Oct 09

* se pare că are şi un mire cu bani

În perioada postdecembristă, cel mai mare jaf din judeţ s-a comis asupra patrimoniului Cooperaţiei de consum. Imobile în valoare de zeci de milioane de euro au fost vândute pe sume simbolice, în acte, dar consistente când au intrat în buzunarele clanului care a condus acest jaf.
Despre modul în care a fost prădat la vedere patrimoniul Cooperaţiei de consum am scris în mai multe rânduri în paginile Jurnalului dar nici un poliţist sau procuror n-a avut curiozitatea să facă vreo anchetă. Şeful clanului care a pus la cale acest jaf a fost, este şi va mai fi ceva timp preşedintele Constantin Amironesei.
În ultima perioadă cei care au pus stăpânire pe puţinul patrimoniu ce-a mai rămas în proprietatea Cooperaţiei de consum îşi asigură salariile barosane prin vânzarea a câte unui magazin rămas pustiu prin localităţile judeţului.
La Cooperativa de consum Botoşani, de ani şi ani de zile preşedinte este cunoscutul socialist, lider al PSD, Gheorghe Vâzdoagă. Cu un patrimoniu bogat, cu activităţi comerciale, de alimentaţie publică, producţie şi prestări servicii puternice, sub bagheta preşedintelui Vâzdoagă toată activitatea s-a prăbuşit bucată cu bucată.
Acum şi el trăieşte din spaţiile închiriate şi din câteva magazine, precum Hermes, ajuns dintr-un magazin celebru un magazin a cărui prag este călcat de clienţi tot mai rar.
Ser pare că şi Vâzdoagă s-a molipsit de la preşedintele Amironesei şi a trecut la vânzarea imobilelor, pentru a-şi mai asigura salariile până ce se va pensiona peste doi, trei ani.
Cândva celebră pentru reţeaua turistică a judeţului, Cabana „Stejarul” a ajuns şi ea să-şi ducă zilele de azi pe mâine. Personalul care i-a dat celebritate cândva ori a plecat spre locuri de muncă mai bine plătite, ori s-a pensionat. Acum este şef de unitate un anume Romică Leonte, destul de vechi în activitatea unităţii, dar care n-a reuşit un management performant care să redea Cabanei gloria de altădată.
Când încă mai era un nume în peisajul comercial botoşănean, Costache Alexa ar fi vrut să cumpere Cabana şi s-o modernizeze, pentru a face faţă concurenţei. Socialistul Vâzdoagă i-a refuzat vânzarea, ca nu cumva capitalistul Alexa să se îmbogăţească şi mai mult.
De puţin timp însă, Vâzdoagă vrea musai să scoată Cabana la vânzare. Pentru că şeful Romică Leonte s-a tot opus vânzării, cerând să fie ajutat s-o modernizeze şi astfel s-o repună pe picioare, Vâzdoagă a profitat de lipsa acestuia din localitate, a convocat imediat un Consiliu de administraţie, i-a prostit pe lucrători să accepte vânzarea, chipurile spre binele lor, şi a declanşat procedura de vânzare prin licitaţie sau negociere directă, cum o da Dumnezeu.
Unele surse chiar din interiorul cabanei susţin că Vâzdoagă ar avea un cumpărător care i-ar oferi un comision gras dacă-i va vinde Cabana. Cum are numai de câştigat, el urmând a ieşi la pensie, Vâzdoagă nu va rata un câştig substanţial care să-i asigure o viaţă prosperă şi la pensie.
În fond, la câte zeci de milioane de euro a pierdut Cooperaţia de consum ce mai contează o sută două de mii. Oricum, soarta cooperaţiei de consum este pecetluită de Amironesei iar peste câţiva ani totul va fi o amintire care încet, încet va dispărea în negura vremurilor viitoare.
Am lucrat în cooperaţia de consum 20 de ani. Dacă îmi pare rău de ceva, este faptul că hoţii, jefuitorii patrimoniului nu vor fi pedepsiţi niciodată. M-aş fi bucurat ca patrimoniul vândut să fi ajuns pe mâna unor comercianţi pricepuţi, care să-l pună în valoare. Dar a ajuns pe mâna unor nepricepuţi iar falnicele magazine cu parter şi etaj care dădeau personalitate centrelor de comune sunt acum nişte ruine aducătoare de ruşine.
Iar Amironesei, cel care a fost şi mai este capo di tutti, nu s-a îmbogăţit de pe urma acestor vânzări. Nici familia sa. El a ajuns un beţivan, un alcoolic care plânge şi acum după vremurile de glorie comunistă, când era persoană importantă. Fudulă, lipsită de educaţie dar importantă!

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia