Feb 22

La comentariul meu de ieri, postat pe blog, şi intitulat „Falşi masoni botoşăneni”, comentatorul ”Biliboi” a postat următorul comentariu: „Măi nea Rotundule las-o moale că măcăne. Ce masoni au ctitorit biserici când Masoneria este împotriva credinţei şi divinizează satanismul. Nici un mason nu crede în Dumnezeu.”
Sunt convins că autorul comentariului nu ştie prea multe despre Masonerie şi aş pune pariu că la viaţa sa n-a citit vreo carte despre rolul acestui ordin discret ce-şi are rădăcinile în antichitate.
Nu mă mir de ignoranţa comentatorului pentru că am întâlnit în viaţă persoane  instruite, cu pregătire universitară, care vorbeau despre Masonerie ca despre ceva ocult, dăunător omenirii.
E drept că despre Masonerie au scris fel de fel de persoane, majoritatea dându-şi cu părerea, pentru că n-au avut cum cunoaşte din interior cum lucrează masonii. Cărţile scrise de masoni nu se bucură de prea multă credibilitate din cauza suspiciunii că ar ascunde anumite practici care ar fi potrivnice credinţei în Dumnezeu.
Faptul că masonii cred în Marele Arhitect al Universului, este doar o formulă menită să asigure armonie între masonii de diferite credinţe. Într-un templu masonic poate sta alături un musulman cu un creştin fără ca cei doi să se simtă stânjeniţi cu ceva în credinţa lor.
Din Masoneria română au făcut şi fac parte înalte feţe bisericeşti. Primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române Miron Cristea a fost mason. I-au urmat şi alţi patriarhi şi mitropoliţi.
În orice templu Masonic Biblia este tot timpul pe altar. Iar dacă în templu sunt şi masoni de altă credinţă, şi cartea lor de căpătâi se va aşeza pe altar, alături de Biblie.
Masonii nu-şi încep lucrările în templu până ce Oratorul nu va citi din Biblie  primele cinci versete din Evanghelia după Ioan. A susţine că masonii au ritualuri sataniste este o aberaţie emanată de persoane care trăiesc în ignoranţă şi n-au nici un fel de cultură generală.
Ca dovadă de bună, trainică şi veche  colaborare dintre Masonerie şi BOR am postat pe site-ul Jurnalului reportajul intitulat „Masonerie şpi Ortodoxism”, reportaj pe care l-am prezentat în 11 iunie 2011 la Simpozionul Naţional de Istorie Masonică de la Ipoteşti – Botoşani.
Reportajul l-am conceput pe două paliere. Rodnica şi consecventa colaborare dintre Masonerie şpi BOR împletită cu frumuseţea unor aşezăminte bisericeşti din judeţul nostru.
Faptul că la simpozion au participat academicieni, profesori universitari şi alţi intelectuali de frunte din întreaga ţară a fost pentru mine un fericit prilej de a ne face cunoscute frumuseţea sălbatică a unor cadre naturale în care boierii moldoveni, masoni totodată, au ctitorit aşezăminte creştin ortodoxe.
Cine va avea disponibilitatea de a viziona întreg reportajul va înţelege de ce istoria culturii, civilizaţiei şi credinţei botoşănene este atât de impresionantă şi plină de spiritualitate. Vizionare plăcută!

written by Ioan Rotundu


4 Responses to “Masonerie şi ortodoxism”

 1. 1. stelica Says:

  Frumoasa idee, greu de imaginat si sustinut. Nu confundam vechii boieri cu oligarhii de azi. Una e colaborarea si alta e impiedicarea. Juramantul cu smulsul inimii, e urmare a acstei colaborari??? Greu de spus, domnule Rotundu. MArele Arhitect poate fi si michiduta intr-o alta maniera de gandire, la uzul actual al “moralei si echitatii” sociale de inrobire economice a statelor lumii. Deci cat timp nu este numit clar sau personalizat, sintagma ramane o formula aleatorie vis a vis de ceea ce vrea sa sutina si declare fiecare. Pentru mine Marele arhitect poate fi si Papa, Presedintele Americii, viitorul Presedinte al ONU- ca acu au doar secetar general :) , etc. Ramane de vazut unde e bunavointa si unde e intereseul ascuns, nedeclarat, aflat sub aceste frumoase “cuvinte goale, ce din coada au sa sune.” Cu stima, Stelica .

 2. 2. Ion Stoiciuc Says:

  Reportaj excelent,mai ales că nu l-am văzut în vară.În schimb am citit la acea vreme în Jurnalul despre mănăstirea Cozancia și am hotărât împreună cu familia să o vizitez.D-zeu mi-a ajutat să ajung în luna august a anului trecut acolo.Spun că D-zeu mi-a ajutat deoarece nu cunoșteam traseul și am luat-o prin Sulița, nimerind cu mașina pe drumul unde s-a pus piatra.Am ajuns foarte greu dar a meritat mănăstirea fiind superbă, ca și peisajul. Am stat de vorbă cu părintele stareț și am făcut câteva poze. Drumul la întoarcere a fost mai ușor,părintele indicându-ne un traseu mai acceptabil în sensul invers decât pe unde am venit noi.Cât privește pe masoni regulari știu că aceștia sunt oameni serioși și nu se dau în spectacol.Oameni gen Țurcanu nu au nici o treabă cu masoneria.Cum se face publică lista cu mari masoni dispăruți,adevărate personalități care au făcut istorie,cred că dl.Rotundu ar trebui să publice o listă cu adevărații masoni din Botoșani pentru ai ști și ai diferenția pe cei regulari de neregulari. La mai multe reportaje despre masoni căci sunt interesante.

 3. 3. Admin pt. Stoiciuc Says:

  La librăria de lângă Prefectura Botoşani se găseşte cartea domnului Rotundu intitulată Masoneria botoşăneană. Veţi găsi în ea toate numele de mari masoni botoşăneni şi lojile din care au făcut parte.

 4. 4. Dan Says:

  Buna ziua,
  Desi va citesc zilnic – de cele mai multe ori, cu aprecieri in cele relatate – am avut retineri si am evitat sa fac comentarii pro sau contra. Insa de aceasta data , fara a avea intentia de a sifona , imi voi spune opinia. Banuiesc ca ceea ce voi scrie va fi cenzurat – aceasta fiind , probabil, politica redactionala, politica care aduce aminte de o trista perioada, cea comunista, de care , cu jertfe umane am scapat.Zorii zilei de maine ne va aduce aceeasi atitudine care va face parte integranta din noua ordine mondiala ( The New World Order ) .Intre Biserica Ortodoxa si Masonerie nu exista nicio legatura oficiala/neoficiala. Faptul ca unii reprezentanti ai Bisericii au fost membri, sau , actualmente , apartin acestui ordin” discret” ,cum se autointituleaza , nu inseamna de fapt pozitia Bisericii! Este alegerea lor, nu-i judec, nu am acest drept. Am rugamintea sa meditati la doar 3 chestiuni, fara a avea pretentia ca sunt cele mai importante: 1.POZITIA BISERICII ORTODOXE ROMANE FATA DE MASONERIE – Studiu asupra francmasoneriei Întocmit de Î.P.S. Mitropolit Dr. Nicolae al Ardealului si votat de Sfantul Sinod în sedinta sa de la 11 Martie 1937;2.Declaratia Oficială a Bisericii Greciei privind masoneria (1933);3.Interviu cu Leo Zagami ( francmason de gradul 33 ).Inca ceva as dori sa mai adaug, domnule Rotundu. Incercati sa priviti din mai multe unghiuri, reamintindu-va un lucru esential din viata : atunci cand sunteti absolut convins de un anumit fapt, s-ar putea sa va aflati intr-o eroare monumentala. Si iadul este pavat cu bune intentii…nu?Sa aveti o seara linistita. P. S. Un tanar cu o anumita simpatie fata de dvs. si, care a comentat pe acest blog, doar avand opinii/ intentii constructive, atat.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia