Oct 10

Am încercat să aflu de unde a răsărit în peisajul politic acest Liviu Toma, care peste noapte a primit huzmetul de director al societăţii Urban Serv Botoşani. În afară de faptul că a lucrat ca inginer la societatea Cibo Gaz, pe unde a păstorit curcile unui patron numit Curcă, n-am reuşit să aflu mare lucru.
Cert este că el a fost scos din anonimat de Florin Ţurcanu. Dealtfel, Liviu Toma are multe din apucăturile lui Ţurcanu, ceea ce l-ar face pe orice ţăran să exclame: A tunat şi i-a adunat!
Era normal ca Ţurcanu să plaseze la Urban Serv o loază liberală după chipul şi asemănarea sa, că această societate, dacă se află pe mâna unuia priceput, este o vacă care poate da la o mulsoare o cantitate record de lapte. Numai pieţele din Botoşani pot da o cantitate de lapte care, bine valorificat, pot umple teşchereaua băieţilor deştepţi din PNL.
Deocamdată, acest Liviu Toma n-a prea impresionat. Nici imaginaţie prea bogată nu pare să aibă. Deocamdată a debutat în viaţa publică printr-un plagiat. L-a plagiat pe primarul Ovidiu Portariuc, făcând şi el o vizită prin Piaţa centrală, cu alai de curteni şi presă, ca mărgeaua pe care a ouato să fie luată drept ou de aur.
Tipul are însă un defect de comportament care se poate transforma într-unul dezastruos pentru imaginea sa. Nu priveşte interlocutorul în faţă, vorbeşte cam din vârful limbii şi priveşte peste audienţă, undeva departe, foarte departe de realităţile lumeşti. Tipul se crede deştept, de unde şi fudulia sa. Ne-as lăsat moştenire celebrul cântăreţ George Hazgan melodia „Inga măi, fudula, măi!”, un fel de satiră socială la adresa proştilor fuduli. Parafrazându-l pe cântăreţ, cu o mică modificare pe textul muzical, ar ieşi „Inga măi, fudulu, măi!”
Vizita proaspătului director în Piaţa centrală a Botoşanilor n-a fost chiar una de lucru. Mai degrabă a fost una de prezenţă, ca mafia locului să afle că are un nou stăpân, un nou colector de firfirei. Şi a mai avut un rost vizita sa. Şeful pieţei, Titi Isac, a primit semnalul că vântul schimbării îl poate da jos şi pe el.
Acest Titi Isac, şef al Pieţei centrale de ceva anişori, este ca un fel de lup singuratic. Preferă să mănânce singur şi nu în haită. Ori, Liviu Toma a dorit să-i transmită semnalul că tipul său de comportament nu mai corespunde proaspetelor nevoi liberale. Mai degrabă aş crede că ochii împăratului Ţşurcanu, cărora nu le scapă nimic, s-au binoclat asupra postului lui Isac şi au descoperit că s-ar potrivi unei alte persoane. Tot după chipul şi asemănarea sa.
Adevărul este că postul de şef de piaţă este unul mănos. Şeful pieţei este cel care stă deasupra bişniţarilor, valutiştilor, contrabandiştilor, samsarilor, proxeneţilor şi altor interlopi. Cu binecuvântarea lui poţi pătrunde în perimetrul pieţei şi să ai cale liberă spre prosperitate. Dar trebuie să dai Cezarului ce-i al Cezarului, altfel n-ai ce căuta prin această zonă, că te umflă imediat poliţia.
Pe vremea când Cristi Roman era prefect, l-a trimis pe fostul său subprefect, Daniel Moruzi, fost comisar financiar, să stârpească mafia din piaţă. N-a ieşit nimic de pe urma lui Moruzi. Badea Gheorghe ar fi spus că l-a trimis Prefectura bou şi s-a întors vacă.
Şi Liviu Toma ne-a anunţat că va stârpi mafia din piaţă. Cred că o poate face. Îl va schimba pe isac, ajuns extrem de bogat dar şi de zgârcit, cu unul mai de-al casei, de încredere, care pare să fi primit deja binecuvântarea împăratului.
Dacă lucrurile vor evolua în acest sens, atunci despre Liviu Toma nu se va putea spune ca despre Daniel Moruzi, ci se va putea aprecia că a fost  pus la Urban Serv pe post de taur dar s-a transformat într-un privitor la poartă nouă.
Rolul de taur va fi jucat exclusiv de împărat.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia