Mar 02

Petru mitingul de miercuri, liderii de sindicat botoşăneni anunţaseră o participare de mii de nemulţumiţi. În realitate abia s-au adunat vreo sută de demonstranţi şi aceea anemici în proteste. Am încercat să aflu de ce profesorii, care potrivit liderei de sindicat Maria Ţiprigan semnaseră pentru participarea la grevă, n-au ieşit în stradă. De asemenea am fost curios să aflu de ce funcţionarii din instituţiile statului au stat la călduţ prin birouri şi n-au ieşit să protesteze pentru o viaţă mai bună, aşa cum au făcut-o şi „săracii” politicieni Florin Ţurcanu, Gheorghe Marcu, Romulus Eram, poliţiştii Dumitru Zmău, Vasile Răileanu  etc.
Cei din învăţământ mi-au spus că Maria Ţipriugan nu-i mai reprezintă demult timp. Obişnuită să dramatizeze orice conflict, Ţiprigan s-a cam discreditat în faţa propriilor membri de sindicat. Majoritatea celor din învăţământ o consideră depăşită de modul în care ar trebui rezolvate în momentul de faţă o serie de conflicte generate de guvernanţi.
Apoi, au mai spus cei cu care am dialogat, cine sunt aceşti Ştefan Ţarcă şi Vasile Chiru? Nişte foşti muncitori care s-au căţărat în funcţia de lideri de sindicat şi care n-au nici un drept şi nici capacitatea intelectuală de a-i reprezenta pe cei din învăţământ.
Mai susţin cei din învăţământ că de câte ori au răspuns la chemarea liderilor lor de sindicat şi au făcut grevă nu s-au ales decât cu promisiuni neonorate şi jigniri din partea altor categorii sociale, inclusiv din partea părinţilor. Aşa că nu mai vor greve, vor să fie lăsaţi să-şi vadă de catedra lor şi de programa şcolară.
Funcţionarii de la stat şi-au văzut de treburile lor pentru că nu mai au chef să fie cap de liste atunci când au loc reduceri de posturi.
Şi ei consideră că nu Ţarcă şi Chiru le poate reprezenta interesele. Cei doi nu mai au muncitori membri de sindicat şi s-au cocoţat în fruntea bugetarilor fără să le solicite nimeni prezenţa.
Una peste alta, greva de miercuri, miting sau protest, cum am vrea să-l numim, a eşuat lamentabil. Gaiţele, aceşti lideri de sindicat care s-au umflat în pene că ei scot în stradă mii de botoşăneni, s-au făcut de râs. Mai pe şleau spus, s-au hodorogit de când ocupă aceste funcţii de lideri şi ar cam trebui să plece din fruntea sindicatelor, lăsând locul unor noi lideri, cu alte  viziuni asupra luptei sindicale, cu altă putere de înţelegere a mersului vieţii şi cu o pregătire profesională care să le permită să dialogheze cu cei pe care-i reprezintă.
Lovitură puternică au primit şi cei din USL, care se aşteptau la proteste masive de pe urma cărora să profite de noi atacuri asupra Puterii şi astfel să mai câştige nişte simpatii electorale.
Nu s-au ales cu nimic USL-iştii, semn că vremurile când ideile socialiste prindeau la intelectualii şi funcţionarii statului a cam trecut şi că vremurile actuale nu sunt ogorul pe care să rodească ideile socialiste şi populiste.

written by Ioan Rotundu


2 Responses to “Gaiţele hodorogite trebuie să plece”

  1. 1. Sebastian Says:

    Amuzant titlul, insa din pacate daca gaitele pleaca, vin altele sau mai rau cele ce pleaca se pot intoarce mai nervoase.

  2. 2. Kizi Says:

    E pacat ca exista astfel de personaje, asa numitele gaite…

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia