Sep 09

Ieri, pe platoul din faţa Mănăstirii Vorona, s-a organizat o nouă ediţie a celei mai vechi acţiuni cultural-educative din judeţul Botoşani. Cunoscută mai mult sub genericul de „Serbările pădurii”, festivitatea era ce-a mai renumită întrunire publică din perioada regimului comunist.
Înainte de 1989 au fost ediţii când la festivitate au participat peste 40 de mii de cetăţeni. Ajunsă de importanţă naţională şi chiar cu ecou internaţional, festivitatea n-a fost despărţită niciodată de ziua de 8 septembrie, ziua în care creştinii ortodocşi  sărbătoresc Naşterea Maicii Domnului sau „Sfânta Marie cea Mică”.
Dacă în timpul comunismului accentul se punea pe programul artistic ce urma să fie prezentat, pe valoarea artiştilor participanţi, acum lucrurile s-au inversat valoric. De la un an la altul valoarea artiştilor prezenţi a scăzut. În schimb a crescut numărul politicienilor care s-au înghesuit să cuvânte celor adunaţi.
Ţiganii, cei cu jocuri distractive de fraierit pe cei cu bani, unii comercianţi de mărunţişuri prezentate drept lucrări de artă populară, au dat şi ei năvală. În curtea Mănăstirii cu hramul „Sfintei Marii” a putut fi văzută o altă adunare pestriţă ce numai smerenie sufletească nu afişa.
Iată, cum, o sărbătoare cândva prestigioasă şi-a pierdut din valoare în favoarea kitschului de orice fel. Cum s-a ajuns într-o astfel de situaţie? Explicaţia este una extrem de simplă. S-a politizat cultura iar cei din cadrul Direcţiei Judeţene de Cultură au devenit doar nişte executanţi ai comenzilor politice venite de la cei care i-au instalat în funcţie.
Prezenţa extrem de redusă, de la zeci de mii la câteva mii, se explică şi ea prin faptul că în momentul de faţă tot judeţul este o scenă’ uriaşă pe care se organizează festivaluri de către fiecare primar. Fiecare după puterea sa de înţelegere a actului cultural. Iar cea mai mare putere de înţelegere este că organizează nişte monstruozităţi culturale care se bucură de prezenţa politicienilor de marcă veniţi de la judeţ.
Situaţia în care se află Cultura în momentul de faţă este una dezastruoasă. Valorile culturale şi tradiţiile moştenite de la bătrânii noştri sunt tot mai alterate de un amestec de modernism prost înţeles.
Ne lipsesc şi adevăraţii oameni de cultură, cei care au dirijat zeci de ani la rând cultura noastră autohtonă. Este nevoie de o nouă Dana Petrariu, de o nouă etnografă ca Angela Olaru, avem nevoie de meşteri populari adevăraţi şi nu de gablonzari bruneţi.
Pentru a curăţa Cultura de incultură trebuie mai întâi curăţată Cultura de activiştii politici şi puşi în fruntea ei profesionişti. Numai că acest lucru nu se poate realiza sub conducerea unei clase politice ticăloşite ca a noastră.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia