Mar 30

Scriam cu câteva luni în urmă, după un val de arestări în rândul primarilor şi şefilor de instituţii PDL, a unor parlamentari şi alţi demnitari aleşi că toată acţiunea nu-i decât un preludiu la marile arestări şi condamnări ce vor urma să vină.
De pe margine, Crin Antonescu şi Victor Ponta se bucurau şi arătau cu degetul cât de corupţi sunt oamenii puterii. Tot atunci scriam că valul de arestări va culmina cu condamnări la nivelul unor înalţi demnitari, spre care se tinde prin pregătirea terenului. Şi chiar am indicat atunci numele lui Năstase, bazându-mă că o condamnare a lui Năstase în pragul alegerilor va fi o lovitură de imagine pentru PSD şi chiar USL.
De atunci a fost condamnat fostul ministru al Finanţelor, Decebal Traian Remeş, fost lider liberal.
Condamnarea lui Remeş s-a făcut cu închisoare cu executare. Comparând gravitatea faptei lui Remeş cu duiumul infracţiunilor de corupţie comise de Adrtian Năstase, condamnarea acestuia din urmă la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul „Trofeul calităţii”,  nu mi s-a părut o surpriză.
Când s-a pronunţat condamnarea, liderii USL au sărit ca arşi, susţinând că totul este o răzbunare politică. În viziunea lor, arestarea membrilor PDL este un act corect de justiţie dar când vine vorba de oamenii lor este o acţiune de răzbunare politică
Nu trebuie să ne surprindă o astfel de poziţie. Să ne amintim cum social-democraţii, în frunte cu premierul Năstase, au protestat la fostul PNA pentru a nu fi arestat Bivolaru, un alt infractor de marcă ieşit din rândul PSD.
AS urmat Victor Ponta, care a protestat pe la Piteşti să nu fie arestat nu ştiu ce primar sau preşedinte CJ, tot lider local PSD.
De această dată n-au avut curajul să protesteze în faţa DNA sau a ÎCCJ, dar au ieşit la atac cum că totul este ă răzbunare politică, ceea ce mi se pare o lipsă de respect nu numai faţă de lege dar şi faţă de electorat.
Pentru Năstase a venit şi a doua condamnare în dosarul „Zambaccian”, trei ani închisoare cu suspendare. Juriştii ştiu cam ce i s-a pregătit lui Năstase. Condamnat la închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, recursul se va judeca în 21 mai.
Să zicem că în recurs Năstase va primi o condamnare cu suspendare. Dar va urma recursul în dosarul „Zambaccian”, iar în acest recurs Năstase va fi judecat ca recidivist şi nu va mai putea fi condamnat cu suspendare ci obligatoriu cu executare.
Dacă în primul recurs ÎCCJ îi menţine pedeapsa executării cu doi ani închisoare, în recursul „Zamnbaccian” pedeapsa de trei ani cu suspendare va trebui automat transformată în închisoare cu încarcerare.  Aşadar, l-au potcovit!

written by Ioan Rotundu


6 Responses to “L-au potcovit!”

 1. 1. Razvi Says:

  Observ ca te pasioneaza politica ,ma intreb daca ti-ai concentra aceasta daruire catre alt domeniu ce ar iesi oare.

 2. 2. dorohoian de Spania Says:

  sa dea d-zau sa fie asa,dar tare ma tem ca gasesc ei o chichitza legala si-l fac scapat.tare ma tem.Si stiti de ce? La noi politicienii n-au investit deloc in puscarii sa le aduca la un standard european.Aici,in Spania(unde politicienii intra la zdup destul de frecvent)puscariile sunt ca un hotel de 3-4 stele si nu exagerez deloc.Cand au fost intrebati de cer investesc atat in puscarii si mai putin in scoli au raspuns ca:la scoala ei sigur nu vor mai merge pe cand la puscarie,niciodata nu se stie.Ai nostri stiu sigur ca nu vor intra,de aceea n-au prea investit in acest domeniu.

 3. 3. mitea Says:

  Domnule Rotundu ,totusi ,sa avem rabdare ,caile justitiei din Romania sint tare intortocheate .Eu am o banuiala ca va scapa fara executare.Mai discutam.

 4. 4. marin Says:

  lasati domnule Rotundu, nu le mai cantati prohodul unora ca Nastase, etc de la PSD, cea mai dureroasa si lacoma putere este cea actuala, unde niciun contract, la cea mai amarata primarie nu se da fara stirea mai marilor judetului, pe comisioane grase, astia au intrecut masura, este jaf generalizat si o profunda incompetenta, aici ar avea de lucru DNA, ANI, daca ar vrea…….s-au imbogatit rau de tot calicii pusi pe functii de la BT si din toata tara. Nu trebuie sa cautati cu lupa exemplele autohtone…….ele sunt frumos si discret acoperite de o presa servila

 5. 5. dorohoian de Spania Says:

  ai dreptate Marin,bine zis insa din cele ce spui imi dau perfect de bine seama ca nu ai trait sau n-ai cunoscut indeaproape timpurile pe cand erau la putere cei din PSD.si mai exact.imediat dupa 1989.Ce fac cei de acum se pot numi…gainarii comparand cu ce se petrecea atunci.Saracirea tarii n-a inventat-o PDL-ul desi au contribuit si ei cat au putut si oricare alt partid(cunoscut pana acuma) ar fi facut la fel daca era la putere iar de dictatura,daca e sa ne luam dupa USL iti spun eu ca pe timpul FSN-uliui si al PSD-ului,numai sa fi banuit cineva ca nu esti de-ai lor si ca ai alte orientari,nici nu mai statea pe gand,te dadea afara iar daca nu puteau iti faceau viata amara pana plecai singur.Asa ca sa lasam de povestit ce-a fost prin ’39 – ’44 de catre cei ce n-au trait acele vremuri.

 6. 6. dorohoian de Spania Says:

  Razvi,comentariul 1,da-mi voie sa-ti raspund cu tot respectul ce-l am pentru toti comentatorii de aici:avem mare noroc ca dl.Rotundu se pricepe la politica mai ceva ca nimeni altul si sunt sigur ca si la economie,si la multe altele asa cum este obligatoiriu pt. un bun jurnalist (ce e) si mai ales ajuta celor ce comenteaza pe aici si n-au nici cea mai mica idee de asa ceva.Sper ca ti-a fost de mare ajutor priceperea sa …”si”… in tainele…politicii,adevarat?

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia