Jan 10

Ieri am terminat montajul la reportajul dedicat omagierii naşterii poetului Mihai Eminescu. Dacă anul trecut i-am omagiat naşterea şi comemorat moartea prin două reportaje filmate la Blaj, intitulate „Chemarea străbunilor”, reportajul care va fi difuzat pe Tele’M sâmbătă, 14 ianuarie, l-am realizat filmând la Călineştii lui Cuparencu şi Dumbrăveni, locuri unde au trăit bunicul poetului şi tatăl său.
Am fost uimit să constat cât de respectat este poetul în satul unde a emigrat la 1804 bunicul său Vasile Eminovici, de la Blaj. Există în Călineştii lui Cuparencu o casă documentară de epocă, aidoma celei în care a trăit bunicul poetului, există biserica unde acesta a slujit ca dascăl şi unde a fost botezat Gheorghe Eminovici, tatăl poetului, există o impozantă statuie a poetului realizată de sculptorul botoşănean Marcel Mănăstireanu însă ce este mai de preţ, în sufletul sătenilor există o adâncă preţuire pentru poet.
La Dumbrăveni, unde a lucrat o perioadă tatăl poetului ca şi căminar pe moşia boierului Ghika, prezenţa poetului este marcată peste tot iar personalitatea şi opera sa sunt venerate cu sfinţenie.
Primarul Ioan Pavăl, cu care am realizat o parte din reportaj, pregăteşte pentru iunie acest an, la comemorarea morţii poetului, dezvăluiri de senzaţie. Susţine primarul că preotul satului, părintele Jaba, a găsit documente care dovedesc că poetul s-a născut şi a fost botezat la Dumbrăveni.
Cine a urmărit reportajele de anul trecut şi-l va urmări şi pe cel de acuma, va putea concluziona şi singur cât de iubit şi apreciat este poetul botoşănean intrat în universalitate.
Am simţit un gust amar să citesc luni o declaraţie a Cătălinei Lupaşcu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, că la Memorialul Ipoteşti vor fi aduşi pe post de colaboratori cercetători literari din ţară, în vreme ce botoşăneanul nostru Valentin Coşereanu, considerat un eminescolog de prim rang, a fost prigonit de la şefia Memorialului şi apoi şi din judeţ.
Fata asta, ce n-are pic de respect pentru cultura botoşăneană şi mai ales pentru personalitatea şi opera poetului, nici în al 12-lea ceas nu realizează că prin promovarea la şefia Memorialului a unui economist în tractoare şi motoraşe a distrus cel mai de preţ simbol naţional eminescian.
Cătălina Lupaşcu, Florin Ţurcanu, Gheorghe Marcu, Dumitru Codreanu în frunte cu Mihai Ţâbuleac au produs culturii botoşănene şi în special imaginii poetului Eminescu prejudicii de imagine ireparabile.
Primarul Cătălin Sănduleac al comunei Şerbăuţi, care locuieşte în satul Călineştii lui Cuparencu şi aproape de casa bunicului poetului, s-a arătat nedumerit de ce se întâmplă la Memorialul Ipoteşti.
Primarul comunei Dumbrăveni, fost militar de carieră dar un mare admirator al poetului, nu poate crede că Eminescu a fost dat pe mâna unor analfabeţi culturali şi de aceea a înfiinţat la Dumbrăveni un Centru de cercetări eminescologice şi speră ca în curând să preia rolul Memorialului de la Ipoteşti.
Este incredibil ce i se întâmplă poetului acasă la el. Stau şi mă întreb dacă-l mai merităm?!

written by Ioan Rotundu


One Response to “Respectat de străini, umilit acasă!”

 1. 1. Gheorghe dela IPOTESTI Says:

  DOMNULE ROTUNDU,
  Va rog sa primiti sincere felicitari pentru continua si vigilenta cinstire a memoriei
  lui EMINESCU.
  Cu aceeasi statornica si cordiala stima,
  Gheorghe dela IPOTESTI-un cetatean lucid,pieton londonez momentan.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia