Sep 09

La alegerile locale din 10 iunie, cetăţenii comunei Răchiţi au avut de ales între primarul în scaun, ofiţerul de Armată Vasile Adăscăliţei şi viceprimarul Gheorghe Iacob, candidatul PC.
Curios, dar răchiţenii au optat pentru viceprimarul Gheorghe Iacob, un personaj pitoresc, de profesie şofer, lipsit de şcoala vieţii în a se comporta cu demnitate în prezenţa unor personalităţi şi lipsit de capacitatea de a susţine un discurs public oficial la un nivel oricât de modest.
Nu am ştiinţă de ce răchiţenii au renunţat la un primar care avea totuşi resursele intelectuale şi pregătirea de viaţă să poată reprezenta cu demnitate o comunitate suburbană cu pretenţii de superioritate în civilizaţie faţă de o comună rurală obişnuită pentru a fi reprezentată de un om modest din toate punctele de vedere.
Comuna Răchiţi nu merita jignirea de a fi reprezentată de un şofer, fie el şi profesionist, având ca ajutor un viceprimar despre care se spune că n-a reuşit să se ridice peste nivelul celor opt clase şcolare obligatorii.
Ieri, la Răchiţi, într-o atmosferă de credinţă ortodoxă, s-a desfăşurat slujba de resfinţire a bisericii, care a fost renovată şi repictată. Pe scena de oficiere a slujbei au urcat înalte demnităţi bisericeşti din cadrul Mitropoliei Iaşi dar şi din partea Mitropoliei Banatului, care au venit la invitaţia lui Gheorghe Atudoroaie, fost ofiţer de Securitate şi ajuns important om de afaceri timişorean.
Desigur, de la un astfel de eveniment nu putea lipsi primarul, purtând eşarfa tricoloră ca însemn al puterii sale.
Numai că bietul Gheorghe Iacob arăta printre titanii teologiei ortodoxe şi ai culturii creştine, printre personalităţile de vază care l-au însoţit pe colonelul Atudoroaie, precum Petrache Lupu de la Maglavit, acel cioban gângâit şi analfabet pe seama căruia preotul satului a pus o minune de pe urma căreia a tras fabuloase foloase.
Aşa cum ciobanul nu putea să vorbească public despre minunea ce preotul Nicolae Bobin a pus-o în seama sa, nici primarul comunei Răchiţi, şoferul Gheorghe Iacob, n-a putut ţine un discurs adunării. Urcat pe scenă, bietul om nu pricepea nici în ruptul capului ce i se întâmplă. N-a reuşit să îngâne nici o vorbă inteligentă, aşa că a fost repede autoeliminat din program, trecându-se la alte discursuri.
De punctat şi faptul că pe aceeaşi scenă a urcat şi Florin Ţurcanu, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani. Despre acesta putem spune că are mai multe asemănări cu Petrache Lupu, prima şi cea mai importantă fiind profesia lor de bază, onorabila şi ancestrala preocupare a ciobănitului.
Şi Ţurcanu a stat pe scenă şi a privit tâmp la titanii teologiei ortodoxe şi a celorlalte personalităţi, neînţelegând rostul său în acea mulţime de personalităţi urcată pe scenă. Nici el n-a trebuit să cuvânte, scăpând cu faţa curată de o astfel de umilinţă. Asta ar mai fi lipsit, ca după discursul neinteligibil al primarului să fi urmat un alt discurs agramat şi total deplasat faţă de spiritul evenimentului aflat în derulare.
Iată cum din dorinţa de răzbunare politică pe un om sau un partid, cetăţenii unei comunităţi se pot face de râs alegându-şi reprezentant o persoană căreia i s-ar fi potrivit mai bine calitatea de ciurdar decât de primar.
Mai apare o problemă care ar trebui analizată cât se poate de serios de capii Bisericii Ortodoxe. De ce trebuie, ca la slujbele religioase, pe scenă să urce politicieni si persoane ale vieţii mirene? Cred că locul lor ar fi printre participanţi, poate ceva mai în faţă, dar nu să stea stană de piatră, unii privind aroganţi şi plini de sine spre mulţime, alţii stresaţi de povara de a se afla în faţa unei adunări care-i priveşte ca pe exponatele vii de la grădina zoologică.
Eu cred că la slujbele religioase n-ar trebui să fie amestecate credinţa cu politica. Preotul cărturar Ioan Canciuc, cu care am realizat un recent reportaj ce poate fi vizualizat pe You Tube de pe site-ul Jurnalului, spunea că preoţii aduc mari prejudicii Bisericii prin implicarea lor în politic. Mai spunea preotul cărturar şi alte vorbe de o mare profunzime teologico-filozofică asupra cărora este bine să se mediteze.
Atmosfera de duminică de pe scena bisericii din Răchiţi, una de profundă spiritualitate creştină, nu trebuia umbrită de prezenţa unui primar cu grave lipsuri în educaţie şi a unor politicieni care n-au cum să reprezinte cu cinste şi demnitate judeţul care i-a dat ţării pe Iorga, Eminescu, Enescu, Luchian, Suşter, Onicescu etc.
Dacă pe Petrache Lupu a fost o perioadă când creştinii îl venerau ca pe un sfânt, sper ca pe primarul de Răchiţi şi pe preşedintele CJ Botoşani să nu-i înnobileze comunitatea cu astfel de onoruri sociale. Asta fi prea de tot!

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia