Sep 26

În această săptămână consilierii judeţeni liberali şi social-democraţi sunt din nou în faţa unei decizii extrem de importantă pentru sistemul de sănătate din judeţul Botoşani. Dacă aceşti consilieri judeţeni uniţi sub sigla USL nu vor vota comasarea Spitalului de Psihiatrie, Pediatrie şi Maternitatea cu Spitalul judeţean, cea mai mare unitate spitalicească a judeţului va ajunge ca un spital de campanie, urmând a pierde importante servicii medicale printre care şi Urgenţele.
Nici nu vreau să mă gândesc la dezastrul care se va crea. Deşi consilierii judeţeni ai USL sunt conştienţi de gravitatea situaţiei pe care o va crea refuzul lor de-a vota comasarea spitalelor, de teama de a nu fi eliminaţi din funcţie ei execută fără crâcnire ordinul primit de la şefi.
Iar preşedintele PSD, senatorul Gheorghe Marcu, aflat prizonierul unui grup de interese din partid, a dat ordin ca nici un consilier judeţean PSD să nu voteze comasarea.
De la liberali, deputatul Florin Ţurcanu, de asemeni a recunoscut public că îşi dă seama de consecinţa dezastruoasă pentru botoşăneni de a nu vota comasarea, dar nu poate să iasă din canoanele USL-ului, aşa că şi consilierii judeţeni liberali vor vota împotriva comasării.
Cei din tabăra pro-comasare au făcut publice consecinţele dramatice ale necomasării. Cei din PSD n-au combătut argumentele puse pe masa discuţiilor de către cei de la CAS şi Spitalul judeţean în frunte cu preşedintele Ţâbuleac. În schimb ei susţin că legea este proastă şi că de aceea nu lasă consilierii lor să voteze comasarea.
În România sunt sute de legi proaste, concepute de toate partidele şi guvernele post decembriste. Dar din momentul în care legea a fost votată şi promulgată ea trebuie pusă în aplicare. Neaplicându-se legea de reformă în sistemul de Sănătate, Spitalul judeţean va rămâîne la categoria de specializare cea mai joasă, cum spuneam, la nivel de spital de campanie.
Poate că legea este proastă, nu sunt specialist în domeniu, dar de vreme ce ea a fost aplicată în întreaga ţară, cum de tocmai la Botoşani s-au găsit cele mai luminate minţi care să constate că legea nu este bună? De vreme ce spitale universitare, clinici universitare s-au supus legii şi s-au comasat acolo unde a fost necesar, îmi vine greu să cred că la Botoşani este o aşa situaţie de specială încât trebuie o lege separată.
Da, la Botoşani este o situaţie specială, dar nu generată de lege, ci de interesele unui grup mafiot care urmăresc iavantajele lor personale în dauna celor colective. Iar cei doi co-preşedinţi ai USL girează po0litic interesele acestui grup mafiot.
Am fost sunat sâmbătă şi mi s-a sugerat să trec pe baricada intereselor USL. Nu pot să fac aşa ceva! Dacă legea este proastă, ea trebuie respectată, iar când USL va prelua la anul puterea n-are decât s-o schimbe cu una mai bu8nă.
Dar până atunci toţi trebuie să ne supunem legii, pentru că altfel nu mai vorbim de democraţie ci de anarhie.
Eu rămân la convingerea că aplicarea legii este prioritară interesului colectiv, adică al întregului judeţ, şi nu trebuie să primeze interesele de grup. S-a mai spus că managerul Spitalului judeţean, medicul Ovidiu Mimor, nu este competent. Subscriu acestei afirmaţii, dar Mimor poate fi schimbat tot aşa de bine cum a fost desemnat.
Dacă Mimor este piedica majoră ce stă în calea deciziei votuloui consilierilor ju8deţeni USL, să facă bine preşedintele Ţâîbuleac şi să-l schimbe. Nu stă manageriatul din sistemul de sănătate în Mimor, mai ales dacă-i deschidem mapa profesională şi citim din activitatea sa mai veche.
Până la şedinţa CJ mai sunt câteva zile. Poate că oponenţilor le va veni mintea cea de pe urmă şi vor vota în interesul celor de la care, la anul, le va cere votul să ajungă la putere.

written by Ioan Rotundu


One Response to “Nu pot să fac aşa ceva!”

  1. 1. Gheorghe dela IPOTESTI Says:

    STIMATE DOMNULE ROTUNDU,cu respectul si admiratia perena ce va port,dati-mi voie sa va reamintesc un graunte de intelepciune a poporului roman,care conchide lapidar :NU DA VRABIA DIN MANA PE CIOARA DIN PAR!
    Pacientii sunt mai bine serviti in prezent prin unitatile spitalicesti independente
    si singura solutie de crestere a calitatii este prin atragerea de specialisti competenti si dotarea cu aparatura de diagnostic si tratament corespunzator.
    Cu urarea de gand bun DUMNEAVOASTRA si Consilierilor Jueteni va multumesc de gazduire-Gheorghe dela IPOTESTI-un cetatean inca lucid.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia