Nov 01

Ieri, după tergiversări exasperante şi nejustificate, consilierii judeţeni au votat comasarea spitalelor. Votul pozitiv a fost posibil pentru că s-a desfăşurat în secret, liderii celor două partide ce formează USL, respectiv ai PNL şi PSD, nevând posibilitatea de a se răzbuna pe cei care au votat comasarea.
În schimb, în urma poziţiei politice pe care s-au situat liberalul Florin Ţurcanu şi social-democratul Gheorghe Marcu ne-a lăsat un gust amar. Cei doi lideri au pus interesele de grup din partidele lor deasupra intereselor întregului judeţ. Iar dacă această comasare a spitalelor, impusă de necesitatea ca Spitalul judeţean Botoşani să fie clasificat în categoria a III-a, a avut loc, cei doi lideri ai USL n-au nici un merit. Meritul, deşi venit târziu, aparţine consilierilor judeţeni care au înţeles gravitatea situaţiei şi care au ieşit din rigorile disciplinei de partid, votând în interesul public general.
Cu cei doi lideri politici, respectiv Florin Ţurcanu şi Gheorghe Marcu, ne vom răfui la alegerile locale şi parlamentare din toamna anului viitor. Mai ales că Ţurcanu va candida la preşedinţia Consiliului Judeţean Botoşani şi va solicita votul botoşănenilor din întreg judeţul. Îi vom aduce aminte atunci de comportamentul său de acum.
Din momentul în care comasarea spitalelor a fost votată, este de acum atributul preşedintelui Mihai Ţâbuleac să facă ordine la Spitalul judeţean, unde, după câte povestesc cei din interiorul unităţii, se petrec lucruri extrem de grave.
Actualul manager al spitalului, medicul Florin Mimor, a ajuns în funcţie cu sprijinul nemijlocit al preşedintelui Ţâbuleac. Numai că Mimor este contestat de majoritatea cadrelor medicale, atât sub aspectul competenţi manageriale cât şi al comportamentului în relaţiile cu angajaţii. I se reproşează faptul că spitalul este prost gospodărit iar lucrările de modernizare care se derulează, se desfăşoară dezorganizat şi tulbură grav activitatea spitalicească.
Pe bună dreptate au fost voci care s-au întrebat că dacă se va vota comasarea, va fi capabil medicul Mimor să conducă o aşa activitate complexă? Iar majoritatea cadrelor medicale susţin că nu. Ca treaba comasării să nu rămână la jumătate de drum, va trebui ca preşedintele Mihai Ţâbuleac să rezilieze contractul de manageriat cu Mimor şi să organizeze un nou concurs pentru angajarea unui manager competent şi respectat.
Altfel, comasarea a fost votată degeaba iar munca celor care au susţinut această comasare ar deveni inutilă, la care se va adăuga marea dezamăgire a botoşănenilor din întreg judeţul.
Să aşteptăm să vedem cum vor decurge lucrurile până la sfârşit de an. Ar fi bine ca să păşim în anul 2012 cu un Spital judeţean primenit nu numai la categoria de clasificare dar şi din punct de vedere al manageriatului.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia