Jan 15

Ieri, în cadrul unei anchete jurnalistice desfăşurată în satul Buhăceni, comuna Truşeşti, am ajuns şi la biserica satului. Uşa era încuiată, dar am insistat şi mi s-a dat drumul. Înăuntru am găsit mai multe femei şi bărbaţi, printre care şi tineri care, împreună cu preotul Cosmin Ivasuc consumau băuturi alcoolice în pronaos.

buhaceni-enoriasa-4.jpg
Părintele mi-a spus că cineva a ridicat o panacidă şi a făcut cinste. Cei din biserică, aflând ce vreau, au reacţionat violent în limbaj iar un tânăr flutura un cuţit pe la spatele cameramanului Popică.  Puţin a lipsit ca Popică să nu-l miruiască cu camera peste cap.
Ce-am căutat la biserică se poate afla din materialul de pe site-ul Jurnalului. Dar ce nu se poate afla din material şi nici din ce s-a filmat sunt alte aspecte. Trecând peste violenţa de limbaj a celor prezenţi, am întrebat pe o guralivă dacă ştie ce sărbătoresc românii în ziua de 15 ianuarie. N-a ştiut. Am întrebat un tânăr ce se dădea şmecher. Nici el n-a ştiut. Când le-am pomenit de Ziua Culturii şi de omagierea naşterii poetului Mihai Eminescu mi-au râs în nas.
Însă cel mai mult m-a uimit faptul că niciunul dintre cei prezenţi nu avea habar de protestele din Bucureşti şi din ţară. În schimb toţi, dar absolut toţi, s-au arătat porniţi împotriva celor avuţi şi dorinţa lor era ca aceştia să-şi piardă averile pe care, considerau ei, le-au dobândit prin furt.
M-am îngrozit să constat ce nivel de gândire, ce mentalitate pot avea unii dintre noi, acum când avem deja câţiva ani de când suntem în UE. Oamenii aceştia vor merge în toamnă la vot, dacă nu cumva mai repede. Ce vor vota ei? Desigur, vor vota ce-au votat şi în 2008. Pe cei care le vor da de băut, o pungă cu ceva sau le va promite că va lua averile celor bogaţi şi le vor împărţi lor.
Ce fel de electorat este acesta? Este electoratul după chipul şi asemănarea lui Florin Ţurcanu. Per el îl vor vota astfel de oameni, care se întâlnesc prin toate satele judeţului. Ei merg la vot, cei care judecă oferta electorală şi constată că nu este pe măsura aşteptării lor vor sta acasă. Soarta noastră a fost decisă şi va fi decisă de astfel de oameni.
Când am intrat în biserică, toţi erau fericiţi şi cu paharul în mână. Când am plecat i-am lăsat cum i-am găsit. Ăştia sunt cu adevărat fericiţi!

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia