Dec 28

În Ajunul Crăciunului, Valentin Coşereanu, cel care a pus bazele Memorialului „Mihai Eminescu” de la Ipoteşti şi care a promovat ani la rând opera şi personalitatea poetului român intrat în universalitate, a demisionat din funcţia de cercetător ştiinţific şi a părăsit instituţia.
La aflarea veştii că Valentin Coşereanu a demisionat şi părăseşte Memorialul, colectivul de salariaţi a izbucnit în lacrimi. Coşereanu a ieşit pe poarta instituţiei în timp ce unii salariaţi au izbucnit în hohote de plâns,. Chiar şi duşmanul său cel mai înrăit, Ştefanache, avea ochii înlăcrimaţi.
În momentul de faţă toţi angajaţii Memorialului trec prin clipe grele. Deznădejdea şi amărăciunea domină spiritul uman a celor ce până mai ieri se considerau crema culturii botoşănene.
Toată drama a început din momentul în care Coşereanu a fost schimbat din funcţia de director al Memorialului cu un economist format în mediul muncitoresc al fostei societăţi Mecanex. Cu o educaţie muncitorească, Miluţă Jijie a confundat cea mai prestigioasă instituţie de cultură a judeţului Botoşani cu hala de producţie a Mecanex-ului la al cărei faliment a contribuit din plin.
Ca director al Memorialului, Jijie n-a putut pricepe de ce unii angajaţi îşi pierd vremea prin biblioteci, în discuţii interminabile despre Eminescu, prin simpozioane şi comunicări ştiinţifice din care n-a priceput şi nu poate pricepe o iotă. Jijie a introdus condica de prezenţă şi respectarea drastică a unui program de lucru în stil muncitoresc. El n-a priceput şi nu va putea pricepe rostul creativităţii umane, pentru că el vrea rezultate, vrea ca la sfârşitul celor opt ore de muncă să io se arate, concret şi material, ce-a muncit fiecare.
Săpat din funcţia de director de cei care voiau săî transforme Memorialul în surse proprii de afaceri, reclamat la Poliţie şi Parchet cu presupuse ilegalităţi, acuzat de imaginare furturi financiare sau de înstrăinarea unor piese de muzeu, cercetat şi răscercetat de către organele de anchetă, Coşereanu a trebuit să mai trăiască un coşmar, cel mai groaznic coşmar din viaţa sa.
Acela de a-l face pe Jijie să înţeleagă ce înseamnă munca de cercetare ştiinţifică şi cum se desfăşoară ea. N-a reuşit, pentru că libertatea gândirii sale, creativitatea, s-au dovedit incompatibile cu educaţia muncitorească a lui Jijie.
Cum cel mai deştept cedează întotdeauna, Coşereanu a considerat că demisia este sigura soluţie de a pune capăt coşmarului pe care-l trăia de vreun an de zile încoace.
Peste Memorialul Ipoteşti s-a aşezat o atmosferă apăsătoare, cernită, de doliu cultural. Din şuvoaiele de lacrimi ale salariaţilor ţâşnesc bucuria şi mulţumirea sufletească cu care Miluţă Jijhie îşi alimentează modestele forţe intelectuale, însă extraordinar de malefice, cu care continuă să domine şi să batjocorească spiritul eminescian.
Bucuros că a scăpat de pericolul pe care Coşereanu îl reprezenta de a-l îndepărta din funcţie, imediat ce acesta a plecat, Jijie a cutreierat birourile pentru a închide cu vârful pantofului aerotermele care încercau să dezmorţească aerul îngheţat care a cuprins sediul administrativ al Memorialului la propriu şi la figurat.
Aproape că-i crăpa pielea de bucurie că a rămas stăpânul suprem al întregii instituţii.
Am suficientă răbdare să prind judecata celor care vor trebui să răspundă pentru fapta lor de a-l pune pe Miluţă Jjiie în fruntea celei mai prestigioase instituţii eminesciene din România. Voi fi un martor activ al acelui proces.

written by Ioan Rotundu


3 Responses to “A plecat în hohotele de plâns ale colaboratorilor”

 1. 1. Azazel Says:

  Iar intelectuali cam inutili pt tara si popor. In lumea normala intelectualii sunt in mijlocul poporului si fac ceva practic. La noi se inchid undeva , se cred mai inteligenti decat restul poporului si doresc evident sa fie dusi in carca de acesta. Copiii de iobagi transformati peste noapte in pseudointelectuali.

 2. 2. cine stie ... Says:

  Probabil ca cine l-a trimis pe Surubel la Ipotesti s-a gandit ca acesta va schimba ceva in bine, dar de unde?
  Toti s-au lamurit cu capacitatile intelectuale, cu lucrurile pe care le stie …numai gura e de el.
  E vai si amar de institutie daca mai ramane Miluta acolo.Luati-l si duceti-l cat mai departe, la pensie, oriunde.Oare el nu-si da seama ca nu-i este locul acolo, nu vede ca nu face nimic bun.Nu vede ca,cultura nu este de domeniul lui??????Nu lasa oamenii sa faca nimic ca sa nu cheltuie vreun banut,toti se retrag, vii la cersit o data, de doua ori dar cand vezi ca esti refuzat …pleci si gata .Sa ramana el sa le faca pe toate. Zice ca se sufoca de cald si tine oamenii in frig, cu tabele zilnice de consum ale energiei si motorinei cu program bine stabilit nu asa…oricum.E minunat sa lucrezi acolo,dar pt.ca nu ai ce face stai sa-ti castigi o paine dar te doare sufletul pt.tot ce se intampla, pt.ca majoritatea celor de acolo pun suflet in ceea ce fac si se agita pt fiecare lucru si cand vezi ca nu numai ca nu esti rasplatit financiar din cauza altor factori, dar si ca esti lasat balta ca nianui nu-i pasa de ce ar trebui sa se intample acolo, de activitatile care s-ar putea desfasura acolo dar noi avem de facut planul ca la uzina, iti vine sa fugi mancand pamantul.Nimeni nu cred ca are curajul sa spuna lucrurilor pe nume dar nimanui nu-i convine ce se intampla acolo.In ce priveste Cosereanu, el macar impunea respect si stia sa-i ambitioneze pe oameni sa lucreze, le dadea toata increderea sa. In schimb Miluta crede ca specializarea in care el s-a pregatit ii da dreptul sa le stie pe toate. Dupa el oricine poate sa faca orice .Daca este director mai ales e clar ca se pricepe la orice si nu are nevoie de nimeni cu care sa se consulte.
  Concluzia ar fi LUATI-L si duceti-l la fabrici si uzine, ca la Ipotesti ,,a facut” mai mult decat suficient.

 3. 3. vizitator Says:

  Ipotestiul nu va mai fi niciodata la fel fara Cosereanu, 15 ianuarie nu va mai fi la fel fara Cosereanu,multe manifestari si-au pierdut deja valoarea prin plecarea lui temporara.Cu Miluta la carma si cu cei care au mai ramas acolo Memorialul se transforma incet dar sigur in camin cultural.Mare pacat

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia