Sep 22

Cu puţin timp în urmă am publicat comentariul intitulat „Hromei, sau cum facerea de bine devine… zicală”. N-am publicat acest comentariu pentru a-l compătimi pe Puiu Hromei că a fost escrocat de fermierul Iulian Merticaru din satul Sadoveni, comuna Manoleasa.
În fond, s-au întâlnit doi şmecheri, fiecare încercând să-l fraierească pe celălalt. Deocamdată, mai şmecher s-a dovedit a fi Merticaru, care l-a fraierit pe Puiu Hromei de două sute milioane lei vechi, după cuim se plânge Hromei.
Dar în acel comentariu exista consemnată o informaţie extrem de preţioasă, informaţie care n-a fost sesizată de cititori şi comentată. Afirma Puiu Hromei că l-a ajutat pe Iulian Merticaru să-şi primească de la APIA Botoşani subvenţia agricolă cuvenită la cele peste o mie hectare de teren arendate. Iar suma era destul de consistentă, şase mil.iarde lei vechi.
Hromeri mi-a relatat că Merticaru se chinuia de peste jumătate de an să obţină banii pe subvenţie, iar cei de la APIA îl tot amânau pe diferite motive. Realitatea era că Merticaru n-a mişcat din urechi, conform tradiţiei româneşti. Ion Constantin, şeful APIA Botoşani, cel pe care prefectul Roman a încercat să-l schimbe din funcţie fără a reuşi, îl minţea pe Merticaru că documentaţia sa este la şefii de la APIA Bucureşti pentru aprobare.
Puiu Hromei mi-a spus că în realitate nici măcar documentaţia nu era întocmită. A intervenit el la Manole. Directorul Direcţiei Agricole şi Dezvoltare Rurală şi la Ion Constantin de la APIA. Abia după intervenţia la cei doi şefi de instituţii au întocmit documentaţia şi az făcut plata către Merticaru.
Desigur, Hromei nu mi-a spus şi cât l-a costat pe Merticaru rezolvarea problemei dar mi-a dat de înţeles că totul costă în viaţă. Aşadar, Puriu Hromei a făcut trafic de influenţă la şefii de la DADR şi APIA şi l-a rezolvat pe Iulian Merticaru. Numai Merticaru nu l-a rezolvat pe Hromei. Adică a încasat subvenţia dar nu i-a dat cele 200 milioane lei vechi pe care i le datora.
Din cele relatate de hromei se desprinde clar cum se lucrează prin instituţiile statului. Ai pe cineva descurcăreţ, precum Hromei, dat tainul şi ţi se rezolvă problema. Cei de la AIPA au lefuri lunare de peste 1.000 euro şi tot nu sunt mulţumiţi. Nu le dai cotă parte din ce ai de primit, nu8 ţi se dau banii cuveniţi. Cum să nu-şi cumpere vpostul plătind mită mmii de euro? Are balta APIA peşte, iar câştigul este înzecit.
Poate că citind aceste rânduri cineva de la DNA va deveni interesat de ce fac şefii de la DADR şi AQPIA. Că doar din cauza corupţiei din instituţiile statului Olanda şi Finlanda nu vor să fim primiţi în spaţiul Schengen!

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia