May 25

Între cătunul Lunca şi satul Pârlita de pe raza comunei Băluşeni este o distanţă mică. Ca să fim în ton cu denumirea satului, este un pârlit de drum necăjit şi vai de capul lui. Dacă nu plouă, îl străbaţi cumva. Dacă plouă, rişti să ai probleme cu maşina pentru că sunt unele gropi care dacă se umplu cu apă trebuie să aştepţi evaporarea naturală ca să le poţi traversa.
Însă partea cea mai interesantă este că acest drum, aşa cum s-a şi lăudat şi continuă să se laude primarul PSD neculai Stratulat l-a modernizat preţ de 140 mii euro, adică peste şase miliarde lei vechi. Cel puţin aşa susţine peste tot şi în faţa oricărui este dispus să-i asculte laudele.
Ce este adevărat din toată această laudă este suma cheltuită din bugetul local, că la atragerea de finanţări europene primarul nu se pricepe, el fiind economist format să construiască socialismul ştiinţific şi nicidecum să-şi însuşească metodele capitaliste ale economiei de piaţă.
Satul Pârlita este un sat de ţigani romanizaţi. Puţini mai ştiu limba. Ţiganii s-au sau dus la muncă prin Europa, pe bune la muncă, au strâns bani şi acum şi-au ridicat case semeţe. Faţă de alte sate de ţigani din judeţ, spre exemplu cum ar fi cel din comuna vecină Coşula, satul Pârlita arată ca sat civilizat iar oamenii s-au europenizat şi au un comportament surprinzător de educat.
Ei mi-au spus că primarul Stratulat îi desconsideră, îi umileşte, chiar îi ia la bătaie şi nu le ia în seamă necazurile generate chiar de modul în care primarul administrează comuna. Mi s-au plâns sătenii că primarul a presărat pe drumul către sat câteva maşini cu piatră, de ochii lumii, restul banilor numai el ştiind cum au fost cheltuiţi sau în a cui buzunar au ajuns.
„S-a furat la greu, cum nici noi n-am furat pe vremea CAP-ului” ne-a declarat un cetăţean, bucuros că a venit televiziunea şi în satul lor. I-am promis că după data alegerilor locale voi revei în Pârlita pentru a realiza un reportaj despre modul lor de viaţă.
Revenind la primarul Neculai Stratulat, în ediţia de lui voi prezenta mai multe aspecte din activitatea acestuia. Fost director la Banca Agricolă Botoşani în vremurile de glorie comunistă, în 2008 Stratulat a fost ales primarul comunei în condiţii extrem de controversate.
De când a fost ales primar, familia sa a prosperat mai ceva ca-n poveşti iar comuna s-a pricopsit cu unele investiţii din credite bancare care au o utilitate îndoielnică.
Ca dovadă că cele peste şase miliarde de lei cu care se laudă primarul că le-a cheltuit cu scurtul drum dintre Lunca şi Pârlita au fost  mai mult risipite în vânt, am filmat porţiunea dintre sate şi drumul din satul Pârlita.
Dacă aceşti bani ar fi fost cheltuiţi cu adevărat pentru modernizarea drumului, atunci acest drum se putea pava cu gresie de granit şi tot se mai făceau ceva economii. Priviţi cele două filmuleţe şi vă minunaţi pe ce se duc banii unor primării unde primarii aparţin categoriei de băieţi deştepţi şi au titlul de baron local.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia