Oct 08

Ieri, primarul Botoşanilor Ovidiu Portariuc a organizat o conferinţă de presă ca să anunţe ziariştii locali că va retrage proiectul de Hotărâre a Consiliului Local privind aprobarea unui Regulament de acreditare a ziariştilor la Primăria Botoşani.
Iniţiativa primarului de a cere ca la acreditare ziariştii să prezinte un CV, copie de pe buletin, două fotografii, copie de pe cartea de muncă, tirajul sau gradul de audienţă al mijlocului media la care lucrează cât şi dreptul primarului de a retrage acreditarea în condiţiile când ziaristul va exprima opinii sau comentarii nefavorabile instituţiei a stârnit indignarea reprezentanţilor presei locale.
Mai mult, iniţiativa primarului a ajuns şi în atenţia presei naţionale, care a criticat aspru intenţia sa de limitare a liberului acces al ziariştilor la informaţie şi dreptul acestora de a-şi exprima propriile opinii în mod liber şi necondiţionat.
Speriat de amploarea protestelor, primarul Portariuc a anunţat că renunţă la adoptarea unui astfel de Regulament pe care, a afirmat el, nici nu l-a citit, el fiind conceput de nişte lucrători din primărie.
Afirmaţia primarului că nu a cunoscut conţinutul Regulamentului i-a şocat pe ziariştii prezenţi la conferinţă, mai ales că toate documentele erau semnare chiar de persoana sa, inclusiv proiectul regulamentului.
Mai mult, primarul Portariuc a promis ziariştilor că va iniţia o anchetă ca să afle cine sunt funcţionarii din primărie care au întocmit Regulamentul şi că va lua măsuri împotriva acestora.
Un astfel de comportament al primarului PSD seamănă izbitor de mult cu cel al premierului Victor Ponta, care-i este şef politic. Şi Ponta, când cei de la Finanţe au postat pe site-ul ministerului proiectul de HG privind majorarea impozitelor şi taxelor locale a declarat presei că el nu cunoaşte despre o astfel de iniţiativă şi că va face o anchetă şi-i va sancţiona pe vinovaţii din Finanţe.
Interesant a mai fost şi faptul că nici viceprimarul liberal Viorel Iliuţă n-a cunoscut de iniţiativa primarului, deşi consilierii municipali liberali ar fi urmat să voteze şi ei acest proiect de HCL. Şeful PNL, Florin Ţurcanu, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani a şi anunţat că din partea PNL nu va exista nici un vot care să sprijine demersul primarului şi că el condamnă acest sistem de acreditare inventat de Portariuc.
Dacă demersul primarului ar fi devenit lege, atunci de pierdut ar fi avut toţi botoşănenii pentru că nu s-ar mai fi aflat ce se petrece prin Primăria Botoşani şi ce mânării a mai pus la cale primarul ales. Dealtfel, primarul Portariuc asta şi urmărea. El voia ca ochii presei să nu mai pătrundă prin primărie şi să scrie despre anumite aspecte pe care el le-ar vrea consumate în anonimat.
N-a fost să fie iar primarul Portariuc a trebuit să recunoască dreptul la liberă circulaţie a informaţiei de interes public.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia