Oct 28

Joi dimineaţă, familia Manole din satul Iacobeni, comuna Dângeni a fost trezită de bătăi în uşă. Au deschis şi cei doi poliţişti din faţa uşii i-au anunţat sec că feciorul lor Ionuţ a fost omorât la discoteca din satul Hulub.
Mama lui Ionuţ a făcut un şoc nervos şi şi-a pierdut controlul asupra raţiunii. Dacă cei doi poliţişti ar fi avut un minim de pregătire de specialitate, în cazul de faţă un minim de cunoştinţe psihologice, n-ar fi sculat oamenii din somn să le spună direct şi detaşat că feciorul lor a fost omorât.
Probabil la modul lor de comportare a contribuit şi faptul că mama lui Ionuţ este ţigancă. Dar este o ţigancă romanizată, femeie de serviciu la şcoală, împreună cu soţul, au o casă modern amenajată şi se bucură de respectul sătenilor. Numai de respectul poliţiştilor din faţa uşii nu s-au bucurat.
M-am săturat să filmez prin judeţ fel de fel de abuzuri comise de funcţionarii statului iar când ajung la poliţie să dau peste nişte agenţi momâi, care ori nu ştiu să vorbească, ori fug şi se ascund.
Dar să revin la Ilenuţa Manole, mama care şi-a pierdut pentru moment minţile. Văzând ce consecinţe a avut gestul lor nesăbuit, poliţiştii au sunat salvarea şi femeia a ajuns la Spitalul din Săveni. Numai că cei de aici au trimis-o la Psihiatrie la Botoşani.
Aflată în şoc nervos, femeia s-a dezmetecit când nişte brute din acest spital, văzând-o ţigancă,  au dat-o cu spray pentru păduchi, după care în mod brutal au dus-o într-un salon de nebuni. Deşi femeia le-a spus că nu este nebună, că i-a fost omorât băiatul, monştrii au obligat-o să stea într-un salon al iadului, cu pacienţi legaţi de pat, care se băteau şi care aiureau.
Până la urmă femeia a fost externată, pentru că a salvat-o soţul ei, care este român. Dar fondul problemei de la Psihiatrie rămâne. Ce monştri umani o fac pe cadrele medicale în această unitate spitalicească de leagă pacienţii de pat, ca în vremurile comuniste?
Când am filmat reportajul intitulat „O altfel de lume”, dr. Nicolae Vlad mi-a declarat că astfel de tratamente nu se mai practică, toţi pacienţii sunt trataţi civilizat şi european. Acum îmi explic de ce n-am avut voie să filmez în anumite spaţii şi am fost condus să filmez numai părţile frumoase.
Revenind la modul în care a fost trată Ilenuţa Manole, avem un caz clasic de discriminare etnică. Cei în cauză au văzut în ea o ţigancă, nu o mamă intrată în şoc nervos aflând că i-a fost ucis copilul.
Este cazul ca cineva să ceară o anchetă din partea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, iar acel cineva ar trebui să fie Semiramida Balan, consilierul prefectului pe problemele ţiganilor din judeţ.
Nu se poate să avem pretenţia de ţară europeană, iar când ajungem să beneficiem de servicii medicale, să fim trataţi în raport de a fi român, ţigan sau de altă etnie. Aceşti monştri umani care mai există prin spitale şi bagă spaima în pacienţi trebuie să dispară pentru totdeauna.
Ilenuţa Manole este o femeie simplă şi nu ştie ce drepturi are ca cetăţean european. De aceea trebuie ajutată, iar eu voi fi unul dintre cei care-i voi întinde o mână de ajutor.

written by Ioan Rotundu


4 Responses to “Monştrii de la Psihiatrie”

 1. 1. om bun Says:

  saraca femeie…..ce face animalaaaaaaaaaaaa de semiramida? educatie nu are, grija lor nu are, sta ca vita. D-l Rotundu, puneti/o la punct pe holera asta. Saraca mama, are nevoie de ajutor…Mi-au dat lacrimi…

 2. 2. Emil Says:

  Nu stiu cum se procedeaza in prezent cu cei care au suferit traume psihice, inclin sa cred ca situatia prezentata este doar o exceptie, iar regula este o consilere de specialitate care sa-i ajute sa depaseasca nenorocirea.Un exemplu de din anii ’80, din armata romana: daca un militar din serviciul de garda facea uz de arma in conditiile legii in timpul misiunii de paza, evident ca suferea o trauma, fiind pus intr-o situatie de lupta, cand practic trebuia sa decida intre a deschide focul sau a incalca regulamentul militar. desi in majoritatea cazurilor nu erau victime umane, cel care deschidea focul era “consiliat psihologic” in arestul unitatii pana la terminarea anchetei.

 3. 3. om Says:

  Datul cu spray contr paduchi, metoda terapeutica? vb prostii emil

 4. 4. Gheorghe-contribuabil al acestiui oras Says:

  E foarte usor sa arunci cu piatra in momentul in care iti lipseste curajul sa te privesti in oglinda…L-as invita pe acest “domn” Rotundu sa-si petreaca din timpul pretios dedicat calomnierii, cu acesti bolnavi pe care, cu foarte mare usurinta, ii numeste nebuni. L-as invita pentru ca, in felul acesta, stiu ca nu i-ar fi la fel de usor a scrie atunci cand nimic nu are a spune…Cine sunt adevaratii monstri?Nu tocmai cei care, doar din considerente politice, decid soarta acestor oameni?

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia