Sep 29

Ioan Huţanu, fermier agricol în zna Gulioaia, ne-a făcut onoarea de a fi personaj principal, în lipsă, în reportajul intitulat „Ciobul piroman”.
Considerat de pompieri a fi el „Ciobul piroman”, mai exact miriştea sa incendiată şi de la care focul s-a extins la o plantaţie de pădure pe care a carbonizat-o, Ioan Huţanu a dorit să se răzbune pe noi.
Cineva m-a atenţionat că Huţanu, imediat ce a fost difuzat reportajul, a făcut o criză de nervi şi era hotărât să pună mâna pe o bâtă, să vină la redacţia Jurnalul, şi să ne facă praf aparatura din dotare.
Poate că un crâmpei de luciditate, poate că raţiunea dominantă, pe care Virgil Cândea a studiat-o în profunzime, cert este că ceva l-a calmat şi n-a mai pus mâna pe bâtă.
Sincer să fiu, îmi pare rău că nu ne-a vizitat în starea sa de spirit de om revoltat. Aparatura noastră este cam veche, depăşită tehnic, aşa că nu ne-ar fi stricat o aparatură nouă. N-a fost să fie, dar încă nu-i târziu.
Dacă se hotărăşte să ne viziteze, îi recomandăm să înlocuiască bâta cu arma sa de vânătoare, cu care a ologit oile unui oier din Sapoveni – Ungureni. Arma va fi mult mai eficace iar distrugerea mult mai completă.
Îl mai informez pe fermierul nostru cu simpatii aparte pentru redacţia Jurnalul că, mai nou, de „Ciobul piroman” se ocupă cei de la Direcţia Silvică. Primind raportul pompierilor, cei de la Direcţia Silvică au luat act că incendierea celor şapte hectare de pădure aflate în anul şapte de vegetaţie s-a făcut de la miriştea incendiată a fermierului Huţanu, aşa că au deschis un proces la Judecătoria Săveni. Bine ar fi ca Huţanu să mai pregătească o bâtă şi pentru vizita la judecători. Ce, numai noi să avem parte de plăcerile sale moştenite de la strămoşii din Comuna primitivă?!
Îl mai atenţionăm pe Huţanu să ne facă mai întâi o vizită de lucru pentru a cunoaşte topografia locului. Noi stăm în chirie la sora unui avocat celebru prin Botoşani.  Motiv pentru doamna avocat să-şi pună în valoare experienţele acumulate în domeniul infracţiunilor de viol de domiciliu. Apoi, să nu greşească uşa. Vecină cu uşa noastră este cea a mătuşii colonelului SRI Mamaischi. Şi acesta are pistol, nu armă de vânătoare.
Cine este fermierul Huţanu? Este un personaj cu care nu-i bine să te pui contra. Este iute la mână şi are un repertoriu bogat în odoare şi sfinţi bisericeşti. Ferma sa, se spune, nu sunt şi dovezi, ar fi într-o combinaţie cu ferma unui italian, care italian a fost prins cu o frumuşică evaziune fiscală soldată cu două sinucideri. Olga Alexa, inspector la Finanţe, care i-a ţinut contabilitatea şi soţul său inginer horticol.
Acum fermierul italian stă închis pin Italia, că italienii au fost mei iuţi de cătuşe şi l-au închis pentru mulţi ani. Oamenii din Gulioaia spun că acum de pământul italianului s-ar ocupa Huţanu. Foarte bine, de ce să stea terenul pârloagă?!
Nevasta lui Huţanu este Gica Huţanu, cea pe care prefectul Roman şi-a dorit-o şefă la APIA Botoşani. N-a reuşit, iar Gica se mulţumeşte cu Cabinetul nr.2. Tot este ceva, că de pe acest post conlucrează perfect cu soţul în domeniul subvenţiilor agricole.
Astea fiind spuse, consider că i-am furnizat bravului fermier Ioan Huţanu suficiente argumente pentru a ne vizita la redacţie. Nu de alta, dar avem mare nevoie de aparatură nouă!

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia