Sep 12

Stă în firea noastră de români plăcerea sadică de a ne umili eroii naţionali, simbolurile care ne dau identitate ca naţiune. Şi facem acest lucru ori de câte ori avem prilejul, uneori având sentimentul că am comis un act de mare bravură.
Vineri, săptămâna, trecută la postul de radio Europa FM, cunoscutul jurnalist Moise Guran a iniţiat o dezbatere pe seama imnului naţional. Voia Moise să afle de la români dacă este necesar cântarea imnului în şcoli şi dacă sentimentele de patriotism mai trebuie să domine conştiinţa românului. M-am bucurat să constat că marea parte a celor intervievaţi au susţinut ca imnul naţional să fie cântat în şcoli şi că patriotismul trebuie să-i fie românului tot atât de drag ca şi familia.
Numai că Moise Guran a emis şi nişte valori de judecată care m-au făcut să simt în mine o revoltă.
Spunea Guran că patriotismul este desuet şi că nu prea avem valori naţionale care să fie apărate prin trăirile patriotice. Dar limba noastră, dar cultura formată în mii de ani în acest spaţiu geografic, dar eroii noştri care ne-au dat identitate ca popor nu sunt suficiente simboluri naţionale care să ne facă să avem simţiri patriotice şi de mândrie naţională? Eu zic că da.
Ne place nouă să evidenţiem întotdeauna numai părţile rele ale unor fapte şi personaje istorice sau contemporane nouă şi să ponegrim părţile valoroase. Aşa ne este dat, nouă, românilor să ne înjosim, să ne umilim în faţa străinilor, crezând că astfel îi impresionăm.
Şi iar revin la Guran, care voia să-i convingă pe cei intervievaţi că eroii noştri istorici n-au fost chiar eroi, ci mai degrabă nişte personaje care au dus o viaţă destrăbălată şi chiar s-au dovedit a fi trădători de neam şi ţară. Despre Cuza, Guran a apus că fost că era un cartofor şi un afemeiat, că şi-a câştigat gradul de colonel la jocul de poker şi că a fost obligat să abdice într-un moment când venise de la amantă.
Nu putem nega aceste adevăruri istorice, dar ce-a făcut Cuza pentru înfiinţarea şi organizarea administrativ-teritorială a României moderne cum rămâne? Ce crede Guran, Kogălniceanu, Alecsandri marii noştri paşoptişti i-au încredinţat domnia lui Cuza pentru că ducea o viaţă destrăbălată sau pentru că avea anumite calităţi?
Nici Ştefan cel Mare n-a scăpat de Guran care l-a făcut afemeiat şi trădător de neam pentru că a vasalizat Moldova Poloniei şi Turciei. Cei 47 de ani de domnie ai lui Ştefan, timp în care Moldova sa consolidat militar şi s-a dezvoltat economic nu fac doi bani în faţa lui Guran. Desigur, au fost conjuncturi internaţionale când Ştefan a trebuit să facă pact cu diavolul, dar când i-a venit bine l-a exorcizat din spaţiul Moldovei.
Guran a dorit să se remarce prin a pune în prim plan uscăturile din viaţa personajelor noastre istorice şi nu stejarii pe care i-au sădit şi îngrijit să crească. Să meargă Moise Ghurîn în Transilvania şi va afla că nu ungurii ne-au dominat o mie de ani, ci românii de aici au rezistat cu stoicism ocupaţiei maghiare ţinând aprinsă flacăra românismului. Numai cunoscând Transilvania şi românii de aici poţi înţelege ce înseamnă patriotismul şi dragostea de ţară.
Nici un alt popor nu-şi hulesc eroii naţionali şi conducătorii, aşa cum o facem noi. Italienii învaţă despre Cezar ca fiind un mare conducător al Imperiului Roman şi nu că ar fi fost un mare dictator. Americanii nu vor spune despre Kennedy că a fost un curvar, ci un mare şi democrat preşedinte. Până şi ruşii nu-l hulesc pe Stalin, care a omorât milioane dintre ei, aşa cum o facem noi cu conducătorii noştri.
Şi iar remarc cu amărăciune că ne place să punem în evidenţă răul din noi şi nu părţile bune, care ne-au marcat în bine istoria. Dacă 5% din personalitatea unui erou naţional a fost rea, această parte o vom invoca şi noi cu orice prilej. Cele 95% din faptele sale bune nu le vom pomeni decât accidental şi neconvingător.
Când vom scăpa de această mentalitate a firii noastre, care sincer să fiu nu ştiu de unde am dobândit-o, o să ştim să ne apreciem eroii şi vom şti ce-i acela un patriotism izvorât din sângele nostru şi nu implantat după modele străine poporului nostru.
Pentru că Moise Guran nu se numeşte Iulius Românul sau Traian Apetrei, îi înţeleg pledoaria de a nu susţine trăirile patriotice şi cântarea imnnului naţional în orice ocazie, începând cu şcoala. Una este să aparţii unui popor vechi de câteva mii de ani şi alta este să descinzi dintr-un popor răspândit prin întreaga lume.

written by Ioan Rotundu


5 Responses to “Plăcerea de a ne umili eroii”

 1. 1. nea marin Says:

  Daca nu ierea oltean, Moise ar fi avut alt discurs. Unul destept…

 2. 2. om Says:

  Bai rotundule cu acesti conducatori tradatori care au saracit poporul prefer sa ne conduca strainii. Noi nu mai avem nimic de aparat ca toate sint in mina pdl-istilor.Moarte tradatorilor

 3. 3. Admin DeseneCopii.net Says:

  Felicitari pentru site. Ati castigat un cititor.

 4. 4. nelu Says:

  Cum sunt respectati eroii,poate fi vazut si la Vlăsinești.Eroului martir sublocotenent postmortem Stoiciuc Maricel ,care a cazut la datorie in decembrie 1989 și eroului Merticaru Dumitru,monografia locala le consacra doar doua randuri iar o ulita cu doua case poarta numele eroului Stoiciuc Maricel ,din care una este al parintilor eroului,parca anumit pus de edilii locali sa adanceasca si mai mult ranile sufletului.Strigator la cer este cu totul altceva si dl. Rotundu ar putea sa prinda aspectul intr-o emisiune a ”lumii sale”.La intrarea in Vlasinesti dinspre Saveni este o ciusmea.Nu voi prezenta istoricul ei (despre litigiul cu terenul de aici s-a scris la vremea respectiva),voi spune doar ca aici a existat o troita facuta de celebrul Costica Suba ,cunoscut de toata lumea din zona Saveniului si nu numai. La inceputul luni august ac.primarul Lucian Trufin fiul lui Trufin Petru cel care a facut puscarie pentru furt de energie cu lotul Suba a daramat troita iar caramida a dus-o la sera sa in afara satului cu care a construit cotete pentru porci.Pe ciusmea primarul a pus o placa cu semnatura sa pe care scrie:”In amintirea bunicului nostru…”Batranii satului stiu ca ciusmeaua dovedita si cu acte este a lui Costache si Petrea Butnariuc.In memoria acestora nepotul sau Constantin Criclevit in 2006 a inaltat o cruce langa ciusmea.Terenul de langa ciusmea dupa mai multe litigii a fost obtinut prin invarteli dupa 2000 deTrufin Petru tatal primarului.Cei care i-au apa de la aceasta ciusmea sau trec pe aici,nu prea inteleg cum vine chestia asta cu doua cruci pentru acelasi lucru.Despre ”bunicul nostru” adica bunicul primarului Trufin Neculai,cei mai in varsta spun ca el era pe timpul ocupației sovietice sef de sector in zona ciusmelei si a ramas in mintea oamenilor ca cel care lua boii si vaca pentru armata sovietica,ii para pe cei care erau contra bolsevicilor,le dijmuia banii celor care sapau la transee etc.Faceti comparatie si trageti singuri concluzia,cum niste eroi care au murit pentru o cauza mobila sunt respectati,iar numele celor care au facut rau,este dezgrop si pus la loc de cinste.Si asta de catre cei care conduc azi comuna.Ei vor sa scrie o altfel de istorie. Sunt multe se spus,dar cred ca un reportaj ar clarifica o parte din aceste lucruri.

 5. 5. NICU ENACHE Says:

  Bravo ! Bine zis imi place de Guran dar cred ca aici a dat cu muci in fasole !

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia