Sep 13

Despre economistul Liviu Voinea am avut şi mai am încă o părere bună. Îmi place modul cum gândeşte despre cum ar trebui pusă pe roate economia românească, îmi place pragmatismul său, logica detaşată de stările emoţionale etc.
În perioada când accepta invitaţiile pe la Antena 3, a evitat de fiecare dată să intre în polemici politice, să facă jocul mârşav al lui Gâdea sau Badea, preferând să facă numai comentarii pe probleme economice.
Iată că prin preluarea puterii de către Guvernul Ponta, Liviu Voinea a primit funcţia de secretar de stat în Ministerul Finanţelor. Are deja peste patru luni de când deţine funcţia şi încă nu l-am remarcat ca făcând ceva în economia românească.
Ieri, însă, l-am auzit la posturile de radio şi am citit pe agenţiile de presă ştirea că Liviu Voinea este preocupat de impozitarea piscinelor şi ale proprietăţilor multiple. “Vrem sa fie mai pregnant principiul solidaritatii, adica impozitez mai puternic stocul de bogatie. Nu impozitez fluxul actual de venituri, il las 16%, dar il impozitez mai mult pe cel care are mai multe case, mai multe proprietati, fara sa fie afectat cetateanul mediu, care are in proprietate, de regula, 60 de metri patrati”, a explicat Voinea.
Mă surprinde lipsa de viziune a lui Voinea şi mă întreb dacă idioţii care conduc USL-ul au reuşit să-l prostească aşa repede. Pentru că nu-mi pot explica lipsa sa de perspicacitate cu privire la o astfel de impozitare care ar fi sortită eşecului din start.
În primul rând că piscinele nu au fost construite cu aprobare separată, proiectarea şi execuţia lor făcând parte din proiectul vilei proprietarului. La recensământ nu s-au inventariat separat piscinele. De unde va şti Voinea cine are piscină? Va aştepta ca turnătorii să-şi facă datoria, adică să-i pârască la Fisc pe proprietarii de piscine? Eroare, turnătorii nu au acces în zonele vilelor de lux.
Totul nu-i decât praf în ochii credulilor.
Nici impozitarea proprietăţilor multiple nu va aduce bani în plus la buget. Toţi mahării care au multiple proprietăţi în terenuri şi vile şi le-au trecut deja pe numele diverselor persoane, rude sărace, tocmai ca să nu fie luaţi în vizor de Fisc.
Există în Parlament legea impozitării averilor celor bogaţi iniţiată chiar de un grup de parlamentari ai USL. De ce USL-ul nu votează această lege? Dacă vor cu adevărat impozitarea bogaţilor, pe baza principiului solidarităţii, să voteze această lege.
Dacă vor impozitarea proprietăţilor bogaţilor, s-o facă prin diferenţierea impozitului pe clădiri în raport de suprafaţa construită, numărul de camere, etaje şi anexele gospodăreşti care în realitate sunt nişte vilişoare mai mici. Ştiu proprietari de vile la Cişmea care plătesc impozit pe clădire mai puţin decât se plăteşte pe apartamentul în care locuiesc.
Sunt prin comune viloaie de te sperii de mărimea lor. Proprietarii plătesc pe ele impozit cât plăteşte şi vecinul pe casa din chirpici.
În realitate nu se vrea impozitarea bogaţilor. Se lansează fel de fel de diversiuni menite să-i înşele pe fraieri ca să voteze la parlamentare candidaţii USL. Cei care ar trebui să voteze legea impozitării bogaţilor sunt cei bogaţi. Nu sunt ei fraierii să se impoziteze singuri.
Bietul Voinea s-a molipsit prea repede de polpulismul celor din USL. Dacă mai are verticalitate, soluţia ar fi să plece din acest guvern compromis deja. Cu un doctorat în economie luat prin multă muncă, Voinea n-are ce căuta lângă plagiatorul Ponta.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia