May 29

Prefectul Adrian Constantinescu declara duminică, la resfinţirea Bisericii Sf. Dimitrie din Botoşani, că „M-am bucurat să constat că, deşi este un an electoral, preoţii din judeţul Botoşani au manifestat obiectivitate şi cumpătare şi nu s-au implicat în acţiuni politice sau de promovare a candidaţilor.”
Îmi pare rău de prefectul Constantinescu dar ori nu se pricepe la modul în care lucrează preoţii când vine vremea campaniilor electorale şi habar n-are de anumite realităţi de prin judeţ, ori suferă de credulitate popească.
Numai pe site-ul jurnalului sunt o puzderie de articole din care rezultă implicaţiile preoţilor în activităţile politice şi de promovare a candidaţilor diferitor partide.
Dar să-i prezint domnului prefect o serie de cazuri proaspăt consumate sau care se derulează chiar în momentul de faţă, ca să ştie şi dumnealui cam ce hram poartă preoţii într-o campanie electorală.
Preotul paroh din Lişmăniţa, cartier al oraşului Darabani, predică la greu în biserică în favoarea candidatei UNPR la primăria Darabani, medicul de familie Minodora Câmpanu.
La Călăraşi preotul a găzduit în biserică festivitatea de omagiere a cuplurilor care au împlinit 50 ani de căsătorie, ridicând mingi la fileul candidatului PDL. Şi n-a făcut-o degeaba!
Ieri, am trecut în revistă vreo opt comune. La Ştiubieni stareţul Mănăstirii, Melchisedec şi preotul paroh din Ştiubieni fac campanie pentru primarul PNL Ionel Merticaru iar cel din parohia Negreni pentru candidatul PDL.
La Vorniceni preoţii s-au dat de partea actualului primar interimar PSD Constantin Curcă. Interesant a fost ce-am găsit la Corlăteni. În curtea primăriei, pe o bancă, stăteau doi preoţi precum cioclii la uşa muribundului. Au aflat că primăria are ceva bani şi-l aşteptau pe primarul PDL să-şi tragă partea.  De susţinut, îl susţin pe candidatul PSD Costel Gavril.
Nu-i co0mună sau oraş prin judeţ unde preoţii să nu fie angajaţi în lupta politică. Unii o fac chiar la metru pătrat, aşa cum băteau brandurile în cel de-Al Doilea Război Mondial, adică merg pe la casele oamenilor şi le indică ce candidat să voteze. N-o fac degeaba, pentru că mai toţi primesc bani din partea primăriilor. Avantajaţi sunt primarii în funcţie, care au posibilitate să dirijeze bani din bugetul local către biserica din comună. Mai sunt avantajaţi candidaţii cu bani, care fac donaţii consistente la biserică iar preotul le ridică osanale la slujbele religioase.
Preoţii mai lacomi iau bani şi de la toţi candidaţii, promiţându-le sprijin politic prin predicile din biserică, etica şi morala lor creştină dispărând subit în faţa arginţilor zornăiţi de candidaţi.
Aşa că, domn’ prefect, fă matale bine şi ieşi prin comunele judeţului ca să poţi cuvânta în cunoştinţă de cauză şi nu pe bază de ureche sau vorbe preoţeşti, că vicleni şa vorbă şi faptă mai mari ca preoţii nu există.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia