Sep 20

Prefectul Cristian Roman a făcut o analiză asupra mafiei cu cereale. A dorit domnul prefect să-i cunoască pe mafioţi, să le afle dedesubturile afacerilor, să-şi formeze o imagine la cât de mare este această mafie. Iar pentru o mai bună documentare a sa a invitat o serie de producători de pâine şi comercianţi de cereale.
Cineva, considerat bine informat, citind în presă despre acţiunea nobilă a prefectului a exclamat surprins:
- Dar i-.a invitat la analiză chiar pe mafioţii de cereale!
Am dorit şi eu să ştiu câte ceva despre cei invitaţi de prefect la o analiză aşa de serioasă şi plină de responsabilitate. Şi iată cam ce-am aflat:
Gelu Tofan, cândva maşcat om de afaceri de rang naţional cu Stolojan angajat pe post de consultant a mierlit-o cu toate activităţile sale, totul încheindu-se cu miros de cauciuc ars şi o bătaie zdravănă pe care a primit-o de la cei de la care a împrumutat bani şi nu i-a mai restituit.
Acum Gelu Tofan se mândreşte cu un bar la Todireni, unde intră din când în când câte un sărăcuţ care se scociorăşte prin buzunare vreme de jumătate de oră ca să scoată creiţari pentru o amărâtă de cinzeacă. A mai ridicat Tofan şi o mândreţe de moară care macină vânt şi culege furtună adânc păgubitoare. Despre cum comercializează, sau mai bine comercializa, Tofan făina ştie foarte bine Florin Ţurcanu şi brutăria sa Poeniţa din Dracşani.
Apropo, domn’ prefect, dar pe Ţurcanu de ce nu l-aţi invitat la analiză că-i un fel de boss în branşă?!
Revenind la Tofan, cei din Todireni spun că dintr-un renumit om de afaceri a ajuns un bişniţar de rând. O fi el bişniţar, dar băgat în seamă de prefect, ceea ce nu-i de ici, de acolo.
A mai luat loc în sală Gabriel Timofte. Omul îăşi are afacerile, adică brutăria , pe la Tig. Frumos, judeţul Iaşi. De ce oi fi ţinut prefectul să participe la analiza de la Botoşani? Simplu, pentru schimb de experienţă.
Se spune că prin sală s-a aflat şi Liviu Rotaru, directorul de la Comcereal, societate pe unde se manipulează cereale cu miile de tone, fără a se şti cât cu documente şi cât pe uşa din dos a magaziei.
N-am avut timp să mă ocup de toţi cei care au analizat cu seriozitate şi responsabilitate mafia cerealelor la nivelul judeţului Botoşani, deşi tema este extrem de incitantă.
Mă mai pune pe gânduri un aspect. Analiza s-a consumat cu uşile trântite în nas presei, semn că o astfel de analiză depăşeşte importanţa secretului de stat şi îmbracă importanţă europeană. Nici după şedinţă prefectul n-a considerat să informeze presa cine sunt mafioţii cu cereale şi cam cât de mari sunt pagubele la PIB-ul judeţului nostru.
Îmi place să cred că toate datele analizei prefectul le-a înaintat celor de la DNA. Mingea fiind în curtea DNA, aştept să trăiesc clipa când se  vor opera arestări spectaculoase, aşa cum au făcut şi cu mafiotul de alcool Amişculese, acum liber ca pasărea cerului şi cu diplomă de evazionist cinstit semnată chiar de DNA.
Rostind aceste vorbe către cel care mi-a furnizat informaţiile de faţă, ştiţi ce mi-a spus? Eşti visător amice, toată analiza a fost o mascaradă din spatele căreia s-au pus la punct venituri la puşculiţa alegerilor. I-am spus că nu cred şi că treaba a fost una serioasă. Dvs. ce ziceţi?

written by Ioan Rotundu


3 Responses to “Şi, totuşi, cine-s mafioţii?l”

 1. 1. omu Says:

  aia prospera, de ce se plang atata? si prefectul are datoria sa stie cum se respecta politica guvernului in judet. ce aveti cu el?

  .

 2. 2. JFK Says:

  Fie ca este vorba de chestiuni care ii creeaza probleme, fie ca, dimpotriva, totu-i bine si frumos, prefectul nu-si poate exprima autoritatea doar trimitand hartii sau dand telefoane, ci e musai sa aiba si contact vizual, sa-i stranga protocolar mana omului, sa discute face to face, eliminand, pe cat posibil, orice influente inhibitoare care ar afecta substanta dialogului. In plus, la nivelul de autoritate al prefectului, nu orice sedinta trebuie facuta in piata publica. De fapt, nicaieri in lume nu se intampla asa. In concluzie, ca de obicei, prefectul Roman a procedat corect, pentru simplul motiv ca stie ce face. Cu stima,

 3. 3. >TRAIAN TANASA Says:

  Statul roman de azi e o organizatie statala de joasa speta!!!

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia