May 13

Din 2008 încoace am tot scris şi avertizat pe liberalii adevăraţi de pericolul care-l reprezintă pentru partidul lor Florin Ţurcanu. Nu au înţeles mesajul meu şi nici n-au acţionat în a păstra şi ridica prestigiul acestui partid istoric. Indulgenţa adevăraţilor liberali faţă de acţiunile lui Florin Ţurcanu, indulgenţă transformată cu timpul în teamă, i-a costat. Rând pe rând, Ţurcanu i-a eliminat din fruntea partidului pe liberalii autentici şi i-a înlocuit cu nişte caricaturi umane loiale lui.
Când Ţurcanu a exclus din partid, fără a respecta măcar o clipă prevederile statutare, pe unii liberi locali de partid precum cei de la Gorbăneşti, Văculeşti, Hlipiceni etc, membri din Consiliul Judeţean Botoşani şi chiar membri ai Biroului Permanent, membrii cei vechi ai partidului n-au luat atitudine.
Ţurcanu a prins curaj şi a continuat „selecţia” în rândul liberalilor din conducerea partidului, impunând oameni devotaţi intereselor sale dar şi cu putere materială pentru a-i putea spolia cum se cuvine.
Scriam acum vreo doi ani că Ţurcanu s-a înconjurat de vicepreşedinţi care nu fac deloc cinste partidului. Mă refeream la Costel Romanescu, primar de Păltiniş, fost poştal şi la Verginel Gireadă, primar de Ipoteşti, fost tractorist şi actual condamnat penal. Liberali precum Eram, Horia Negrescu, Mircea Calistrru, Gheorghe Iavorenciuc etc. au acceptat această ruşine şi jignire adusă partidului care s-a considerat întotdeauna un partid al intelectualilor de frunte.
Iată că acum liberalii au ajuns la vorbele mele. Ţurcanu l-a mazilit din partid şi din funcţiile de conducere pe Gheorghe Iavorenciuc,, după ce l-a băut, mâncat şi jumulit de mulţi bani, Iavorenciuc fiind patronul mai multor societăţi comerciale. La restaurantul său din zona gării din Botoşani se organizau pentru Ţurcanu chefuri peste chefuri, el şi cu Roxana lui stând în cap de masă, adică la loc de cinste.
Au venit alegerile, iar Iavorenciuc, în loc să fie promovat pe liste pe un loc eligibil cum i s-a promis de către Ţurcanu, a primit un şut în fund, fiind trimis la plimbare.
Romulus Eram, liberal de la înfiinţarea filialei Botoşani după 1990, a fost şi el eliminat de pe orice listă de candidaţi. A trebuit să părăsească partidul într-un mod ruşinos pentru el.
Mircea Calistru, care a cheltuit pentru Ţurcanu peste două miliarde de lei, Ţurcanu având un dezvoltat miros al banului şi are o îndemânare şi abilitate deosebită de a-i jumuli pe cei cu stare materială, a fost şi el tras pe margine. Deşi membru în Biroul Permanent Judeţean al PNL, Calistru n-a mai fost convocat la nicio şedinţă de partid. Mai mult, Ţurcanu l-a primit în PNL pe cel mai aprig duşman al lui Calistru, Marcel Chelaru primarul comunei Suharău. Cum s-ar spune, Ţurcanu l-a răsplătit pe Calistru în stilul său propriu.
Tras pe sfoară au fost şi dorohoienii Mihai Aniţulesei şi Constantin Bursuc. Cunoscut în Dorohoi drept „omul termopanelor”, Aniţulesei fiind patronul unei puternice firme de produs termopane, acesta a fost iniţial promovat de Ţurcanu vicepreşedinte PNL. L-a mirosit Ţurcanju că omul este în bani. Şi l-a tapat cum s-a priceput mai bine. Când a venit vremea ca Ţurcanu să-l răsplătească cu un loc eligibil pe listele de candidaţi, i-a dat un şut în fund. A păstrat doar cizmele scumpe pe care Aniţulesei i le-a cumpărat Roxanei.
Constantin Bursuc, alt om de afaceri dorohoian, a fost bine jumulit de Ţurcfanu, sub promisiunea că-l va face senator de Dorohoi. De la senator l-a coborât la postul de deputat ca apoi să-i promită că-l va susţine să candideze ca primar al Dorohoilor. În final, Bursuc s-a ales doar cu candidatura de consilier local la Dorohoi şi promisiunea că va deveni viceprimarul oraşului. Când nu va mai avea bani, adică după campania alegerilor locale, s-ar putea să nu mai fie nici consilier. Stă în practica şi putinţa lui Ţurcanu să-i retragă sprijinul politic pentru un altul care va avea mai mulţi bani. (Va urma)

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia