Dec 13

Mi-aş dori un altfel de Ovidiu
Am mai comentat pe această temă dar mă văd nevoit să revin. Ovidiu Portariuuc este unul dintre tinerii de formaţie postdecembristă care s-au lansat în politică. El a preferat să-şi urmeze tatăl, adică să adere la politica social-democraţilor.
Statutul său de om de afaceri nu se prea potriveşte cu doctrina social-democrată ci mai mult cu cea liberală. Dar, „contaminat” de politica tatălui, care s-a regăsit în PSD cu concepţia ideologică formată înainte de 1989, fiul a păşit pe urmele tatălui.
Aş spune că nu este nimic grav, dacă în conştiinţa sa este convins că doctrina social-democrată se potriveşte concepţiilor sale despre progresul social. Numai că, în loc să aducă în partid un suflu nou, tineresc, de social-democraţie europeană, Ovidiu Portariuc a devenit robul, sclavul mentalităţii generaţiei tatălui său.
Iar una dintre cele mai periculoase şi dăunătoare laturi de formare a caracterului său de om politic este populismul promovat de actualii lideri ai PSD.
Populismul nu este numai dăunător omului politic dar şi vieţii sociale, pentru că el are menirea de a induce alegătorului împlinirea dorinţelor sale, nevoilor sale cu scopul fals de ca cel ce promite sa-i obţină votul, după care se va ocupa de interesele sale.
Ovidiu Portariuc se află deja înscris pe drumul populismului. Nu mai departe săptămâna trecută a declarat la conferinţa de presă că primarul Cătălin Flutur ar trebui să redea Centrul Vechi al Botoşanilor oamenilor de afaceri, preluând ideea lansată deja de liberalul Romulus Eram.
Solicitarea  lui Eram şi Portariuc este una de natură pur populistă, pentru că această zonă a oraşului este deja ocupată de agenţii economici. Aş vrea să-l Văd pe Ovidiu că deschide un magazin în această zonă a oraşului şi va aştepta să treacă o jumătate de oră să-i calce cineva pragul. Nu să cumpere, măcar să privească!
Nu de oameni de afaceri duce lipsă zona, ci de afluenţa de consumatori, Botoşănenii s-au dezobişnuit să mai treacă prin această zonă pentru că n-au nimic care să-i atragă. Problema Centrului Vechi al Botoşanilor este una complexă şi nu primarul o va rezolva, indiferent care va fi el.
Majoritatea spaţiilor comerciale de la parterul clădirilor sunt proprietate privată. Nu Flutur poate dispune de destinaţia acestora, ci proprietarul. Spaţiile de locuit de la etaj, în majoritate au devenit proprietate prin vânzarea acestora de către fostul primar Florin Egner.
Portariuc ar fi trebuit, înainte de orice declaraţie politică, să fi discutat cu acei oameni de afaceri care deja sunt în zonă. Ei l-ar fi informat cam ce le trebuie ca să-şi revigoreze afacerile. Apoi, o astfel de zonă trebuie să fie şi una culturală, ca să atragă turiştii. Tot ce a adus a muzeu sau secţie a Muzeului Judeţean Botoşani a fost desfiinţat.
Ca Centrul Medieval al Botoşanilor să redevină o zonă aglomerată, cu cetăţeni dornici de cumpărături, de participare la acte culturale  şi de a privi  trebuie să-şi dea mâna mai multe instituţii municipale şi judeţene.
Uniunea Europeană ne-a dat bani să refacem zona, dar nu ne-a dat şi minte s-o valorificăm economic. Mintea trebuie să vină de la noi, de la inventivitatea şi ingeniozitatea noastră. 
Ca să punem în valoare economică şi culturală zona, nu cu declaraţii populiste din sediul de partide o vom face. Va trebui să tragem cu ochiul la ce-au făcut cei din Blaj, Mediaş, Târnăveni, Sighişoara etc. şi ei cu centre medievale refăcute cu bani europeni, dar puse îăn valoare economică şi culturală cu mult succes.
Deosebirea constă în faptul că ardelenii tac şi fac, noi vorbim mult, gălăgios  şi nu facem nimic. Mi-aş dori un altfel de Ovidiu. Unul care să gândească realist şi în stil progresist. Să lase populismele pe seama generaţiei tatălui său, căci pentru ei leac de caracter putrezit nu mai există

written by Ioan Rotundu


3 Responses to “Mi-aş dori un altfel de Ovidiu”

  1. 1. arhip Says:

    Aveti perfecta dreptate,cine latra mult nu musca!

  2. 2. observator Says:

    “Caracter putrezit…”Faceti parte din aceeasi generatie.Si eu fac parte din aceeasi generatie,dar nu cred ca am un “caracter putrezit”Dvs. cum va considerati …”caracterul”?Aveti dreptate cand spuneti ca problema este foarte complexa.Declaratia d-lui Portariuc nu este populista.Trebuie ca executivul si consiliul local sa stabileasca ce vor sa faca din Centrul Istoric,si ulterior sa ia masurile necesare.In rest numai de bine.

  3. 3. Azazel Says:

    Ati crezut in el si v-a dezamagit ? :) ))

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia