Sep 18

„Împărat”, aşa l-a numit epigramistul-primar de Vf. Câmpului, col.r. Aurel Ungureanu, pe Florin Ţurcanu la instalarea acestuia ca preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani. Lui Ţurcanu i-a plăcut rangul cu care a ost  investit, mai ales că-l deosebea de baronii locali ai PSD.
De atunci, Ţurcanu s-a pus pe cârmuit împărăţia. Nu-i zi lăsată de la Dumnezeu ca supuşii din judeţ să nu simtă pe propria piele mâna neiertătoare de cârmuitor a lui Ţurcanu.
Recent, împăratul a ajuns la concluzia că prin consiliile locale ale comunelor din judeţ nu s-ar afla minţi luminate, aşa că şi-a propus să le suplinească el lipsa capacităţii de viziune asupra perspectivei viitorului. Ce-i drept, unele dintre aceste minţi luminate sunt chiar rodul muncii sale de şef de cadre al USL, când i-a selectat drept candidaţi. Sunt unii consilieri locali după chipul şi asemănarea lui Ţurcanu, adică foşti oieri, şoferi, tractorişti, căruţaşi şi ţărani agricultori aflaţi în solda primăriei pentru ba primi ajutor social.
Toată această adunătură pestriţă n-a fost propusă spre vot chiar întâmplător. La mânuit banul public Ţurcanu este un as. Socoteala sa n-a fost cunoscută şi nici intuită în campania alegerilor locale dar iese acum la iveală.
Mai nou. Ţurcanu a hotărât cu de la sine putere, dealtfel cine ar îndrăzni să ridice tonul în faţa împăratului, că fondul de 20% cuvenit primăriilor drept cotă de participare la investiţiile locale să rămână sub controlul său. El va decide ce primărie va primi această cotă, întrucât acolo, jos, primăriile sunt conduse de nişte nepricepuţi iar el vrea să le salveze onoarea în faţa comunităţii.
În spatele acestor vorbe frumoase şi bine ambalate în intenţii nobile, menite să-i prostească pe cei care au votat lumea pestriţă a consilierilor locali şi a unor primari mai tolomaci ca şeful lor de la judeţ, se ascund însă interese meschine, personale, menite să uşureze accesul la tras banul public prin dirijarea lui către oamenii de încredere.
Prin acest sistem, Ţurcanu va dirija banii spre primarii loiali intereselor sale iar primarii gospodari, care au scos comuna la lumină pe parcursul a două sau trei mandate, care sunt cinstiţi, se vor uita cum se fitui banul public de către primarii şoferi, tractorişti, foşti turnători la Securitate  sau cu cazier.
Ţurcanu mai ştie că nici un consiliu local nu se va burzului împotriva deciziei sale pentru că n-au priceperea şi capacitatea necesară să apere interesele comunităţii care i-au ales. Mai ştie că niciun primar nu-l va chema în judecată pentru abuz de putere în dauna intereselor comunităţilor locale.
Dimpotrivă, vor fi mulţi cei care vor aplauda decizia lui Ţurcanu şi-i va îndemna pe botoşăneni să voteze şi la parlamentare cu candidaţii USL, aşa cum au făcut şi la locale. Că şi prin Parlament este nevoie de câte un prostovan cu Bac la f.f. şi puşcărie, câte un interlop, câte o fufă care şi-a pus „pupăza” la bătaie ca să devină politician însemnat, un demagog venit de la Bucureşti  pe post de Agamiţă etc.
Iar bugetarii şi pensionarii, asistaţii social  se vor înghesui din nou buluc la urnele de vot să-i aleagă, aşa cum au făcut şi la alegerile locale, atraşi de mirajul promisiunilor USL. După care vreme de patru ani vor înjura că s-au păcălit din nou.
Iar Împăratul îşi va putea ocârmui împărăţia în linişte şi pace, alături de împărăteasa sa Roxana. Dumnezeu să-i ierte de păcatele trecutului, prezentului şi viitorului! Iertarea să aibă loc la apropiata înmormântare a DNA-ului, cu Mona Pivniceru pe post de preot.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia