Oct 19

Administratorul de site mi-a atras ieri atenţia asupra unei dispute între comentatori referitoare la interpelarea senatorului Gheorghe Marcu adresată premierului Emil Boc pe seama bugetului public pe anul 2012.
Disputa a fost generată de „Un cetăţean”, care a considerat că reporterul articolului ar fi greşit când a afirmat că legislaţia externă este prioritară celei interne. Şi de aici o întreagă polemică.
Absolvenţii Facultăţii de drept învaţă încă din anul I de studii, la cursul intitulat „Drept constituţional# că orice stat semnatar a unui acord internaţional, aderent al unei înţelegeri internaţionale sau acceptant al unor principii de drept internaţional îşi va supune legislaţia internă acestor prevederi internaţionale, dacă ele au fost ratificate de parlamentul ţării semnatare.
Aşa stând lucrurile, comentatorul care a făcut trimitere la art. 148 din Constituţia României a procedat corect. În cazul dat, adică pe fondul interpelării senatorului, premierul Emil Boc a dat explicaţia că bugetul public pentru anul 2012 este gata, numai că se aşteaptă de la Comisia Economică a Uniunii Europene cifrele a doi indicatori, fără de care bugetul public al României nu poate fi promovat în Parlament.
Aşa stând lucrurile, iar Parlamentul României ratificând Tratatul de aderare la UE şi validând Constituţia europeană, Legea internă privind adoptarea anuală a bugetului public se supune legislaţiei europene în domeniu.
Sunt convins că senatorul Gheorghe Marcu cunoaşte aceste reglementări ce aparţin de natura dreptului internaţional, dar din populism şi în goana după voturi a dorit să braveze în faţa botoşănenilor, arătându-le că el dialoghează cu premierul de pe o poziţie de superioritate.
Reporterul Jurnalului, care a redactat ştirea, a atras atenţia cititorilor, în mod corect, că senatorul n-a ţinut cont în interpelarea sa de prevederile legislaţiei UE, demascându-i astfel populismul şi falsa bravură de care a uzat.
Numai că „Un cetăţean” s-a încăpăţinat să susţină că premierul Boc trebuie să respecte legile ţării şi nu cele ale UE, ceea ce i-a „stimulat” pe alţi cititori să-i sancţioneze ignoranţa şi lipsa de înţelegere a modului de aplicare a legislaţiei internaţionale faţă de cea internă.
Ca un scurt istoric, legislaţia internaţională a primat în faţa celei interne încă din antichitate. Înţelegerile de pace dintre marile imperii, chiar de scurtă durată, aveau prioritate faţă de reglementările administraţiei interne. Domnitorii români, în special cei din Moldova, încheiau pacte de susţinere militară sau de neagresiune fie cu Imperiul Otoman, fie cu Regatul Poloniei, astfel de înţelegeri devenind literă de lege pentru Sfatul domnesc al principatului.
În Constituţia României de la 1923, considerată la acea vreme cea mai democratică din Europa, era stipulată o prevedere care acorda prioritate înţelegerilor internaţionale faţă de legislaţia internă. Chiar şi în Constituţia României comuniste, de la 1965, exista o astfel de reglementare.
Aşadar, disputa declanşată ieri de comentatorul „Un cetăţean” a avut şi o parte pozitivă, în sensul că s-a demascat populismul ieftin pe care senatorul Gheorghe Marcu a încercat să-l promoveze în faţa noastră. Să-i fie de învăţătură de minte!

written by Ioan Rotundu


One Response to “O dispută generată de populismul senatorului Marecu”

  1. 1. ALT CETATEAN Says:

    DACA DL.MARCU AR AVEA SI MERITE PERSONALE,AR FI CREDIBIL.INSA DOMNIA SA,UMBLA NAUC NUMAI DUPA FUNCTII LA CARE NU FACE FATA ,DAR ISI MAI DORESTE UN LOC IN VIITORUL PARLAMENT?PENTRU CE?POATE STIE CINEVA DIN FAMILIA LUI SI SA NE SPUNA SI NOUA

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia