Feb 12

Cu un ascuţit simţ al criticii şi ironiei sociale, românul a constata anumite legături dintre numele de persoane şi anumite laturi ale caracterului acestora. Aşa s-a încetăţenit pe la noi faptul că numele de Toader este asociat cu îndeletnicirea de văcarul satului, Ion cu statutul de slugă, Gheorghe cu  calificativul de prost, Ghiorghiţă rezervat dezmierdării vierului din coteţ iar Florica atribuit joianei din grajd şi şirul asocierilor dintre numele oamenilor şi anumite însuşiri negative de caracter sau de animale poate continua.
Pornind de la aceste constatări bazate pe criteriul sociologic al observaţiei sociale desfăşurată de secole, să facem şi noi anumite asocieri de nume ale politicienilor şi faptele lor.
Recent, consilierii social-democraţi de la municipiul Botoşani, pentru a nu fi mai prejos decât confraţii lor „Gheorghe” ce au statul de consilier judeţean şi au lăsat bugetul judeţului fără bani pentru deszăpezire, au luat iniţiativa de a scumpi căldura nfurnizată de Modern Calor.
Ofuscaţi de scăderile de preţ la gigacalorie anunţate periodic de către conducerea actuală a Modern Calor, social-democraţii cu statutul de „Gheorghe” şi „Ghiorghiţă” au cerut primarului Cătălin Flutur să reducă subvenţia la căldură.
Socoteala lor este una simplă, ca de la „Gheorghe” la „Gheorghe”. Dacă se reduce subvenţia, creşte preşul gigacaloriei şi cei de la Modern Calor vor fi nevoiţi să anunţe majorări de preţ. Atunci, toţi aceşti „Gheorghe” vor putea acuza public ineficienţa societăţii Modern Calor şi incapacitatea primarului Flutur de a face botoşănenilor viaţa uşoară.
Numai că Flutur s-a prins de ce vor aceşti ”Gheorghe” şi i-a lăsat la statutul lor de ofuscaţi politici.
Un fecior de Gheorghe, care nu prea s-a alungat în sămânţa tatălui şi care poarte fi dezmierdat cu apelativul „Ghiorghiţă” a criticat modul în car5e s-a construit bugetul municipiului Botoşani. Incapabil să arate ce anume nu este corect în construcţia acestui buget, „Ghiorghiţă” al nostru a dat cu râtul şi a răsturnat troaca cu lături peste tot bugetul Primăriei Botoşani, crezând că aşa va putea să-şi acopere gravele lacune dintre teoria neasimilată prin şcolile pe unde l-au purtat banii tătucului şi practică.
Un alt Gheorghe, cu statut de senator, şterpeleşte câte o idee de pe la colegii bucureşteni şi le-o vinde botoşănenilor sub forma unor comunicate de presă, voind să ne convingă câtă deşteptăciune zace în căpăţâna sa. Ne-a convins! Gheorghe îşi scrie numele, „Gheorghe” rămâne în vecii vecilor amin!
Să-i lăsăm pe toţi aceşti „Gheorghe”, căci mai au o jighiuţă de calendar până la alegerile din iunie. Important este ca la aceste alegeri noi să nu fim „Gheorghe” şi să spălăm ruşinea publică pe care au atras-o pe frontispiciul Botoşanilor prin a nu-i mai vota.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia