May 27

Printre candidaţii comunei Roma la funcţia de primar se află şi unul inedit din toate punctele de vedere. Inginerul Gheorghe Bârliga este odraslă de demnitar comunist, tatăl săpu fiind Erou al Muncii Socialiste şi deputat MAN în două legislaturi.
Ca demnitar comunist de prim rang, şi-a crescut odrasla dezmierdându-l cu tot ce aceasta şi-.a dorit. Dipă ce în decembrie 1989 Ceauşescu  a mierlit-o la Târgovişte sub gloanţele trase din ordinul celor care au dorit să-i ia locul, odrasla demnitarului Erou şi-a văzut o perioadă de treburile sale de funcţionar în primărie.
Văzând că în funcţia de primar a revenit Petru Aghiorghiesei, cel din vremurile de glorie ale tatălui său, beizadeaua comunistă a constatat că „la vremuri noi suntem tot noi!”. Aşa că şi-a propus să fie şi el puţin primar, că şi ai lui au fost cineva înainte de 1989.
Din 1996, inginerul Bârliga tot candidează la funcţia de primar, fără ca cei din Roma să-l fi considerat vreodată demn pentru o astfel de funcţie. Romanii nu l-au considerat demn de ei, dar el se consideră demn de a le fi primar, aşa că iar şi-a depus candidatura. Nu de la PUNR, PRM sau PNŢCD ci din partea neocomuniştilor grupaţi în PSD.
E drept, n-ar prea vrea Ghiţă – Ghioghiţă să fie primar cât vrea nevastă-sa Rodica să fie primăriţă. Poate că bietul inginer ar aştepta liniştit pensia dar n-are chip de nevastă-sa, ce musai vrea statutul de prima doamnă a comunei.
La lansarea candidaturii oficiale de acum două duminici, bietul Ghiţă a fost îmbrăcat la ţol festiv şi, însoţit de Rodicuţa cea guralivă, înconjurat de o suită anemică de papistaşi comunişti, a fost dus mai mult cu forţa şi urcat pe o scenă ca să cuvânte adunării pestriţe. Ghiţă a urcat pe scenă şi a rostit c-o voce bleagă un salut destul de neconvingător după care a mai îngânat câteva cuvinte neinteligibile.
30 de secunde a durat discursul său, după care a declarat că „nu-s tare-n limbă”, aşa că a lăsat-o pe nevastă-sa să continuie ce el nici n-a început.Discursul său demn de arhivă şi pentru posteritate a fost atent supravegheat de liderul PSD, senatorul Gheorghe Marcu, care kl-a aplaudat îndelung şi cu urale.
În schimb, Rodicuţa, medic de familie în comună, este tare-n clanţă şi dacă-ţi face ea o căcătură apa din iazul de la Cotârgaci nu-ţi va ajunge să te speli. Dar să revenim la Ghiţă – Ghiorghiţă al nostru. Omul a recunoscut că-i moale-n limbă dar trebuie să adăugăm că-i moale şi-n cap. Medicii i-au dat patalama cum că-i cam diliu la cerebel. Având „calculatorul” cu neuronii neresetaţi, bietul inginer a creat multe încurcături prin actele de la primărie legate de dreptul de proprietate.
Firesc ar fi fost ca din momentul în care s-a primit certificatul că inginerul îi diliu, să nu mai fie ţinut funcţionar în primărie şi cu atât mai puţin să ajungă candidat la funcţia de primar, legea având două prevederi de interdicţie de a candida: când interdicţia a fost impusă prin hotărâre judecătorească şi când candidatul a fost declarat cu probleme psihice.
Se pare că a doua interdicţie nu este valabilă dacă eşti candidatul PSD. La acest partid este voie să candidezi dacă ai fost condamnat sau declarat diliu, o astfel de stare de fapt fiind considerată iun avantaj.
Şansele Rodicăi de a deveni prima doamnă a comunei Roma sunt aproape nule. Păcat! Comuna Roma a fost prima comună din judeţ colectivizată şi ar fi devenit şi prima comună cu primar handicapat, asigurându-şi astfel un meritoriu loc în istorie.
Eu cred că se mai poate face ceva, dacă s-ar schimba sloganul electoral în următorul:
Îs mole-n limbă, moale-n cap,
Vreau primar, c-am handicap!

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia