Feb
21
|
În judeţul nostru sunt estimaţi cam zece mii de bolnavi diabetici. Desigur, unii sunt la faza incipientă, alţii în fază avansată. Diabetul este o boală greu de depistat pentru că simptomele sale diferă de la bolnav la bolnav.
Sunt diabetici dependenţi de insulină şi fără o astfel de dependenţă. Un cazul bolnavilor nedependenţi de insulină costul lunar al unei reţete de medicamente gratuite se ridică cam la 200 de lei.
La bolnavii dependenţi de insulină şi care iau medicamente şi pentru complicaţiile bolii care au atins inima, ficatul şi rinichii, reţeta lunară gratuită poate ajunge şi la 500 lei. Apoi sunt prescrise şi medicamente care au preţul subvenţionat în diferite proporţii.
Cu ani în urmă, la Spitalul judeţean Botoşani a izbucnit un scandal legat de medicul Ioan Petrescu. Medicul a prescris insulină într-un an de zile de peste un miliard de lei. Casa de Asigurări de Sănătate s-a sesizat de valoarea mare prescrisă şi a dispus o anchetă. Soţia lui Petrescu era în conducerea CAS Botoşani, aşa că totul a rămas în coadă de peşte.
Mai nou, printre diabetici au apărut o serie de nemulţumiri legate de onorarea reţetelor gratuite de către farmacii. Un astfel de bolnav mi-a relatat o situaţie ce mi se pare incredibilă.
Sunt persoane care apar pe listele medicilor de familie ca fiind diabetice, în realitate fiind sănătoase. În înţelegere cu medicul de familie primeşte o reţetă gratuită de medicamente diabetice. Cu această reţetă, bolnavul închipuit se prezintă la o a numită farmacie. Aici i se preia reţeta şi i se dă în schimbul medicamentelor banii, farmacistul reţinându-şi cota parte. Restul banilor „bolnavul” îi împarte cu medicul de familie. Această metodă este una din căile prin care CAS veste fraierită de bani.
O altă metodă este aceea că persoana chiar este diabetică. Numai că i se umflă reţeta şi cu medicamente de care nu bare nevoie. Cu reţeta respectivă bolnavul se prezintă la farmacia indicată de unde primeşte medicamentele de care are nevoie iar de restul banii pe care îi împarte cui farmacistul şi medicul de familie.
Se miră toată lumea de ce banii cu care contribuim la sănătate nu mai ajung să acopere cheltuielile medicale. Nu ajung pentru că avem numeroşi bolnavi închipuiţi iar banii adunaţi de CAS sunt jefuiţi de grupări mafiote prin metode care te lasă fără grai.
Când Guvernul Boc a dorit să implementeze o nouă lege a sănătăţii, tocmai aceste grupări mafiote au sărit ca arse şi au căutat să boicoteze aprobarea legii. Li se închideau supapele prin care jefuiesc banii CAS.
February 22nd, 2012 at 07:51
mie nu mi s-au dat toate medicamentele ca sa se faca economie la bugetul casei…..caci imi permit sa cumpar….. astept raspuns domnule rotundu!
nu uitati ca bolnavii de diabet au si mari probleme de comportament. credeti toate bazaconiile spuse la colt de strada?
February 23rd, 2012 at 16:58
E putin probabil sa se intample asa, deoarece doctorul de familie nu poate elibera reteta cu medicamentele pana pacientul nu primeste o scrisoare medicala de la doctorul “de la diabet”.
February 23rd, 2012 at 17:40
la noi in tara se face mafie cu mai multe, nu numai cu retete pentru diabetici