Sep 20

Împăratul Florin Ţurcanu este omul ca nu uită, nu iartă şi se ţine de cuvânt. De cuvânt se ţine numai când ceea ce trebuie făcut este spre avantajul său sau al protejaţilor săi. Cu ceva timp în urmă, înaintea începerii anului şcolar, Ţurcanu a declarat presei locale că el este cel care numeşte noii directori de şcoli.
Altfel spus, Mihaela Huncă, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani a rămas fără puterea de decizie în numirea directorilor de şcoli, puterea sa fiind confiscată de Ţurcanu.
Desigur, aici putea să apară un conflict de interese între PSD şi PNL. Nu cred că celor din PSD le convine ca Ţurcanu să-şi bage nasul într-o instituţie a cărei şef este un om de încredere al lor. Practica însă a demonstrat că cei din PSD n-au avut nicio reacţie la declaraţia lui Ţurcanu. Ori sunt împăcaţi cu faptul că Ţurcanu este cel care hotărăşte ce decizii se iau în numele USL, ori în privinţa directorilor de şcoli si-au împărţit sferele de influenţă iar Ţurcanu este cel care supraveghează respectarea ducerii la îndeplinire.
Cert este că şi din partea PSD şi a PNL s-au numit directori de şcoli mulţi profesori cu o imagine compromisă sau lipsiţi de experienţa profesională necesară conducerii unei şcoli de nivel urban sau rural.
Recent, am filmat un reportaj în comuna Frumuşica. Margareta Vamanu, director de şcoală în satul Vlădeni Deal, a muncit toată vara ca unitatea şcolară să înceapă nou an de învăţământ în condiţii civilizate. Numai că, la începutul lunii septembrie a avut surpriza să afle că nu mai este directorul şcolii, locul ei fiind luat de profesorul Ştefan Bălăşanu, omul de bază al PSD.
Vamanu, care susţine că este nepoata ministrului Sănătăţii Vasile Cepoi, ambii fiind originari din comuna Tudora, s-a revoltat. M-a sunat să vin la Frumuşica şi să filmez la Lumea lu’ Rotundu marea nedreptate care i s-a făcut.
Numai că în cadrul filmărilor au ieşit la iveală unele lucruri care demonstrează că directorii de şcoli sunt oameni politici şi nicidecum profesionişti în domeniu.
Margareta Vamanu a fost primar liberal în mandatul 2004 – 2008, când a pierdut alegerile în faţa social-democratului Costel Rădeanu.
Învăţătoare de profesie, ea a urmat Facultatea de drept la Universitatea Spiru Haret şi un modul pedagogic la Universitatea „Al.I.Cuza” Iaşi, având dreptul de a profesa de la nivel de şcoală primară până la gimnaziu. Cel puţin aşa susţine ea. Deşi liberală, în guvernarea Boc ea a fost numită de fosta generală Ada Macovei director la şcoala Vlădeni Deal, înlocuindu-l pe social-democratul Ştefan Bălăşanu. Ca recompensă pentru numirea ca director, în campania alegerilor locale din vară, Vamanu a susţinut la primărie candidatul PDL, un anume Gheorghe Foca, fost militar, acum pensionat.
Florin Ţurcanu, văzând ce drum politic şi-a ales liberala sa, a declarat la o întrunire electorală de la Frumuşica că imediat ce va ieşi preşedintele CJ, Vamanu nu va mai fi director de şcoală.
Şibiată că Ţurcanu s-a ţinut de cuvânt şi Vamanu a fost înlocuită cu cel pe care şi ea la scos din funcţie cu trei ani în urmă.
Ştefan Bălăşanu este profesor de educaţie fizică şi un cunoscut legumicultor în comună. Cadrele didactice din şcoală îl acceptă ca director pentru că, spre deosebire de Vamanu, acesta are un comportament blând cu ei, tolerant şi împăciuitor. Vamanu se comporta dur, cu ifose, singura sa febleţe fiind secretara şcolii care şi ea se considera un fel de director adj. a lui vamanu.
Chiar dacă Vamanu a fost schimbată politic, ea să nu uite că a ajuns director de şcoală tot pe criterii politice. Acum este învăţătoare la clasa I-a şi speră că dacă se va organiza vreodată concurs pentru funcţia de director, să se înscrie şi să-l câştige.
Din cele consumate la Şcoala Vlădeni Deal din comuna Frumuşica avem dovada certă că directorii de şcoli au fost şi continuă să fie numiţi politic, cel care le dă binecuvântarea fiind preşedintele CJ Florin Ţurcanu, supranumit împăratul.
Schimbările din această toamnă au adus în fruntea şcolilor numai directori ai USL, ceea ce va crea candidaţilor USL la parlamentare un avantaj substanţial. Prin şcoli se va putea desfăşura o campanie electorală eficientă iar cum secţiile de votare sunt amplasate tot în şcoli, cadrele didactice vor deveni activişti politici ai USL foarte eficienţi.
Niicun partid aflat la putere n-a dorit să iniţieze o lege prin care directorii de şcoli să nu mai poată fi numiţi şi schimbaţi politic tocmai pentru avantajele electorale pe care le pot avea de pe urma lor. Declaraţiile Abramburicii cum că în şcoli nu se face politică sunt  de imagine şi nu der conţinut.
Dacă Guvernul Boc sau Guvernul Ungureanu ar fi avut voinţa politică să reglementeze statutul directorilor de şcoli, acum s-ar fi luptat în alegerile parlamentare de la egal la egal cu USL. N-au făcut-o şi vor suporta consecinţele.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia