Jul 02

Se spune din popor că atunci când pui bâta în mâna ciobanului, atunci cu siguranţă tu vei fi prima sa victimă. Ciobanul nu este considerat un ştiutor de carte decât la nivel de scrijelire a unor linii pe bâta din mână, linii care au menirea de a-i spune câte oi are în cârd s-au câte ori sunt mulgătoare.
În schimb, ciobanul, odată ce a pus mâna pe bâtă, el nu gândeşte ci altoieşte pe oricine i se căşunează. El nu va putea niciodată să-ţi explice de ce l-a lovit pe cel din faţa sa pentru simplul motiv că el a acţionat sub impulsul stării sale primitive de cultură şi civilizaţie la care staţionează din vremurile ancestrale.
Cu veleităţi mioritice, cum este considerat poporul român, nu trebuie să ne mirăm de faptul că punem bâta în mâna cui n-ar trebuit. Mă refer aici la modul în care ne alegem uneori stăpânii, că dacă am alege şefii comunităţii cu totul altfel ar fi şi viaţa noastră cea de toate zilele.
L-am condamnat pe Cioran, pe Patapievici când au afirmat că poporul român este dominat de instincte primitive şi că nu ştie să-şi aleagă conducătorii. Din nefericire pentru noi, cei doi au multă dreptate. Nu în totalitatea afirmaţiilor făcute dar în cea mai mare parte da.
Cel mai elocvent exemplu pentru noi, botoşănenii, este modul în care am ales preşedintele Consiliului Judeţean. Am avut de ales între o persoană educată, de factură intelectuală, capabilă să înţeleagă mersul societăţii şi să-i asigure un echilibru acceptabil şi o persoană needucată, venită din mijlocul oilor, violentă, predispusă la infracţiuni, răzbunătoare, compromisă social, plină de datorii şi dornică de jefuirea a banului public.
Ei bine, majoritatea dintre noi au ales să pună bâta în mâna ciobanului. Cu un aşa comportament civic, cum să nu dai dreptate lui Cioran şi Patapievici?
Iar ciobanul, imediat ce a primit bâta, a lovit în tot ce i s-a părut lui că i-ar sta stavilă propriilor interese. Abia a început să mânuiască bâta, aşa că răul cel mare nu s-a produs încă.
Precum ţiganul ajuns sergent în armată şi care în incultura dar grandomania sa şi-a împuşcat întâi tatăl, ciobanul nostru a început să-şi manifeste gusturile de ciocoi ala Păturică chiar împotriva celor care l-au cotat.
Cică biroul în care l-au instalat turma de votanţi nu-i unul pe măsura personalităţii sale. Aşa că a început să dărâme pereţii şi să-l lărgească, să-l mărească aşa cum a văzut el că avea şi Ceauşescu în Casa Poporului, prin care a hălăduit cu gura căscată de deputat, privind la lucruri care depăşeau puterea sa de înţelegere.
Culmea, prefectul de Botoşani, om educat dealtfel şi care reprezintă proprietarul clădirii numită de botoşăneni Palatul administrativ, şi-a dat binecuvântarea ca ciobanul să-şi lărgească biroul precum a fost obişnuit cu lărgimea spaţiului de la stână.
Niciun demnitar comunist aflat pe post de secretar PCR al   judeţului, nici un alt preşedinte al CJ postdecembrist n-au considerat că biroul în care au lucrat ar fi trebuit lărgit. Este un birou destul de spaţios şi de potrivit unei astfel de demnităţi.
Nu problemele grave cu care se confruntă judeţul, nu lipsa de investiţii, nu lipsa de bani guvernamentali şi fonduri europene sunt prioritatea ciobanului ci amenajarea propriului birou.
Cei care l-au votat să fie mândri de decizia lor. Au pus bâta în mâna cui trebuia!

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia