Sep 11

În privinţa primarului Ovidiu Portariuc botoşănenii s-au cam lămurit. Lipsa de maturitate a acestuia, lipsa de experienţă nu în administraţie, că aşa ceva se învaţă, ci în viaţă au devenit vizibile.
Sunt tot mai dese discuţiile pe la colţurile blocurilor din cartiere cum că pe primarul Portariuc nu-l ajută resursele intelectuale, că responsabilitatea funcţiei de primar depăşeşte posibilităţile sale de înţelegere.
Numai că regretele celor care l-au votat vin târziu. Dacă nu se va produce o răsturnare politică în urma alegerilor parlamentare din decembrie, va trebui ca botoşănenii să-l suporte pe Portariuc pe întreg actualul mandat.
Însă prin oraş se mai vorbeşte şi altceva. Ba chiar am primit şi o observaţie când am scris că devenit primar, Portariuc va fi ajutat din umbră de tatăl său, cunoscut om de afaceri dar şi mult mai echilibrat şi judecat în ceea ce face.
Se spune că cel care conduce cu adevărat Primăria Botoşani nu este alesul Ovidiu Portariuc ci” hoaşca bătrână” de la Rapsodia Conf SA, Mihai Tincu.
Spun cei care cunosc mai bine problema din sânul PSD, că Tincu şi-a arogat atributul de a-l fi scos pe Portariuc primar. Cică Tincu pretinde că numai datorită modului în care a conceput el campania electorală, Portariuc a fost ales primar.
Îmi amintesc că pe toată durata campaniei electorale a alegerilor locale l-am văzut pe pe Mihai Tincu postul de televiziune Tele’M de două ori. De fiecare dată dădea lecţii de economie de piaţă. Ce n-a spus şi nu spune Tincu este faptul că toate societăţile pe care le-a înfiinţat sunt pe muchie de cuţit pe profitul.
Într-un Raport al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Botoşani de acum doi ani, toate firmele sale figurau cu pierderi importante.
Ca inginer, cu experienţa dobândită în ramura confecţii, Tincu poate că are câştigat dreptul de a da lecţii de ordin tehnic colegilor de breaslă. Dar să ne dea lecţii de economie de piaţă în condiţiile în care n-a demonstrat prin performanţele sale manageriale minuni în domeniul confecţiilor, generând mai mulţi şomeri decât locuri de muncă, este de acum ceva de domeniul ridicolului.
În domeniul administraţiei publice locale iarăşi Mihai Tincu n-are experienţă care să-i permită să dea lecţii sau să joace rolul de îndrumător pentru învăţăcei gen Portariuc. A fost ales consilieri municipal pentru că, prin banii pe care-i are, şi-a cumpărat pe lista PSD-ului un loc eligibil.
Deşi trece printr-o perioadă nefavorabilă, eu cred că Portariuc va demonstra că este în măsură să recupereze handicapul lipsei de experienţă în domeniul administraţiei publice şi că are resursele intelectuale de a învăţa din mers. Acest salt de imagine îl va putea realiza numai dacă nu va mai fi marioneta lui Mihai Tincu.
Între Portariuc şi Tincu există o distanţă de mai multe generaţii. Portariuc trebuie să rămână aparţinător generaţiei sale şi nu să coboare la nivelul generaţiei lui Tinci, o generaţie care vine dintr-un alt sistem social, cu alte concepţii despre muncă şi viaţă şi altă viziune economică. Tincu să rămână sforar la nivelul societăţilor sale iar Portariuc să meargă pe propriile picioare şi nu manipulat. Este doar o sugestie de care Portariuc poate ţine cont sau nu!

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia