Sep 21

Până ieri, credeam că fratricidul este legat de proprietatea asupra pământului. Pentru pământ, în perioada postdecembristă s-au ucis fraţi între ei, fii şi-au omorât părinţii, nepoţii şi-u ucis bunicii etc.
De pământ sunt legate multe drame şi tragedii umane iar scriitorii cu talent n-au scăpat prilejul de a crea capodopere, unele de rang universal.
De ieri, am constata cu amărăciune că fraticidul există şi în politică. Pentru că ieri, în Parlamentul României, fraţii Orban au demonstrat ţării întregi că legătura lor de sânge este subordonată interesului politic.
Guvernul Boc l-a supus aprobării Parlamentului pe Leonard Orban, ca ministru pentru Afacerile Europene. Fratele lui Leonard, Ludovic Orban, liberal de frunte, a urcat la tribuna Parlamentului şi a explicat că el nu poate vota investirea lui Leonard ca ministru pentru că este credincios partidului de care aparţine. Apoi, cu făţarnice lacrimi în ochi, Ludovic a spus că nu poate vota împotriva fratelui său, aşa că va părăsi sala şi nu va participa la vot.
În opinia mea, indiferent cât de mult ar ţine Ludovic Organ la partidul său, PNL, a nu-şi susţine fratele într-un demers de interes naţional, este o dovadă de laşitate şi o lipsă de respect pentru familie, ceea ce-l descalifică ca om pe Ludovic.
Şi acum judecând fondul problemei, Leonard Orban a fost investit în funcţia de ministru al Afacerilor Europene pentru că un astfel de minister este absolut necesar pentru a se putea absorbi fondurile europene. Iar Leonard Orban era persoana cea mai nimerită pentru o aşa funcţie, avându-se în vedere că a fost comisar european şpi cunoaşte foarte bine mecanismul după care funcţionează UE şi Comisia Europeană.
USL-ul, ca formaţiune politică de opoziţie, trebuia să înţeleagă că necesitatea înfiinţării acestui minister porneşte de la un interes naţional legitim şi că a te opune înseamnă că fii împotriva intereselor ţării, a poporului. Dar cei din USL n-au gândit aşa. Ei au considerat că este mai presus sî se răzbune pe Guvernul Boc decât să voteze în favoarea unui interes naţional.
Iar Ludovic Orban a arătat ţării întregi că politica liberală îi este mai scumpă decât susţinerea fratelui şi odată cu el un interes naţional.
Leonard Orban a fost oficializat ministru, dar fratele său va rămâne cu pov ara sufletească de a-şi fi lipsit fratele de sprijinul moral numai pentru cîă aşa i-au cerut nişte interese politice meschine.
Urât exemplu pentru generaţiile noi de politicieni, mârşav caracter uman care şi-a pierdut dreptul moral de a mai da lecţii naţiunii române. Dar cum la noi politicienii sunt mai ticăloşi decât ticăloşii, Ludovic Orban se va comporta şi de acum înainte ca şi până acum.
Gestul lui Ludovic este cu atât mai condamnabil cu cât fratele său a beneficiat de un număr lejer de voturi care să-l legitimeze ca ministru iar sacrificiul său pentru partid s-a dovedit a fi unul inutil.
Când îţi umileşti fratele în văzul ţării, gestul este unul de crimă morală, de fratricid.

written by Ioan Rotundu


One Response to “Fratricid politic”

  1. 1. arhip Says:

    Aveti dreptate…

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia