Dec 08

Ieri am avut de trecut prin două experienţa nu tocmai plăcute dar extrem de edificatoare pentru a cunoaşte nivelul de cultură politică şi economică a unor segmente din societatea noastră.
Întâi am fost abordat de către un tip destul de burtos, descheiat la scurta din piele, îmbujorat de alcoolul consumat. Omul m-a abordat direct şi m-a întrebat de ce nu l-am făcut hoţ pe primarul Cătălin Flutur, în primăvară, când am realizat cu acesta un reportaj despre starea unor investiţii din oraş.
Tipul mi-a spus extrem de revoltat şi sigur pe el că Flutur a furat toţi banii din buget şi de aceea nu mai sunt bani de salarii şi pensii.
I-am spus că nu poţi afirma pe un post de televiziune o astfel de acuzaţie fără să ai dovezi solide că este aşa. Toţi cei din PDL fură, a fost răspunsul său, iar
ca argument a invocat declaraţiile lui Ponta şi Antonescu.
Dacă eşti aşa sigur că Flutur a furat bugetul, accepţi să te filmez cu o astfel de declaraţie, l-am încercat eu să văd cât de dispus este să-şi asume responsabilitatea pentru astfel de afirmaţie. N-a fost de acord, dar a susţinut că este de datoria presei să scrie că Flutur fură banii de salarii şi pensii iar Guvernul PDL ne-a nenorocit pe toţi.
Aproape zilnic îmi este dat să primesc sfaturi cum să sscriu sau să filmez hoţii de la putere, dar fără ca cei care îmi cer aşa ceva să accepte să le fac public numele. Altfel spus, când vine vorba de răspuns pentru afirmaţiile făcute, să răspund numai eu. Laşitatea face parte din caracterul unora dintre noi.
De lucrat tipul mi-a spus că nu lucrează, că n-are unde la stat iar la hoţii de patroni nu se duce să-i îmbogăţească prin munca sa şi apoi primeşte şomaj de la stat aşa că de ce ar munci. În gândirea lui, banii primiţi ca indemnizaţie de şomaj vin de la stat şi nu de la cei care muncesc şi dau impozite la stat. La plecare mi-a aruncat în faţă că de la anul va veni la putere Ponta şi cu Antonescu care vor da şi salarii şi pensii majorate.
Ce să-i explici unui asemenea specimen uman care nu numai că nu munceşte dar nici nu gândeşte la ceea ce se întâmplă în comunitate, în ţară şi lume. El ştie de la Poonta şi Antonescu că Flutur a furat bugetul şi de aceea nu sunt bani de salarii şi pensii. Credinţa lui este că prin venirea la putere a USL va curge lapte şi miere fără ca să muncească.
Un altul, patron de bufet undeva pe Săvenilor, mi-a spus foarte revoltat că nu poate accepta ca unii să fie bogaţi şi el, care munceşte, să fie sărac. Patronul de crâşmă este convins că cei bogaţi au furat statul şi pe cei care muncesc la el. Omul a lucrat toată viaţa într-o unitate de stat şi şi cu toate că acum este patron, tot egalitarismul social i se pare mai potrivit.
Are la bar un angajat pe care-l plăteşte la negru, pentru că, zice el, vânzările sunt mici. Cum să nu fie mici când în preajma sa mai sunt trei baruri, Când l-am întrebat de ce n-a deschis un magazin cu ceva mărfuri care se găsesc mai greu prin comerţ, replica i-a fost că ceilalţi din vecinătate tot baruri au deschis. Fără să realizeze, omul este victima efectului de turmă, specific nouă. Baruri a văzut la ceilalţi, bar a deschis şi el, fără a face un calcul economic să vadă dacă va avea câştig prin ce va vinde.
Ura lui asupra celor bogaţi vine de la faptul că afacerea lui nu este prosperă, dar nici n-are puterea minţii de a găsi o altă afacere care să n-aibă concurenţă pe strada sa. Şi el găseşte vinovaţi că nu-i merge afacerea pe cei din PDL şi pe cei bogaţi.
Cum spuneam, am avut două experienţe, deosebite ca mod de abordare dar convergente prin modul de gândire al personajelor. Câtă vreme vom aştepta rezolvarea necazurilor cu bani de la stat, câtă vreme nu ne punem mintea la contribuţie să găsim ceva de muncă folositor nouă, câtă vreme vom căuta ţapi ispăşitori pentru neîmplinirile noastre, câtă vreme vom lua drept realităţi afirmaţiile populiste ale politicienilor vom continua să ne zbatem în sărăcie şi necazuri, vom continua să fim robii propriei noastre neputinţe Dar tocmai aceste aspecte nu le conştientizăm!

written by Ioan Rotundu


2 Responses to “Nici nu muncesc, nici nu gândesc!”

  1. 1. dorohoian de Spania Says:

    nenorocirea e ca inca mai sunt (si multi)din cei care cred ce spun Antonescu si Ponta,afirmatii fara nici un fundament.Vorbesc si ei,numai sa fie in contra cualitiei,spun NU la tot,chiar daca ar fi sa le mareasca lor salariile,din inertie,ar spune tot NU ca asa sunt…resetati.Citisem undeva o declaratie a celor doi ca”cetatenii stiu ca actuala cualitie si Basescu, tot ce fac e impotriva poporului…” Mai sa fie…?

  2. 2. vasilica Says:

    D-le Rotundu, observ ca prezumtia de nevinovatie opereaza doar pentru Flutur si alti cativa prieteni ai dv. daca ati privi lucrurile permanent cu aceeasi obiectivitate ati fi intradevar un jurnalist de respectat.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia