Nov 28

La conferinţa de presăa PSD  de vineri, săptămâna trecută, secretarul general Gheorghe Vâzdoagă, în lipsa unui subiect de interes local, s-a aruncat într-o peroraţie incrimina âtorie la adresa preşedintelui Băsescu şi a premierului Boc.
Cică, susţine Vâzdoagă, cei doi vor să extermine poporul român prin majorarea cu 50% a preţului la energia electrică. N-a explicat Vâzdoagă cum putem fi exterminaţi printr-o majorare de preţ, pentru că nici n-ar fi putut. Cultura sa economică este la pragul de jos, iar mecanismele economiei de piaţă îi sunt peste putinţă de înţeles.
În schimb, se pricepe extrem de bine la populisme şi la a formula acuzaţii la adresa puterii, acoperind, precum mâţele, mizeria lăsată nouă de guvernarea PSD din mandatul 2000 – 2004, când premier era Adrian Năstase, cel făcut celebru de bunica Tamara.
Memoria lui Vâzdoagă este scurtă, dacă la numai şapte ani de la derularea evenimentelor sub Guvernul Năstase, le-a uitat.
Îi aduc aminte că privatizarea sistemului de transport şi distribuţie a energiei electrice către compania nemţească E.ON a făcut-o Năstase, în acelaşi stil păgubos ca şi contractul pe care l-a încheiat cu firma americană Bechtel.
Nu Băsescu, nu Boc decide majorarea preţului la energia electrică furnizată consumatorilor casnici, ci compania E.ON, cu avizul ANRE.
Atunci, când a avut loc privatizarea, compania E.ON a avut de acceptat o serie de restricţii referitoare la preţul energiei livrate populaţiei. Acum aceste prevederi contractuale expiră. E.ON a cerut liberalizarea totală a preţului energiei, ceea ce, au apreciat ei, ar însemna o creştere a actualului preţ cam cu 50%. Statul Româna are de ales între a accepta liberalizarea preţului, conform normelor europene, sau a suporta consecinţele pe care E.ON le va genera prin a se retrage de pe piaţa investiţiilor româneşti.
O retragere a E.ON ar însemna o gravă problemă pentru România şi multe complicaţii în plan european. Iar de majorarea de preţ tot nu vom scăpa, pentru că de la anul va trebui să ne aliniem preţurilor europene şi în domeniul energiei.
Să mai adaug faptul, uitat de Vâzdoagă din pricina memoriei sale scurte, că tot sub Guvernul Năstase s-au încheiat acele contracte păguboase prin care se livrează energie electrică unor „băieţi deştepţi” din zona industriei.
Era ministrul Economiei Dan Mircea Popescu, când s-au încheiat acele contracte atât de păguboase. Iar ministrul Vosganian, sub a căprui mandat acele contracte expirau, le-a prelungit.
Preşedintele Băsescu a recunoscut public că n-a fost capabil să anuleze aceste contracte, dar ştie tot atât de bine că de la anul, când va trebui să ne aliniem normelor europene, aceste contracte vor dispărea de la sine.
Toate acest lucruri sunt extrem de clare pentru orice persoană iniţiată cât de cât în domeniul economic şi al mecanismului economiei de piaţă.
Numai Vâzdoagă nu le poate pricepe, pentru că ceea ce a criticat atât de vehement şi cu mânie de proletar social-democrat sunt în realitate faptele cât se pot de concrete ale PSD. Dar, cum spuneam mâţele îşi acoperă de fiecare dată murdăria.

written by Ioan Rotundu


2 Responses to “Vâzdoagă suferă de amnezie”

  1. 1. observator Says:

    D-le Rotundu,sursele dvs.de DEZINFORMARE,au functionat perfect.Sau,poate,dvs.ati inteles gresit.Vazdoaga nu a spus ca prin cresterea pretului la energie electrica se realizeaza un genocid asupra poporului roman.Memoria dvs.selectiva precum si scoaterea din context a unor afirmatii sunt cunoscute.Era o intreaga motivatie a celor sustinute,dintre care dvs ati scos doar majorarea pretului la energia electrica.In rest numai de bine.

  2. 2. unul oarecare Says:

    Daca “nomenclatura comunista”,pardon PSD,este de acord cu alinierea preturilor energiei la preturile europene ,de ce nu ar face un efort sa alinieze si veniturile la salariile europene?Nu mai au de unde fura?Sa se fure unul pe altul ,ca au de unde…

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia