dar cred ca sunteti la fel de incomod ca marele arhitect Cezar Manrique si cei care nu dorm din cauza dvs, tare ma tem ca in schimb pun la cale fel de fel de marshavii. De aceea inca o data….aveti mare grija, uitati-va bine in jur si nu mergeti neinsotit, desi…cu justitia din Romania de astazi, ma tem ca orice masura de precautie, orice marturie, e inutila. Sat fara caini….ce mai? Cu deosebit respect…..dorohoianul de Spania

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia