Jan 18

Dacă nu-şi bagă dracul coada, astăzi la ora 17.oo, pe postul local de televiziune Tele’M se va difuza, în cadrul emisiunii Lumea lu’ Rotundu, reportajul „Popa, băutura şi femeile”. Este vorba despre comportamentul imoral al preotului Cosmin Ivasuc din parohia Buhăceni, reclamat de oamenii din sat la Protopopiatul Botoşani şi Mitropolia Iaşi.
Deşi ieri se anunţase prezenţa în Buhăceni a unui preot inspector de la Mitropolie, care să facă o anchetă cu privire la acuzaţiile pe care sătenii le aduc preotului, de la Mitropolie s-a amânat această venire. Dacă am în vedere că luni, când am difuzat reportajul scris pe site-ul Jurnalului, textul a fost citit şi de către Biroul de presă al Mitropoliei Iaşi, înclin să cred că decizia de venire la Buhăceni a fost anulată pentru a se aştepta vizionarea reportajului de pe Tele’M.
În cursul zilei de luni şi marţi, după ce s-a citit reportajul de pe site-ul Jurnalului şi s-a putut viziona clipul promoţional al reportajului de pe Tele’M, am primit la redacţie mai multe telefoane de la unii locuitori din Buhăceni. Mi s-a reproşat faptul că n-am filmat mai multe persoane care aveau de relatat nemulţumiri la adresa preotului.
Emisiunea Lumea lu’ Rotundu are durata de 50 minute. N-am cum să filmez relatările a zeci de persoane, pentru că spaţiul emisiunii nu-mi permite. Am filmat ceea ce am crezut că este reprezentativ pentru toţi nemulţumirii din sat şi n-ar fi fost profesional să filmez aceleaşi acuzaţii repetate de mai multe persoane.
Dintre telefoanele primite, unul mi-a atras atenţia în mod special. Din reportaj se va putea vedea secvenţa cu soţii Voroneanu, a căror fată de liceu, în vârstă de 16 ani, a fost luată de preot de la liceul din Truşeşti şi ţinută acasă la el o noapte întreagă.
Părinţii fetei, pe care nu iu-am găsit acasă dar i-am întâlnit pe strada principală din Buhăceni, au negat că fata lor şi-a petrecut o noapte cu părintele. Au negat şi faptul că părintele le-a dat o sumă de bani ca să tacă din gură. După ce duminică, la filmări, au negat totul, seara s-au dus la o familie din sat, rudă de-a lor, şi s-au plâns că fata lor a fost ţinută de părinte mai multe nopţi dar că le este ruşine să recunoască public.
Au mai spus soţii Voroneanu că părintele nu le-a dat nici un ban ca să tacă din gură. Dimpotrivă, a venit acasă la ei şi le-a arătat o hârtie de la Botoşani cum că fata lor este virgină şi că dacă vorbesc ceva îi va chema în judecată.
N-am văzut acea hârtie deţinută de părintele Ivasuc pentru că pe acesta lo-am găsit în biserică, consumând băuturi alcoolice cu mai multe persoane binişor ameţite şi ele. Din reportaj se va putea vedea cum părintelui îi curg mucii iar câteva femei bete, extrem de guralive, îi iau apărarea. Dintre tinerii aflaţi în biserică, beţi şi ei, unul a ieşit afară şi a arătat curul la cameră. Este secvenţa finală a reportajului.
Comportamentul preotului din Buhăceni este unul ruşinos pentru Biserica Ortodoxă şi ar trebui ca Mitropolia să extindă ancheta şi asupra celor care l-au protejat. Pentru că era bătută şi batjocorită în public, preoteasa l-a părăsit de ceva ani. u toate acestea, preotul a continuat să slujească, deşi potrivit Dreptului canonic el trebuia să primească interdicţie.
Unii săteni susţin că preotul s-a lăudat prin sat că este finul părintelui protopop Lucian Leonte şi de aceea nu-i poate face nimeni nimic. Nu ştiu dacă este aşa, dar cu certitudine cineva din Biserică, de rang înalt, în protejează. O protecţie ce dăunează grav Bisericii Ortodoxe.

written by Ioan Rotundu


3 Responses to “O protecţie ce dăunează grav BOR”

  1. 1. lelea Says:

    Felicitari domnule Rotundu! Un articol pe cinste

  2. 2. mitea Says:

    Tot respectul pentru ziaristul Rotundu .Aveti mare curaj sa incriminati tot ce este anapoda in societatea romaneasca. Pacat ca sinteti la o virsta cind ar fi trebuit sa aveti citiva invatacei care sa va calce pe urma .As vrea sa citesc articole pertinente si peste ani cind dvs. ve-ti trece in umbra Felicitari,cu toate ca nu va cunosc personal .Ma mindresc la cei cunoscuti ca in Botosani avem cel putin un adevarat profesionist al scrisului.Succes ,cit va mai tin puterile,si dupa…

  3. 3. ioano says Says:

    felicitari domnule rotundu sa scos un adevar la lumina Sa vedea ce o face cei de sus

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia