Oct 12

Aflând că avocatul Emil Vuca este apărătorul mafiotului din Giurgiu care l-a trimis pe lumea cealaltă pe un baschetbalist american, preşedintele PSD Victor Ponta i-a cerut acestuia să aleagă între a fi avocatul unui criminal şi imaginea PSD.
Iar avocatul Emil Vica, prim-vicepreşedinte al PSD Giurgiu şi consilier local, a ales banii mafiotului, ştergându-se undeva cu imaginea PSD.
Să analizăm puţin cererea lui Ponta.
Profesia de avocat este o profesie liberală, iar dreptul la apărare este garantat prin lege. Orice avocat înscris într-un barou poate fi angajat de orice client care-l consideră potrivit cu problemele din dosarul său. Vuca a fost procuror, deci cunoaşte foarte bine cum se derulează o anchetă privind infracţiunile de omor sau tangente acestei infracţiuni, aşa că experienţa sa în domeniu l-a recomandat să fie angajat în acest dosar.
Avea Ponta dreptul să-i vceară să aleagă între a fi avocatul unui criminal şi imaginea PSD? Eu zic că nu. Ponta a amestecat funcţiile politice ale lui Vuca cu calitatea sa de avocat, iar prin modul în care i-a cerut lui Vuca la imperativ să aleagă, Ponta a creat o imixtiune în profesia lui Vuca. Ce-ar fi dacă liderii politici ar chema la ordin pe fiecare membru de partid care are o profesie liberală şi să-i spună că, tu executor judecătoresc nu-l execuţi silit pe cutare că strici imaginea partidului, tu notar nu autentifici contractul de vânzare imobiliară al lui cutare pentru că pătezi imaginea partidului, tu patron de firmă nu faci afaceri cu cutare firmă pentru că ea a sponsorizat cutare partid, iar tu expert contabil îl scoţi basma curată pe cutare pentru că este omul partidului etc.
Interesant este că cerinţa formulată de Ponta nu vine din partea unui necunoscător a sistemului juridic, Ponta fiind şi el fost procuror şi  actual avocat.
Prin PSD sunt senatori şi deputaţi avocaţi care au fost descoperiţi recent că au făcut afaceri de miliarde de lei cu companii de stat aflate sub conducerea unor oameni numiţi de PDL. Ponta nu le-a cerut să aleagă între a da banii luaţi înapoi şi imaginea PSD. Dimpotrivă, le-a luat apărarea. Mai mult, însuşi Ponta a fost descoperit că a făcut afaceri avocăţeşti cu companii de stat. Şi nu i-a cerut nimeni din PSD să aleagă între funcţia de preşedinte al partidului şi a fi avocat pe banii statului.
Cred că Ponta a dorit să profite electoral de impactul cazului de la Giurgiu şi să pozeze în fată mare. Numai că este o fată mare care în noaptea nunţii şi-a strecurat sub pernă o sticluţă cu cerneală roşie.
În ce priveşte moartea baschetbalistului american, nu este deloc favorabilă imaginii României în lume, dar să simtă şi americanii ce-am simţit şi noi când un militar de-al lor l-a omorât pe basistul Teo Peter.
Diferenţa este că atunci a fost omorât un român iar acum un american. Moartea basistului a fost deplânsă de români, moartea americanului a făcut înconjurul lumii.
Închei cu morala ca cei din PSD să n-o mai facă pe lupii moralişti, că nu ne mai pot prosti chiar aşa uşor.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia