May 10

Ovidiu Portariuc a intrat în politică de curând. La început am avut tendinţa de a crede că el împreună cu tinerii din PSD şi din celelalte partide vor pune bazele unei noi clase politice, modernă, civilizată, sinceră cu electoratul.
Din păcate, credinţa mea s-a spulberat repede când Portariuc a început să se manifeste public aidoma relicvelor politice ce domină politica social-democrată postdecembristă.
Apariţiile sale publice n-au impresionat şi nici nu i-au adus simpatii. N-are lipici la populaţie, l-a caracterizat scurt un fost lucrător cu gura din blocul unde am sediul redacţiei. Lipsit de lipici, Portariuc n-.are nici discurs public iar ce-i mai grav, începe să dea la iveală gravele lacune din cultura generală personală, semn că n-a fost un elev ce-a călcat prea des pragul bibliotecilor şi nici nu s-a epuizat psihic citind nopţi la rând marile opere literare universale.
Poate că lacunele de cultură generală n-ar fi condamnabile, mai toţi tinerii de astăzi sunt certaţi cu cultura generală, însă să ai pretenţia să fii votat primarul unui oraş reşedinţă de judeţ şi să nu ştii nimic despre trecutul acestuia mi se pare o gravă jignire adusă cetăţenilor a căror primar vrei să fii.
Încălcând legea electorală, Portariuc şi-a expus pe sediul PSD un banner cu cipul său şi sloganul electoral „mai puţine panseluţe, mai multe locuri de muncă”. Nici că se putea o idioţenie mai mare din partea unui astfel de candidat.
Bătrânii spun că omul care urăşte florile este rău la suflet şiu este bine să nu ai de-a face cu el. Portariuc urăşte florile, de vreme ce nu mai vrea să fie plante de ornament a Botoşanilor, aşa cum sunt de peste două sute de ani. Oraşul Botoşani are o frumoasă tradiţie în a fi înnobilat cu flori şi arbori. Scrierile rămase de la înaintaşii noştri atestă acest fapt.
Dacă Portariuc ar fi avut curiozitatea să citească Monografia oraşului Botoşani scrisă de Artur Gorovei la 1926, ar fi aflat că Eforia Botoşanilor, cum se numea primăria în vechime, anual aloca bani pentru înflorirea oraşului. Regina Maria a venit la Botoşani mai mult pentru a se bucura de frumuseţea oraşului.
Considerat „Oraşul grădină”, Botoşaniul ajunsese renumit în întreaga Românie iar străinii care-i călcau pragul rămâneau uimiţi de frumuseţea clădirilor vechi, de bogăţia florilor şi a arborilor, totul înnobilat de tradiţiile culturale ce stârneau admiraţie şi respect.
În momentul de faţă, pe panseluţe, Primăria Botoşani cheltuie anual în ajurul a un miliard lei vechi. O nimica toată în raport cu bugetul existent. O sumă pe care Portariuc a cheltuit-o cu actuala sa candidatură numai pentru efectuarea unor sondaje pe care nouă ni le-a oferit falsificate.
Partea a doua a sloganului său ”mai multe locuri de muncă” denotă că nu cunoaşte nimic despre competenţele primăriei ca instituţie şi ale primarului. Primăria şi primarul, conform Legii 215 a administraţiei locale primarul n-are competenţe în a crea locuri de muncă. Erl trebuie să administreze oraşul şi să rezolve problemele sale majore.
Medicul Oprişanu, fost candidat al USL la primărie, s-a făcut de râs promiţând botoşănenilor că de va fi ales primar va crea 10 mii locuri de muncă.
Portariuc a preluat minciuna acestuia. Dar tr4ecând peste acest aspect de necunoaştere a legii, îl informez că tânărul candidat şi economist totodată că prin achiziţionarea de către primărie a panseluţelor, indiferent de sursă, acestea sunt plantate, întreţinute şi recoltate de oameni angajaţi. Cei care le plantează prin oraş şi le udă zilnic sunt iarăşi angajaţi. Adică aceste nevinovate panseluţe oferă nişte locuri de muncă, exact ceea ce ne promite Portariuc prin sloganul său şi vrea să le desfiinţeze prin fapte.
Cred că cel mai onorabil ar fi pentru Portariuc să abandoneze candidatura şi să ne ceară scuze că ne-a jignit istoria oraşului în care trăim. N-ar strica să-şi completeze lacunele din cultura generală, după care vom mai analiza dacă merită votul nostru pentru a ocupa o funcţie publică.

written by Ioan Rotundu


8 Responses to “Portariuc şi lacunele din cultura personală”

 1. 1. Rapăngalina Says:

  Ovidiu nu este vinovat de tot ce i se întâmplă. Vina aparţine tatălui său care s-a lăsat antrenat în ambiţiile celor de la PSD şi toacă nişte bani munciţi. De Ovidiu trebuie să ne fie doar milă.

 2. 2. Fost coleg Says:

  Am fost coleg de liceu cu Ovidiu. Modest la învăţătură dar tare pârâcios. Ne turna la dirig cu tot ce se întâmpla în clasă.

 3. 3. mitea Says:

  O concluzie negativa alaturi de Portariuc am tras si eu .Au vrut cei de la PSD sa intinereasca garda ,dar au avut proasta inspiratie sa gaseasca tocmai un om nepotrivit pentru aceasta candidatura,ceea ce o sa-i coste la alegeri.De cind si-a depus candidatura a iesit in ziare numai cu ineptii sau idei oligofrene .Acuma nu stiu daca or fi ideile lui sau i le-au pus in gura colaboratorii lui . Si asa tot el e vinovat ca a acceptat sa se scrie in ziare toate prostiile sub numele lui

 4. 4. Lidia Says:

  Nu vă mai strofocaţi degeaba că oricum nu iese primar. Nu-l votează nici maică-sa. De prost nu-i singurul politician lipsit de cultură. Oricum, este mai deştept ca Ţurcanu pentru că nu-i cioba, îi ciurdar cu lăptărie la Vlăsâneşti.

 5. 5. zazania Says:

  Vaaaai, vai,vai, don’ Rotundu!
  Cand am vazut titlul articolului am dat navala sa vaz ce grave lacune de cultura are candidatul. Ori matale ai scremut un text in care-i tragi cu panselute in sus, panselute in jos… Ce sa zic: te stiam om serios , chiar asa de putine subiecte ai de scris despre politichia noastra botosaneana de te-ai luat asa de baietul asta?

 6. 6. Ioan Rotundu Says:

  A nu cunoaşte istoria oraşului în care trăieşti şi a jigni memoria generaţiilor trecute care din flori şi arbori au creat un brand pentru Botoşani ţi se par lucruri minore? Sau nici ţie nu-ţi plac florile!;

 7. 7. Tralala Says:

  Zâtană, Zâzană tare mi-i frică n să nu fii cumva nevasta lui Ovidiu. Aveţi amândoi cam aceleaşi lacune.

 8. 8. Laurentiu Says:

  Nu a jignit doar o anumita parte a tarii, a jignit o intreaga tara! Rusine!

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia