May 15

Partidele şi-au desemnat candidaţii la funcţia de primar, dar puţini ştiu şi cum au fost desemnaţi aceştia. O situaţie inedită am întâlnit-o în comuna Văculeşti, comuna de unde cu zeci de ani urmă a plecat pe drumul comunismului, pentru a „ferici” România, celebrul Emil Bobu.
Până în anul 2008, vreme de vreo patru mandate, primar a fost social-democratul Corneliu Tudoruţă. Omul a fost primar şi în vremurile comuniste ale lui Emil Bobu, s-a comportat molcuţ iar localnicii l-au ales primar şi în continuare.
În anul 2008, vântul portocaliu care a bătut în rafale peste întreaga Românie l-a măturat din funcţie şi pe Tudoruţă. Omul n-.a disperat şi şi-a spus că o pauză de patru ani îi va prinde bine, plecând din primărie convins că după alegerile din 2012 va reveni pe post.
Numai că, aşa cum s-a înrădăcinat tradiţia din vremurile când s-a format Partidul Comunist, adică de la 8 Mai 1921, şefii mai importanţi întotdeauna au fost înlăturaţi din funcţie dse către subalternii lor care au creat un întreg arsenal de luptă cu care să-şi doboare şeful şi să-i ia locul.
La Văculeşti, pădurarul Soirin Gânga, om cu cheag în gospodărie căci pădurea are lemne de unde se poate fura ca-n codru, a pus ochii pe funcţia de preşedinte al Organizaţiei comunale PSD deţinută de Tudoruţă.
Gânga s-a dat bine pe lângă Tudoruţă, i-ţa câştigat încrederea iar când a venit sorocul alegerii conducerii PSD, Gnga a avut grijă ca în sală să ia loc numai oamenii săi de încredere. Tot cu încrederea că va fi reales preşedinte şi candidat al PSD la funcţia de primar a deschis şi Tudoruţă şedinţa.
Când s-a ajuns la momentul alegerii noii conduceri, un personaj din sală s-a ridicat şi l-a propus pe Sorin Gânga. Desigur, Tudoruţă n-a orivit cu ochi buni propunerea dare nici nu se putea opune pe faţă. Speranţa sa era că Gânga nu va fi votat. A fost votat în majoritate şi i-a suflat lui Tudoruţă funcţia de preşedinte dar şi locul de candidat al partidului la funcţia de primar.
Cum la Botoşani, liderul PSD senatorul Gheorghe Marcu habar b-are ce se petrece în judeţ, Tudoruţă s-a trezit marginalizat într-uzn mod ruşinos. Ca răzbunare, se spune că el va susţine candidatura actualului primar Vlas, Gânga având în el un aprig duşman.
Tot la Văculeşti, de când primar a fost ales Iulian Vlas, sediul primăriei a fost spart de vreo cinci ori, furturile constând în diferite piese din componenţa calculatoarelor. Primarul şi-a pus toată nădejdea în Gutău, agentul local de poliţie. Cum să nu aibă încredere în acesta când i-a angajat soţia, Lăcrămioara Gutău, la primărie  pe un pst călduţ.
Primarul organiza cu poliţistul sistemul de pază şi punea fel de fel de capcane în care să cadă hoţul.
Ciudat, dar hoţul intra, fura, fără a cădea în capcanele întinse şi fără ca poliţistul să-i poată da de urmă. Întreaga tărăşenie a ieşit la iveală odată cu alegerile. Primarul Iulian Vlas s-a trezit că-i concurat la funcţie de chiar nevasta poliţistului, care şi-a depus candidatura ca independentă. Iar drept program electoral îl acuză pe primar că n-a fost în stare să apere primăria de hoţi. Cum s-o apere când hoţul era omul său de încredere, cel cu care organiza prinderea infractorului?
Nu se putea să fie alegeri în comuna Văculeşti şi numele lui Florin Ţurcanui să nu fie implicat. Există pe lista pădurarului Sorin Gânga, candidatul USL, şi un tinerel pe nume Sofian. Tinerelul candidează consilier şi are de la Ţurcanu promisiunea că va fi viceprimar. Tinerelul n-are prea multe studii, că n-a avut aplecate spre carte, cum nici Ţurcanu nu s-a omorât cu cartea, dar în schimb părinţii săi au o mică asociaţie agricolă aducătoare de ceva venituri. Pe aceste venituri a pus ochii Ţurcanu şi-l mulge de ceva parale pe viitorul viceprimar. Viitor viceprimar şa Paştele Cailor bulgăresc, căci vecinii noştri de la sud de Dunăre sărbătoresc un astfel de Paşti.

written by Ioan Rotundu


One Response to “Se vor primar cu orice chip”

  1. 1. Laurentiu Says:

    Tare faza cu ‘tinerelul nu are prea multe studii’…este perfect valabila in multe locatii :) )

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia