Nov 21

Aseară, la biserica Vovidenia din Botoşani s-a ţinut o nouă slujbă premergătoare hramului de azi. Fiind aduse moaştele Sf, Nectarie, mulţi botoşăneni au venit pentru a se ruga. Fiecare pentru îndeplinirea propriilor nevoi de sănătate, de prosperitate, de reuşita copi8ilor la învăţătură şi în viaţă etc.
Fiind aglomeraţie, pentru a ajunge la racla cu moaşte se făcuse rând, cei prezenţi aşteptând să le vină rândul pentru a atinge moaştele. În faţa bisericii, pe trotuarul de vizavi, stăteau grupaţi trei aleşi locali. Probabil că nevestele lor se aflau la rând, să se roage sfântului şi pentru iertarea păcatelor soţilor.
Şi aveau pentru ce se ruga, căci în timp ce ele ţineau rândul, bărbaţii lor aveau cu totul alte preocupări, aducătoare de noi păcate, nu numai faţă de divinitate ci şi faţă de lege.
Unul dintre aleşi, cel mai înalt, se tânguia celorlalţi doi:
- Conţac a scăpat nejumulit. Păcat! Are de unde da.
- Lasă, a fost de-al nostru. Când a fost de dat, ne-a dat
– i-a răspuns cel mai scund.
Aşadar, în timp ce nevestele lor cereau clemenţă Sf. Nectarie, soţii lor regretau că nu l-au jumulit pe bădia Costică. Şi cam ce favor îi puteau face cei trei lui bădia Costică, decât să-i aprobe încredinţarea unei lucrări sau recepţia alteia.
Mulţi dintre noi se miră de aglomeraţia candidaturilor la funcţia de consilier local. Cum să nu fie aglomeraţie, când o astfel de funcţie este o bună vacă de muls. Cei care au fost consilieri locali în mandatele anterioare şi acum regretă acele timpuri. Cel mai bine au dus-o consilierii în perioada primarului Egner.
Florin Egner statuase obiceiul ca înainte de şedinţa oficială de Consiliu Local să ţină una neoficială, în care se discutau problemele de la ordinea de zi. Iar când la aprobări se afla vreun patron, bucuria consilierilor. O masă îmbelşugată era asigurată, başca un plic cu ceva bănuţi, după importanţa fiecăruia. Dacă cel ales se afla şi în comisia de specialitate, plicul era mai grosuţ. Dacă era numai „ridicător de mână”, plicul era mai subţire, dar era!
Îmi aduc aminte, în mandatul lui Egner era consilier local un inginer geolog, cu mare dragoste pentru licorile lui Bachus. Omul nu rata nicio şedinţă, fără a-i cunoaşte ordinea de zi din timp. Lua lista cu cei care solicitau aprobări şi-i vizita la locul de muncă. Făcea planificări pe zile şi-i anunţa din timp că vine să discute despre aprobarea cerută. Chiar şi prof. Mircea Dănuţă i-a căzut victimă, când a avut nevoie să i se aprobe un schimb de teren.
Să nu creadă aleşii la care am făcut referire în comentariu că mi-a fost frică să le scriu numele în clar. Fiind vorba de un eveniment consumat la biserică, mi-am propus să fiu ceva mai iertător. Numai azi!

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia