Oct 17

dorel-gaftoneanu-poet-3.jpgMediatizarea succesului pe care poetul în devenire Dorel Gaftoneanu la dobândit prin premiile primite pe la diferite concursuri prin ţară i-a adus acestuia o anumită celebritate personală.
Mulţi au fost cei care m-au felicitat pentru reportajul televizat intitulat „Dorel Gaftoneanu – cel mai premiat poet” dar au fost şi persoane care au pus la îndoială meritele acestuia. Apreciat a fost şi reportajul pe care l-am scris şi postat pe site-ul Jurnalului, reportaj prin care Dorel Gaftoneanu s-a bucurat de comentarii favorabile.
Sincer să fiu, mă bucur că am avut prilejul de a descoperi şi promova un poet botoşănean, mai ales că poezia lui Gaftoneanu nu este una obişnuită, plângăcioasă, tânguitoare sau dogoritoare de atâta dragoste invocată în versuri cu rimă nalbă formate din cuvinte îmbinate anapoda.
Poezia lui Gaftoneanu este una plină de substanţă, cu trimiteri la acte şi personaje de cultură, ştiinţă şi arte, cu evocarea unor evenimente istorice de referinţă în cultura şi civilizaţia umanităţii, totul condimentat cu o fină ironie pe care, dacă nu eşti avizat, n-o sesizezi prea uşor.
Poezia lui Gaftoneanu îţi solicită multe cunoştinţe de cultură generală pe care dacă nu le ai, nu-l poţi înţelege. Voi continua să-i public din creaţiile care au fost premiate pe la diferite concursuri literare din ţară. Şi, pentru că veni vorba de concursuri, proaspătul poet a adunat numai în acest an şase premii importante, acordate de diferite jurii din ţară, iar în timp ce filmam reportajul, a primit vestea că a fost premiat şi la concursul „Mărul de aur” de la Bistriţa.
N-a primit chiar „Mărul de aur”, dar l-a primit pe cel „de argint”, adică premiul II. Nici poetul nu se aştepta la o asemenea explozie de premii, mai ales că este conştient de greutatea cu care pot fi înţelese temele pe care le abordează, tocmai datorită informaţiilor pretenţioase cuprinse.
M-am întrebat în aceste zile dacă Dorel Gaftoneanu va fi o nouă stea a poeziei botoşănene sau doar o supernovă. Ştim că steaua este un astru ceresc cu o durată de viaţă care se numără în miliarde de ani. Supernova este steaua care explodează, luminează uimitor de puternic, dar se stinge repede şi lasă loc unei găuri negre în care totul se prăbuşeşte fără putinţă de scăpare.
Sper ca Dorel Gaftoneanu să devină o stea şi nu doar o supernovă de care se va vorbi un timp scurt, după care va fi dat uitării. Totul depinde de puterea talentului său, de puterea creativităţii sale şi de longevitatea inspiraţiei. Este prematur să afirm că va deveni o stea sau este o supernovă care se va stinge mintenaş, cum spun ardelenii.

written by Ioan Rotundu


3 Responses to “Între stea de viitor şi supernovă în colaps”

  1. 1. un cetatean Says:

    Sigur va ajunje o stea.Este un mare talent,un om foarte serios cu o putere creatoare extraordinara.Ii urez din suflet mult succes !

  2. 2. Viorel Ignat Says:

    Toate lucrurile frumoase sunt facute de oameni adevarati…

  3. 3. M. Says:

    Cu multa munca si putin noroc, Gaftoneanu va fi recunoscut asa cum si merita!

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia