May 23

Ţăranii noştri sunt supuşi unei continui bătăi de joc şi unei umilinţe greu de imaginat. Ca să beneficieze de subvenţiile agricole, ei trebuie să întocmească un dosar pe care să-l depună la APIA. După ce fac sluj pe la uşa funcţionarilor APIA, mai toţi extrem de plini de sine şi care reped bătrânii şi bătrânele care nu pricep limbajul lor codificat şi nu prea ştiu ce au de făcut, mulţi ţărani ajung să-şi rezolve problemele la APIA Botoşani.
Sunt anumite zile când în faţa sediului Direcţiei Agricole se pot vedea ţăranii stând ciopor şi plângându-şi reciproc necazurile care au dat peste ei.
O altă minte diabolică, de la nivel APIA Bucureşti, a st5abilit ca plata subvenţiei agricole să se facă în baza cardului bancar. În ziua de miercuri holul BCR Bottoşani geme de ţăranii care, bezmetici de cap, nu ştiu cum să procedeze să primească mult râvnitul card şi cum să-l folosească pentru a scoate banii.
Ieri, spre exemp0lu, holul BCR era plin de ţărani. Unii îmbrăcaţi sărăcăcios, cu şoşoni sau tenişi de gumă în picioare, cu haine ponosite şi cu mâinile noduroase şi murdare de la muncă. Peste adunătura pestriţă plutea un miros acru, de transpiraţie şi haine îndelung folosite. Mă mir de cum rezistă bieţii funcţionari de la ghişeu, mai ales femeile, într-oi astfel de atmosferă.
Iar banca percepe pentru cadrul eliberat un comision, pentru tranzacţia financiară î n sine alt comision iar bieţii ţărani văd cum bruma lor de subvenţie este bine jumulită de bancă.
Există în mediul rural reţeaua cooperaţiei de credit, există puncte teritoriale unde lucrează funcţionarii APIA. De ce nu se plătesc aceste subvenţii loco comună şli nu prin operaţiuni complicate de card bancar nu dă nimeni un răspuns.
Cert este că dacă-i ziua de miercuri, la APIA şi la BCR Botoşani ţăranii sunt trataţi în sictir, umiliţi şi supuşi unei bătăi de joc. Prefectul Cristian Roman a încercat în două rânduri să facă ordine la APIA. N-a reuşit pentru că APIA este organizată şi funcţionează ca un fel de stat în stat. Şeful, funcţionarii de aici sunt intangibili şi ei nu dau nimănui socoteală în plan judeţean.
Purtaţi pe drumuri de funcţionari impertinenţi, cu subvenţiile adânc jumulite de bancă, ţăranii se leapădă de pământ vânzându-l străinilor. Şi ne plângem că vin străinii şi ne iau pământul. Dar noi ce facem pentru ţărani ca să nu-l dea? Nimic!.

written by Ioan Rotundu


2 Responses to “Dacă-i miercuri, e ziua bătăii de joc!”

  1. 1. arhip Says:

    Sa ne feresca Cel de Sus de asemenea bataie de joc.Poate face ceva noul Prefect,sau poate se sesizeaza cineva?

  2. 2. botosanean Says:

    Ati redat extrem de precis atmosfesra de la APIA dar mai ales cea de pe holurile BCR. Intr-adevar isi bat joc de saracii oameni, cum bine ati spus, unii nu nici cu ce se incalta ca sa vina pana la oras, dar ca sa-i obligi sa-si fac card asta chiar ca e cea mai mare bataie de joc care mai poate sa le fie aplicata. M-as bucura ca in urma demersurilor dvs ziaristice, cineva sa se sesizeze si sa-i scape pe bietii batrani de astfel de chinuri.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia