Jun 13

Vasile Saviuc din Cordăreni, învăţător de profesie, a intrat în administraţia publică din vremea comunismului. A fost primar prin comunele din jur. Eu îl ştiu de la Vorniceni. Era un om ferm, puţin încrezut şi orgolios dar avea un fond bun şi n-a uzat de puterea conferită de regimul comunist pentru a face prea mult rău.
După 1990 a devenit din nou primar dar în comuna de baştină Cordăreni. Prof. Mircea Dănuţă l-a recuperat şi l-a făcut primar în 1996.  Chiar în acel an comuna a câştigat un tractor de la Televiziunea Română pentru că a fost comuna care a încheiat prima pe ţară alegerile şi a avut prezenţa cea mai mare la vot. Realitatea este că s-au băgat buletine de vot în urme, aşa cum se proceda în vremurile comunismului.
A fost primar până la alegerile din 2008, când ceva n-a mai funcţionat şi a pierdut alegerile în favoarea viceprimarului liberal Constantin Dumitraş. Saviuc s-a întors la catedră, dar nu în comuna Cordăreni ci prin împrejurimi.
De când nu mai este primar s-a apucat de băut şi a devenit violent în familie. Uneori a băut până ce şi-a pierdut simţurile şi s-a scăpat pe el, cum a afirmat chiar primarul Dumitraş. Nevasta sa, nemaisuportând violenţa, a plecat la muncă în Italia. A luat şi copii cu ea.
Gospodăria lui Saviuc este tristă, extrem de tristă. L-am căutat într-o zi, trecând prin Cordăreni, dar nu era acasă. Un vecin care cosea iarba de pe marginea şanţului mi-a povestit drama vieţii lui Saviuc.
Obişnuit cu funcţii de conducere, să dea ordine şi să fie ascultat cu supuşenie, Vasile Saviuc nu s-a putut împăca cu noul statut de învăţător şi s-a refugiat în băutură şi violenţă Păcat!.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia