Sep 02

Se apropie deschiderea anului şcolar iar ministrul Ecaterina Andronescu iar a pus hârâita placă cu fondul şcolar. Cică niciun director de şcoală, diriginte de clasă sau profesor să nu-şi permită să strângă bani de la părinţi pentru fondul clasei că va fi vai şi amar de pielea sa.
Nici că se putea un teatru mai ieftin ca acesta, exact pe măsura sincerităţii politice a USL. Fondul clasei a fost şi rămâne o povară financiară pentru părinţi, el făcându-şi prezenţa la buzunarul acestora odată cu începutul anului şcolar. Declaraţia ministrului Andronescu cu interzicerea colectării acestui fond este încă o dovadă de manipulare politică.
Povestea cu interdicţia colectării fondului clasei a apărut în perioada Guvernului Năstase, iniţiativa aparţinând ministrului Educaţiei de atunci, tot actuala Ecaterina Andronescu. Ea a fost cea care a emis instrucţiuni către IŞJ-uri cum că este interzisă colectarea fondului clasei.
Cu toate acestea, an de an acest fond se colectează. Mai mult, el creşte în dimensiune, iar dacă în clasă se află vreo loază de patron, atunci unul din părinţii loazei va fi numit şeful Comitetului de părinţi, el fiind deschizătorul de pungă şi va dona la fondul clasei câteva milioane de lei vechi, având grijă să afle şi ceilalţi părinţi, ca eforul său să nu rămână în anonimat.
Nu cunosc niciun caz de director de şcoală sau diriginte de clasă care să fi suportat vreo consecinţă neplăcută pentru că a strâns bani la fondul clasei.
Dealtfel, acest fond a devenit sursa de completare a nevoilor financiare ale şcolii pentru dotarea claselor cu cele necesare, începând de la perdele, faţă de masă pentru catedră, ustensile didactice, consumabile la laboratorul de chimie sau fizică, dacă există aşa ceva, rechizite de birou pentru cancelarie şi multe alte mărunţişuri pentru care nu se alocă niciodată bani de primărie sau IŞJ.
Ştiu şcoli unde s-au strâns bani, sub masca sponsorizărilor, pentru văruitul claselor şi a holurilor de şcoală, pentru consumabile la imprimantele din cancelarie şi chiar pentru cumpărat aparatură electronică, başca consumabile pentru WC.
Dar fondul clasei nu este singurul bir financiar suportat de părinţi. Dacă învăţătoarea, dirigintele sau conducerea şcolii au evenimente culturale periodice ori deplasări pe la diferite acţiuni la nivel de judeţ sau prin ţară, se strâng alţi bani. Tot bani trebuie să dea părinţii şi pentru ziua învăţătorului, dirigăi, profei de mate sau fizică, pentru ca loazele lor să nu fie stresate cu prea multă învăţătură, că tot nu vor lua Bacul când le va sosi sorocul unui asemenea examen.
Cine crede în poveste cu interdicţia colectării fondului clasei suferă de credulitate nevindecabilă. Totul este doar un joc politic de imagine menit să fure minţile părinţilor.

written by Ioan Rotundu


One Response to “Şmecheria cu fondul clasei”

  1. 1. badea cartan Says:

    Si cam ce trebuia sa faca ministresa Andronescu?Trebuia sa emita o OG prin care sa reglementeze colectarea fondului clasei?Afirmati ca stiti ca an de an,se colecteaza fondul clasei,chiar si pentru consumabilele de la WC.De asemeni,afirmati ca nu ati auzi de vreun director sau diriginte sa fi avut neplaceri din aceasta cauza.Dar dumneavoastra justitiarul,de ce nu ati luat atitudine?De ce nu ati facut reclamatii cu nume si prenume,din marele dumneavoastra respect pentru lege?In alta ordine de idei,cunosc si eu destui oameni cu stare materiala buna,ai caror copii au rezultate excelente la invatatura,asa ca nu se cade sa-i denumiti la gramada pe toti loaze,cum n-ar fi corect de exemplu,ca eu sa-i numesc pe toti primarii judetului tantalai.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia