Nov 24

Mai nou, Ada Macovei, doctorul în chimie şi totodată şeful Inspectoratului Judeţean Şcolar Botoşani, nu mai vrea ca accesul în şcoli să se facă pe bază de cartelă magnetică, ci pe bază de amprenta personală a fiecărui elev.
Probabil că vreun sfetnic bun i-a explicat că „formula” cu cartela magnetică nu se potriveşte nicidecum cu accesul elevilor în şcoală. Au încercat şi cei de la Spitalul judeţean Botoşani să introducă o astfel de metodă de acces în spital. După ce-au cheltuit zece miliarde de lei vechi, cu tot cu comisionul încasat de la băieţii deştepţi care au câştigat licitaţia trucată, cei de la Spitalul judeţean au dat naibii cartelele magnetice şi circulă liberi prin toate clădirile.
Dacă la un spital, unde cartelele au fost folosite de oameni maturi, cu responsabilitate pentru viaţa pacientului, acestea n-au dat randament, darămite la o şcoală unde zilnic intră şi ies câteva sute de elevi? Aşa că Spitalul judeţean s-a ales cu cheltuirea celor zece miliarde de lei şi urâta amintire de pe urma chinului cu cartelele magnetice ci care deschideau uşile la ghici şi numai după mai multe încercări.
Să ne mai amintim şi de copilaşii arşi de vii la maternitatea din Bucureşti, unde nu s-a putut intra prea repede în salonul cuprins de flăcări tot din cauza cartelelor magnetice. Un astfel de incendiu izbucnit într-o şcoală cu uşile blocate magnetic ar crea o groaznică dramă umană.
Cred că cineva i-a deschis Adei ochii şi aceasta a schimbat direcţia dinspre cartelele magnetice spre aparatele bazate pe amprenta personală. Prea mare diferenţă între un mijloc de acces şi celălalt nu-i. Cartela este înlocuită cu amprenta, dar riscurile rămân aceleaşi.
Să ne imaginăm un moşinoi de copil de clasa întâia plângând la uşa şcolii că nu mai ştie care deget i-a fost amprentat şi nu poate intra în şcoală sau n-ajunge la aparat. Cei mai mărişori vor avea curiozitatea să descopere cum funcţionează „şmecheria”. Chiulangii vor căuta metode de a bloca funcţionarea.
Aşa că funcţionarea aparatul nu va dura mai mult de vreo lună de zile de la montare, după care va fi abandonat. Mai vrea Ada ca pe baza aparatului să se urmărească şi prezenţa elevilor la şcoală. Dar când unul dintre elevi intră şi ţine uşa deschisă să mai intre trei, patru, aceştia din urmă nu mai sunt înregistraţi de aparat. Aşa că toată evidenţa Adei va fi o întreagă tevatură.
Problema trebuie privită şi în esenţa ei. Montarea unor astfel de aparate în ce scop se face? Pentru paza elevilor în interiorul şcolii? Este absurd să se monteze astfel de aparate pentru a-i păzi pe elevii aflaţi în sălile de clasă, când ei pot fi bătuţi în curtea şcolii, dincolo de poartă sau în drum spre şi dinspre şcoală.
Ştiţi ce cred eu. Pe Ada o mănâncă palma stângă şi vrea musai să primească nişte bani de pe urma unei licitaţii. Sau are promis un comision frumuşel de la producătorii unor astfel de aparate. Numai că mâncărimea sa din palmă vrea s-o stingă pe banii Primăriei Botoşani, adică pe bani publici.
Sper ca primarul Cătălin Flutur să nu ia în seamă un astfel de moft şi să cheltuie nişte bani publici cu care se pot acoperi alte găuri de interes comunitar mult mai practice şi mai utile botoşănenilor. Scutind astfel şi elevii, părinţii şi cei care au treburi prin şcoli de un calvar inutil.
Este un punct de vedere, dar bazat pe cele consumate la Spitalul judeţean, distracţie care ne-a costat pe noi toţi zece miliarde de lei, bani care se puteau duce pe mâncare şi medicamente la pacienţi.

written by Ioan Rotundu


4 Responses to “Moftul Adei, o cheltuială inutilă”

 1. 1. Costic(l)ă Facaleţi Says:

  Se poate intra si iesi foarte bine si pe geam

 2. 2. Costic(l)ă Facaleţi Says:

  Se poate intra si iesi foarte bine si pe geam

 3. 3. Costic(l)ă Facaleţi Says:

  Se poate intra si iesi foarte bine si pe geam

 4. 4. Costic(l)ă Facaleţi Says:

  Se poate intra si iesi foarte bine si pe geam

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia